Cafeaua de dimineață sau băutura energizantă de după-amiază ar putea oferi mai mult decât un simplu plus de energie. Un studiu recent sugerează că un consum excesiv de cofeină poate reprezenta un risc pentru sănătatea inimii, chiar și în cazul persoanelor sănătoase, conform celor de la StudyFinds.
Cercetătorii de la Zydus Medical College and Hospital din India au descoperit că un aport zilnic de peste 400 mg de cofeină – echivalentul a aproximativ patru cești de cafea sau două băuturi energizante – poate crește riscul dezvoltării problemelor cardiovasculare. Studiul, prezentat la conferința ACC Asia 2024, evidențiază modul în care băuturile cu cofeină, foarte consumate, pot afecta în tăcere sănătatea inimii.
„Consumul regulat de cofeină ar putea perturba sistemul parasimpatic, ducând la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac”, explică Dr. Nency Kagathara, cercetătorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.
Să explicăm un pic mai bine. Sistemul parasimpatic face parte din rețeaua de control autonom al organismului, având rolul de a gestiona funcțiile de „odihnă și digestie”, facilitând relaxarea și recuperarea. Perturbarea acestui sistem poate genera un stres suplimentar asupra sistemului cardiovascular.
Studiul a analizat 92 de persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Cercetătorii le-au măsurat tensiunea arterială și ritmul cardiac înainte și după un simplu test de efort. Ceea ce au descoperit a fost revelator.
Maxim 400 mg/zi
Aproape 20% dintre participanți (19,6%) au raportat un consum de cofeină peste 400 mg pe zi. Deși pare o cantitate moderată, aceasta corespunde consumului a patru cești de cafea, două băuturi energizante sau 10 cutii de suc! În plus, persoanele care consumau astfel de cantități zilnice de cofeină manifestau modificări notabile ale sistemului nervos autonom, care reglează funcțiile involuntare ale organismului, precum ritmul cardiac și tensiunea arterială. Aceste modificări pot conduce, în timp, la un risc crescut de hipertensiune și alte probleme cardiovasculare.
Studiul a constatat că femeile, persoanele care lucrează în domeniul afacerilor și al managementului și locuitorii din mediul urban sunt cei mai mari consumatori de cofeină. Nu este greu de imaginat de ce – orele lungi de lucru, mediile foarte stresante și accesul ușor la băuturile cu cofeină pot contribui la un consum mai mare. Efectele au fost și mai pronunțate în cazul celor care consumau peste 600 mg de cofeină zilnic.
„Datorită efectului său asupra sistemului nervos autonom, consumul regulat de cofeină ar putea expune persoanele altfel sănătoase la riscul de hipertensiune arterială și alte evenimente cardiovasculare”, spune Dr. Kagathara. „Creșterea gradului de conștientizare a acestor riscuri este vitală pentru îmbunătățirea sănătății inimii pentru toți.”