Curs valutar
 • EUR
  19.1924
  0%
 • USD
  17.6969
  0%
 • RUB
  0.1959
  0%
 • RON
  3.8575
  0%
 • UAH
  0.4432
  0%

Poveștile angajaților care au fost deja înlocuiți de inteligența artificială. „Ce să fac acum? Să îmi cumpăr o fermă?”

18 Iun. 2023, 17:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2023, 17:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

Până nu demult, Dean Meadowcroft a lucrat ca redactor la un mic departament de marketing. Scria comunicate de presă, postări pe rețelele sociale și alte tipuri de conținut pentru compania la care lucra. La patru luni după ce firma lui a introdus un sistem de inteligență artificială, el și toți membrii echipei sale au fost concediați.

„La vremea aceea, ideea era ca [sistemul] să lucreze împreună cu redactorii principali ca să ajute la accelerarea procesului, practic să simplifice puțin lucrurile”, a spus Meadowcroft, care nu a fost deloc impresionat de performanța AI-ului. „A făcut ca toată lumea să sune monoton, neutru și la fel ca toată lumea și, prin urmare, nimeni nu se face remarcat”, a explicat Meadowcroft.

Conținutul produs de AI trebuia verificat de personalul uman care se asigura că textele nu erau copiate din altă parte. Dar, inteligența artificială era rapidă. Ceva ce unui redactor îi lua între 60 și 90 de minute, AI-ul făcea în cel mult 10 minute. Patru luni mai târziu, cele patru persoane din echipa în care lucra Meadowcroft au fost concediate.

Fostul redactor crede că echipa sa a fost înlocuită de programul AI.

„Am râs de ideea că inteligența artificială ar putea să îi înlocuiască pe scriitori sau că îmi va afecta jobul, până când chiar asta s-a întâmplat”.

Ultimul val de programe AI și-a făcut apariția anul trecut când OpenAI a lansat ChatGPT. Susținut de Microsoft, ChatGPT poate să dea răspunsuri asemănătoare cu cele pe care le poate da un om și este capabil ca, în doar câteva minute, să scrie eseuri, discursuri și chiar rețete. Alți giganți din lumea tehnologiei se grăbesc să scoată propriile lor sisteme AI. Google a lansat programul Bard în martie.

Până la 300 de milioane de joburi vor fi înlocuite de AI. Unele domenii vor fi mai afectate decât altele

Cu toate că nu sunt perfecte, sistemele de acest gen au acces la un ocean de informații disponibile pe internet – cantitatea de date este atât de mare încât ar fi imposibil de procesat chiar și pentru o echipă de oameni. Astfel că mulți oameni sunt îngrijorați acum că sunt în pericol să își piardă jobul.

La începutul anului, un raport realizat de Goldman Sachs arăta că inteligența artificială ar putea să înlocuiască până la 300 de milioane de persoane cu joburi full-time. Unele domenii de lucru vor fi mai afectate decât altele. Potrivit raportului, 46% din slujbele administrative și 44% din profesiile juridice ar putea fi automatizate, dar numai 6% din locurile muncă din domeniul construcțiilor și 4% din cele de mentenanță vor fi afectate.

În același raport se menționează și că introducerea sistemelor AI ar putea stimula productivitatea și creșterea economică și ar putea crea noi locuri de muncă, dar asta nu alină îngrijorările oamenilor. Un sondaj realizat de Boston Consulting Group, la care au participat 12.000 de angajați din toată lumea, a descoperit că o treime dintre ei se tem că vor fi înlocuiți de AI, muncitorii din linia de producție fiind mult mai îngrijorați decât managerii.

„Ce alt loc de muncă aș putea să-mi caut, care să nu fie înlocuit și el în viitor?”

Timp de trei luni anul trecut, Alejandro Graue a lucrat ca actor vocal pentru un canal popular de YouTube. Părea a fi un domeniu promițător – un întreg canal de YouTube în limba engleză trebuia refăcut în limba spaniolă. Graue a plecat în vacanță la finalul anului tecut, încrezător că va avea de lucru când se va întoarce.

„Mă așteptam să am acei bani din care să trăiesc – am două fiice, așa că am nevoie de bani”.

Spre surprinderea lui, înainte de a se întoarce la muncă, pe canalul de YouTube a fost încărcat un videoclip nou în spaniolă. Graue, însă, nu a lucrat la realizarea lui.

„Când am dat click pe el, ceea ce am auzit nu a fost vocea mea, ci o voce generată de AI – o voce foarte prost sincronizată”, a povestit Graue. „Și mi-am spus: ‘Ce este asta? Ăsta o să fie noul meu partener, precum este canalul? Sau asta e ceea ce mă va înlocui?”.

După ce a sunat la studioul pentru care lucrase, temerile i s-au adeverit. Clientul voia să experimenteze cu inteligența artificială pentru că era mai ieftin și mai rapid. Acel experiment s-a dovedit a fi un eșec. Utilizatorii de YouTube s-au plâns de calitatea vocii și, într-un final, canalul a eliminat toate videoclipurile care foloseau vocea generată de AI. Dar, pe Graue, acest lucru nu îl bucură prea mult. El crede că tehnologia va continua să se îmbunătățească și se întreabă care va fi soarta actorilor vocali când acest lucru se va întâmpla.

„Dacă asta începe să se întâmple cu fiecare job pe care îl am, ce ar trebui să fac? Să îmi cumpăr o fermă? Nu știu. Ce alt loc de muncă aș putea să-mi caut care să nu fie înlocuit și el în viitor? Este foarte complicat”, s-a plâns Graue.

Înlocuit de AI, fostul redactor și-a găsit acum un alt job unde lucrează cu inteligența artificială

Chiar dacă inteligența artificială nu te va înlocui, sunt șanse mari să ajungi să lucrezi într-un fel sau altul cu un astfel de sistem. După câteva luni lucrând ca liber profesionist, fostul redactor Dean Meadowcroft a găsit o nouă direcție de lucru. Acum lucrează pentru un furnizor de asistență pentru alți angajați, care oferă servicii de consiliere în privința bunăstării și a sănătății mintale a angajaților. Munca cu programele AI face acum parte din jobul său.

„Cred că acolo se află viitorul inteligenței artificiale, să ofere acces rapid la conținutul administrat de oameni, în loc să elimine complet acel aspect uman”, a spus Meadowcroft.

Realitatea Live

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
26 Mai 2024, 15:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
26 Mai 2024, 15:15 // Politica //  Elena Putregai

„Mă adresez acelor cetățeni din R. Moldova, care se împotrivesc să trăiască într-o țară membră a UE. Mai mult, acelor cetățeni ai R. Moldova care din tot sufletul vor și privesc în direcția opusă UE. Am spus mai devreme că războiul are loc în acele regiuni ale Ucrainei care erau proruse și aveau aceeași atitudine. Din păcate au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război”. Declarațiile aparțin ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, și au fost făcute după semnarea Pactului pentru Europa de către 12 formațiuni politice la Muzeul Național de Istorie, o locație simbolică pentru așa eveniment.

DOC Pactul pentru Europa a fost semnat de 12 formațiuni politice din Republica Moldova. PLDM nu a fost reprezentat

 

„Fără îndoială este un moment istoric. Sunt sigur că copii și nepoții noștri vor citi despre acest eveniment, iar pe această cale le mulțumesc organizatorilor pentru că mi-au permis să fiu parte a acestui eveniment istoric. Eu îi felicit toți liderii politici care au semnat astăzi acest document, pentru că au aderat la această platformă comună, care este în afara concurenței electorale. E o platformă menită să ducă R. Moldova în clubul celor prosperi și bogați. Un prieten mi-a spus mai de mult o zicală: un drum foarte dificil este mult mai ușor și mai scurt dacă îl parcurgi împreună cu un prieten. Ucraina este fericită ca în drumul nostru spre UE suntem împreună cu R. Moldova. Astfel, eu îmi doresc ca acest drum al nostru să nu fie neapărat unul mai ușor, dar un pic mai scurt. Sigur că în condițiile actuale drumul va fi mai dificil, dar îmi doresc să fie mai scurt. Lucrurile acum se întâmplă mult mai repede. Sunt sigur că acest drum spre UE va avea finalitate în acest deceniu. Sunt sigur că cetățenii R. Moldova, împreună cu cetățenii Ucraineni se vor bucura de toate drepturile de care beneficiază actualii cetățeni ai UE. Dar cetățenii celor două țări trebuie să înțeleagă că mai este mult de muncă. Munca noastră abia acum începe. Trebuie să ne obișnuim că, dacă muncești mai mult, atunci ai și un trai mai bun. Ucrainenii au înțeles deja acest lucru”, a declarat ambasadorul, potrivit Ziarul Național.

Diplomatul ucrainean s-a adresat în limba rusă cetățenilor care încă nu au reușit să învețe limba române.

„Astăzi s-a făcut un pas important în direcția UE. Sunt sigur că Ucraina și R. Moldova vor deveni într-o zi parte a acestui club, care este format din țări prospere. Avem mult de lucru, dar și recompensa va fi pe măsură. E o oportunitate unică, care nu trebuie ratată. Din păcate, această fereastra de oportunitate deschisă încă din anii 90 se închide. Dacă că Ucraina și R. Moldova nu vor profita nici acum, atunci eu mă tem că următoarea oportunitate va apărea, în cel mai bun caz, în cazul nepoților noștri. Din acest motiv îi îndemn pe toți cetățenii R. Moldova, indiferent de preferințele lor politice, să se gândească bine cum votează la alegeri, să citească, să se informeze. Dacă vor spune că nu-i interesează politica, atunci vor avea de pierdut. Dacă dvs. nu sunteți interesași de politică, atunci politica se va interesa de voi”, a adăugat Marko Șevcenko.

Potrivit sursei citate, nici cetățenii din Crimeea și Donbas nu erau interesați de politică, iar acum au devenit carne de tun în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Diplomatul a menționat fără ocolișuri că aceeași soartă îi paște pe cetățenii R. Moldova care se împotrivesc aderării la UE și îi așteaptă pe ruși.

„Cetățenii din Crimeea și Donbas tot nu erau interesați de politică. Dar acum vedem că războiul declanșat de Rusia are loc în regiunile prorusești din Ucraina. Așa era până la război. Războiul, din păcate, ajunge acolo unde cetățenii nu-s interesați de ce se întâmplă prin jur, nu-i interesează politica. Pentru că mandatul meu este pe sfârșite voi spune un lucru mai puțin diplomatic.

Mă adresez acelor cetățeni din R. Moldova, care se împotrivesc să trăiască într-o țară membră a UE. Mai mult, acelor cetățeni ai R. Moldova care din tot sufletul vor și privesc în direcția opusă UE. Am spus mai devreme că războiul are loc în acele regiuni ale Ucrainei care erau proruse și aveau aceeași atitudine. Din păcate au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război. Deschideți rețelele sociale Vkontakte, Odnoklasniki, intrați în chat-urile din Crimeea sau cele din Donbas. Vedeți acolo dacă gazul s-a ieftinit. A devenit curentul electric mai ieftin după 2014 (a fost anexată Crimeea)? Câți bărbați au mai rămas în acele familii? Mai urmăriți forumurile de discuții. Câți dintre cei din Crimeea, care au votat în 2014 la referendum de alipire la Rusia, au mai rămas în viață? Pentru că mobilizarea a avut loc, în primul rând, în Crimeea și Donbas. Bărbații de acolo au fost trimiși în prima linie și tot ei primii și au murit. Așa se întâmplă de fiecare dată cu cei pe care nu-i interesează politica”, a conchis diplomatul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ambasadorul României salută semnarea Pactului pentru Europa: „UE nu are culoare politică”

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală