Curs valutar
 • EUR
  19.8744
  0%
 • USD
  19.1045
  0%
 • RUB
  0.3508
  0%
 • RON
  4.0181
  0%
 • UAH
  0.6443
  0%

PREMIERĂ! Tinerii și antreprenorii din regiunea de sud, inspirați la „Ignite Cahul: iZestre”. De cine?

04 Oct. 2021, 11:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
04 Oct. 2021, 11:19 // Actualitate //  Valentina Buză

În cadrul celui mai inspirațional eveniment al anului – „Ignite Cahul: iZestre”, care s-a desfășurat, în premieră, la 30 septembrie curent, în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul, mai multe personalități notorii din regiunea Cahul și-au scos „zestrea” la vedere. Evenimentul a fost special conceput pentru comunitatea de antreprenori și tineri cu interese și spirit antreprenorial comun și s-a desfășurat în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. La eveniment au fost prezenți 120 de tineri și antreprenori din Cahul, Leova, Giurgiulești și satele învecinate.

IGNITE este un eveniment care are loc în peste 100 de orașe ale lumii, de aceea, „Ignite Cahul: iZestre” s-a desfășurat conform conceptului internațional distinct. Astfel, vorbitorii și-au împărtășit pasiunile personale şi profesionale, dar și provocările care i-au determinat să devină niște lideri de opinie în comunitatea lor, explorându-și potențialul și experiența, pentru a lăsa un impact pozitiv în societate.

Descoperă „zestrea” celor nouă speakeri

Printre speakerii care și-au prezentat „zestrea”, au fost viceprimara muncipiului Cahul – Stella Bădin; fondatorul „05 Pub” din Cahul – Eugen Albur; artista, cunoscută drept „fata cu cobza” – Stela Botez; directorul general „Moldox Film” – Maxim Cîrlan; exploratoarea care a călătorit în 57 de țări – Diana Mocanu.

Subiectele abordate au fost: antreprenoriatul digital și clasic, digitalizarea municipiului Cahul, securitatea cibernetică, ecosistemul de startupuri, dar și filmul documentar, folclorul și călătoriile. Pe lângă prezentările dinamice și cronometrate, evenimentul a mai fost condimentat cu muzică alternativă, surprize artistice, ceai, cafea și atmosferă relaxantă.

„Zestrea mea cea mai mare este dragostea de neam, dragostea de țară și dragostea de acest oraș. După 15 ani locuiți în România, am revenit acasă și nu am putut sta pe dreapta, să urmăresc cum acest oraș depune eforturi să se dezvolte, ci am vrut neapărat să fiu în acest tren. Cahul este un oraș foarte important, are toate șansele să fie capitala digitalizată a Republicii Moldova, pentru că are oameni deosebiți, ONG-uri implicate și parteneri internaționali, de aceea trebuie să punem umărul la digitalizarea serviciilor și simplificarea vieții fiecărui cetățean”, a declarat Stella Bădin, viceprimară a municipiului Cahul.

În cadrul primei ediții a evenimentului au fost puse în valoare istorii de succes, au fost promovate inițiative locale și au fost susținute idei unice. Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” contribuie la dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii. Prin intermediul proiectului, regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri care să impulsioneze tinerii antreprenori și să faciliteze crearea și dezvoltarea startup-urilor.

„Cahul este orașul copilăriei mele și, chiar dacă la 15 ani am migrat, mereu am tânjit să mă întorc acasă și am căutat un motiv în plus pentru aceasta. Astfel, am început un festival de film. Fiind scenarist și regizor, asta era ceea ce puteam să aduc în orașul meu. E greu să inspiri o echipă din toate colțurile Moldovei să creadă în orașul Cahul, să vină să lucreze cu drag și să treacă peste greutățile pe care orice eveniment mare le are. Dar scopul nostru este să mergem înainte și să facem din Cahul – un oraș al filmului documentar. Zestrea mea este spiritul de inițiativă pe care l-am obținut în acest oraș și mă-ntorc cu mare drag acasă să contribui și eu la schimbarea și dezvoltarea Cahulului”, Maxim Cîrlan, director general al „Moldox Festival”.

„Ignite Cahul: iZestre” s-a desfășurat cu respectarea tuturor normelor epidemiologice, acces la eveniment având doar persoanele care au prezentat Certificat de vaccinare cu schema completă de vaccinare, test negativ sau act confirmativ de prezență a anticorpilor.

„Asemenea evenimente sunt inspiraționale pentru comunitatea locală, deoarece aduc în prim-plan personalități cunoscute, care au contribuit la dezvoltarea regiunii Cahul. Vorbitorii și-au expus experiențele pe care le-au acumulat de-a lungul timpului în domeniile în care activează. Astfel, au reușit să motiveze tinerii și antreprenorii prin exemplul propriu, dar și să-i determine să înțeleagă mai bine cum se pot implica în comunitate – toate acestea într-un mod interactiv și cu mult networking”, a conchis Corina Andronic, manageră de proiect „EU4Moldova: Startup City Cahul”.

Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
03 Iul. 2022, 19:20
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
03 Iul. 2022, 19:20 // Sci-tech //  Realitatea.md

Detaliile modului în care se împerecheau dinozaurii sunt de mult timp un mister pentru oamenii de știință. Acum apare o nouă ipoteză: explicația ar putea veni chiar de la trăsăturile cele mai excentrice ale animalelor preistorice, relatează BBC.

Jakob Vinthe, profesor la Universitatea din Bristol, este interesat de fosilele a doi dinozauri descoperite în China. Cei doi tiranozauri au fost descoperiți unul lângă altul pe fundul unui lac. Atât de aproape, încât Vinthe se întreabă dacă nu cumva făceau sex atunci când au murit.

Cu ajutorul tehnicilor științifice moderne, oamenii de știință descoperă detalii uluitoare despre viațadinozaurilor, într-un ritm record. Au fost identificate celule roșii din sânge și colagen de la fosile de terapozi vechi de 76 de milioane de ani, grupul care include cei mai mari prădători care existau atunci pe Pământ. Au fost descoperiți markeri chimici care indică faptul că triceratopii și stegosaurii aveau sânge rece, lucru neobișnuit pentru dinozauri, și că un ierbivor bine blindat cu țepi, nodosaurul, avea culoarea roșiatică. Oamenii de știință au descoperit că Spinosaurus – faimos pentru „aripa” mare de pe spate – și-a folosit probabil dinții de 15 centimetri și fălcile puternice pentru a vâna în ape adânci, precum și dovezi că iguanodonii ar fi putut fi surprinzător de inteligenți și că pterozaurii (reptile înaripate) mergeau pe pământ la fel ca dinozaurii pentru a-și prinde prada.

Dar despre modul în care se împerecheau nu se știe nimic. Până în ziua de astăzi, oamenii de știință nici măcar nu pot distinge cu exactitate bărbații de femele, cu atât mai puțin să spună cum se curtau sau ce fel de organe genitale aveau. Fără aceste cunoștințe fundamentale, o mare parte din biologia și comportamentul lor rămâne un mister total.

Vinther își bazează teoria privind dinozaurii descoperiți în China pe descoperirile din alt lac, Groapa Messel din Germania. Acest cimitir de fosile este legendar pentru flora și fauna sa imaculat conservate. Până acum au fost găsiți cai de mărimea unei vulpi, furnici uriașe, primate timpurii și mai multe animale cu conținutul stomacal plin – un gândac în interiorul unei șopârle, în interiorul unui șarpe. Au fost găsite și un număr mare de țestoase de apă dulce – inclusiv cel puțin nouă cupluri care au pierit în mijlocul unei întâlniri amoroase. În unele cazuri, cozile lor încă se ating, așa cum se înttâmplă în timpul copulației. Iar acest lucru este crucial pentru teoria lui.

Groapa Messel este considerată a fi un cimitir preistoric atât de bogat din cauza unui secret toxic. În Eocen – cu 57-36 de milioane de ani în urmă – lacul ar fi fost un crater vulcanic plin de apă, cu laturi abrupte, înconjurat de o pădure subtropicală luxuriantă. Există o ipoteză că vulcanul a rămas activ și a eliberat periodic nori de dioxid de carbon sufocant în mediul înconjurător. Este posibil ca nefericitele țestoase să fi fost prinse într-un astfel de eveniment.

Vinther spune că există asemănări cu perechea de tiranosauri fosilizați: „Cozile lor se suprapun. Cred că au fost prinși în act”.

Fără alte exemple, Vinther recunoaște că teoria este mai mult o speculație. Cu toate acestea, dacă animalele sunt cu adevărat blocate într-o îmbrățișare străveche, acest lucru ar da indicii despre organele genitale ale dinozaurilor, pe care nimeni nu le-a găsit încă fosilizate.

Mai există o fosilă care ar putea da niște indicii: partea dorsală a unui psittacozaur, descoperită tot în China. Cercetătorii au descoperit că, la fel ca rudele apropiate ale dinozaurilor, păsările și crocodilii, avea o cloacă. Acest organ este comun tuturor vertebratelor, cu excepția mamiferelor, și implică un singur orificiu prin care se fac urinarea, defecarea, sexul și nașterea puilor.

În acea zonă, paleontologii care au studiat fosila bine conservată au detectat melanină, o substanță care nu are legătură doar cu culoarea pielii, ci și cu sistemul imunitar. Multe animale, inclusiv oamenii, au o cantitate mai mare de melanină în jurul organelor genitale. Vinther crede însă că melanina putea avea ca scop, la psittacozauriși atragerea partenerilor sexuali, la fel cum fac babuinii.

Din păcate, nu se poate determina dacă psitacozaurul în cauză este mascul sau feme, sau exact ce tipuri de organe sexuale aveau. Există două ipoteze privind împerecherea: așa-numitul „sărut cloacal”, în care doi dinozauri și-ar fi aliniat cloaceleiar masculul arunca materialul seminal direct în cel al femelei – o strategie comună printre păsări – sau versiunea mai familiară, în care este implicat un penis (cum fac crocodilii).

Se știu puține lucruri și despre ritualurile de curtare. Dar cercetătorii au totuși niște ipoteze.

Există o mulțime de lucruri ciudate la dinozauri – ceea ce unii oameni au numit „structuri bizare”. Face parte din carisma lor. Așadar, „farfuriile” de pe stegozaur, aripa mare de pe Spinosaurus, coarnele de triceratops și toți ceilalți ceratopsieni… Creasta mare pe care o aveau hadrosaurii… toate acestea sunt candidați pentru a fi trăsături atractive din punct de vedere sexual”, spune Rob Knell, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra.

În multe cazuri, oamenii de știință au dezbătut timp de decenii funcțiile acestor structuri – un exemplu este teoria ciudată conform căreia hadrosaurii erau acvatici și și-au folosit crestele pe post de camere de stocare a aerului. Uneori erau prea ciudate pentru a părea plauzibile – când T. Rex a fost descoperit pentru prima dată, în 1900, brațele sale erau considerate prea mici pentru a-i aparține. Inițial se credea că proveneau dintr-un alt schelet.

Deși nu există o modalitate definitivă de a determina pentru ce erau folosite aceste structuri anatomice ciudate, Knell – împreună cu o echipă internațională de oameni de știință – și-a dat seama rapid că există câteva indicii puternice la animalele vii, dacă știi unde să cauți.

Unul este dimorfismul sexual – atunci când masculii și femelele unei specii arată diferit. Este rar ca cele două sexe să aibă stiluri de viață și strategii de supraviețuire total diferite, așa că, atunci când au trăsături diferite, acestea există de obicei pentru ca masculii să poată atrage direct femelele (cum ar fi cozile colorate ale păunilor masculi) sau să concureze împotriva rivalilor pentru dreptul de a se împerechea (cum ar fi coarnele cerbilor).

Acest indiciu nu este însă util, câtă vreme nu se pot deosebi încă dinozaurii femele de masculi.

Alte trăsături pot fi de ajutor – cele specifice doar adulților, de exemplu, care ar avea ca scop atragerea partenerilor – cum este coama leului, de exemplu. Dar și aici există dileme, deoarece unele specii de dinozauri au evoluat foarte mult de-a lungul existenței lor, iar oamenii de știință ar putea fi induși în eroare.

Knell sugerează că s-ar putea să nu știm niciodată prea multe despre detaliile ciudate ale ritualurilor de împerechere a majorității dinozaurilor. Totuși, în ultimii ani am obținut multe detalii care până de curând erau de neimaginat asupra vieții dinozaurilor, așa că poate în câteva decenii vom ști mai multe și despre modul în care se curtau dinozaurii și cum făceau sex.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală