Curs valutar
 • EUR
  19.2837
  0.0513%
 • USD
  17.7273
  -0.0953%
 • RUB
  0.2005
  0.0998%
 • RON
  3.8758
  0.0593%
 • UAH
  0.4387
  -0.3419%

Premierul Ungariei ar fi achiziționat unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa – Euronews

12 Apr. 2024, 18:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
12 Apr. 2024, 18:45 // În Lume //  Elena Putregai

Premierul Ungariei, Viktor Orban, ar fi achiziționat unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa – Euronews. Documente confidențiale publicate de telex.hu (preluate de la Direkt36) dezvăluie că familia premierului ungar Viktor Orbán a finanțat în secret cumpărarea Euronews, unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa, transmite vineri, 12 aprilie curent, G4media.

Omul de afaceri portughez Pedro Vargas Santos David a fost întâmpinat cu întrebări neliniștitoare atunci când a apărut în fața televiziunii Euronews la începutul anului 2022.

Cu puțin timp înainte, la sfârșitul anului 2021, s-a anunțat că firma lui David urma să cumpere unul dintre cele mai mari canale de știri din Europa, despre care a afirmat că are 145 de milioane de telespectatori pe lună, iar vestea a fost întâmpinată cu îngrijorare de organizațiile și persoanele preocupate de libertatea presei în Europa, atât în interiorul, cât și în afara televiziunii. Motivul alarmei a fost faptul că David era cunoscut ca având legături personale și de afaceri strânse cu guvernul lui Viktor Orbán, care, în ultimii ani, a redus semnificativ jurnalismul independent din Ungaria, construind în același timp o uriașă mașină de propagandă.

David a încercat să calmeze temerile legate de acest lucru în redacția Euronews. Potrivit unei surse familiare cu detaliile întâlnirii de la începutul anului 2022, omul de afaceri de 37 de ani de la acea vreme, care vorbea într-o manieră zâmbitoare și prietenoasă, a spus că pentru el era vorba doar de o investiție de afaceri. El a adăugat că nu era la fel ca tatăl său, Mario David, un politician conservator portughez care se află în relații de prietenie cu Orbán.

Cu toate acestea, David nu a spus personalului Euronews sau jurnaliștilor interesați de acest caz cine a furnizat fondurile pentru afacere. Compania sa a declarat pentru ziarul portughez Expresso în 2021 că nu au existat bani publici în afacere și că nu au existat oameni de afaceri maghiari printre investitori.

Viktor Orbán a încercat, de asemenea, să respingă orice speculație potrivit căreia el sau partidul său ar fi avut vreo legătură cu afacerea. Întrebat la o conferință de presă din decembrie 2021 dacă cercurile Fidesz ar putea fi implicate în achiziția canalului internațional de televiziune, el a spus: „FIDESZ nu are planuri pentru un imperiu mondial, pot să vă spun asta cu siguranță, și nu pot vorbi în numele mediului de afaceri”.

De fapt, însă, cercurile guvernamentale maghiare au avut un rol foarte serios în preluarea companiei. O investigație realizată de Direkt36, împreună cu Expresso și ziarul francez Le Monde, a dezvăluit că o parte semnificativă a tranzacției de 150 de milioane de euro a fost finanțată de statul maghiar și de oficiali guvernamentali.

Documentele obținute de Direkt36 arată că 45 de milioane de euro (17,5 miliarde HUF la cursul de schimb actual) au fost furnizate de un fond de capital de stat maghiar. Este vorba despre o companie numită Széchenyi Funds (SZTA), care făcea parte din Ministerul de Finanțe și care ulterior a fost externalizată către o universitate. Banii au fost plasați într-un fond de investiții numit European Future Media Investment Fund, care în cele din urmă a achiziționat Euronews.

Investigația dezvăluie, de asemenea, că tranzacția a implicat o companie care este un actor important în campaniile de propagandă ale guvernului maghiar. Documentele companiei arată că un investitor în European Future Media Investment Fund a primit un împrumut pe termen lung de 12,5 milioane de euro de la o companie maghiară numită New Land Media. Această companie este deținută de Gyula Balásy, ale cărui companii au primit comenzi în valoare de sute de miliarde de forinți în campaniile de comunicare ale guvernului din ultimii zece ani, potrivit 444. Aceste campanii sunt supervizate de unul dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Orbán, Antal Rogán, șeful Biroului prim-ministrului.

Deși surse familiare cu funcționarea internă a Euronews spun că nu există niciun indiciu că noii proprietari intervin în deciziile editoriale, documentele scurse sugerează că achiziția canalului a fost motivată și de obiective politice. De exemplu, într-unul dintre documentele pregătitoare întocmite de personalul SZTA se precizează că printre obiective se numără colaborarea cu universitățile pentru „atenuarea ideologiei de stânga și a prejudecăților/partizanatului”.

Secretarul de presă al lui Orbán a declarat pentru Direkt36 că nu știe nimic despre acest acord. Directorul general al Euronews, Guillaume Dubois, a declarat pentru Le Monde că nu are cunoștință de rolul statului maghiar în această afacere, dar a adăugat că oricum nu avea nevoie să cunoască investitorii. Dubois a mai spus că redacția nu a fost supusă niciunei presiuni pentru a relata din Ungaria.

SZTA nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor cu privire la achiziționarea Euronews. În general, aceștia au declarat că „deciziile de investiții sunt întotdeauna precedate de o analiză atentă și detaliată”. Ei au adăugat că nu vor comenta tranzacții specifice din cauza normelor de confidențialitate. De asemenea, Balásy nu a oferit niciun răspuns substanțial la întrebări specifice, în afară de a spune că „împrumutul pe termen lung este una dintre investițiile pe care le-am considerat utile și profitabile în calitate de om de afaceri”.

Nici Pedro Vargas Santos David și compania sa Alpac Capital nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor

În dimineața zilei de 10 februarie 2022, mai mult de o duzină de persoane s-au adunat la sediul SZTA, compania de gestionare a fondurilor Széchenyi, în biroul său din apropierea Pieței Blaha Lujza.

Cu câteva zile mai devreme, această companie se afla în subordinea directă a Ministerului de Finanțe, dar în februarie 2022, guvernul a decis să o transfere Fundației Rudolf Kálmán pentru Universitatea Óbuda. Din punct de vedere tehnic, SZTA nu se mai află sub controlul guvernului, dar legătura rămâne. Mihály Varga a devenit președintele consiliului de administrație al fundației, iar SZTA a continuat să administreze fondurile de investiții în care statul maghiar a investit în mare parte banii. (Varga a părăsit între timp consiliul de administrație, iar angajații săi au declarat acum pentru Direkt36 că ministrul nu are și nu a avut nicio putere de decizie în legătură cu fondurile de capital).

Un astfel de fond, Fondul de Dezvoltare Economică Privată, înființat din banii contribuabililor, a fost discutat în februarie 2022. Pe lângă o parte din personalul SZTA, au fost prezenți patru membri ai consiliului de administrație al societății de administrare, precum și membri ai comitetului de investiții al Fondului de capital privat de dezvoltare economică, inclusiv fostul deputat Fidesz Ferenc Papcsák.

Aceste două organisme erau responsabile pentru a decide cu privire la investițiile care urmau să fie făcute din fondul finanțat de stat. Pe ordinea de zi a reuniunii de astăzi s-a aflat o tranzacție străină majoră: o investiție de 45 de milioane de euro în fondul de capital de risc European Future Media Investments Fund (EFMIF).

Potrivit documentelor obținute de Direkt36, majoritatea participanților la reuniunea care a durat aproape o oră și jumătate au decis să susțină această decizie. Mai întâi, comitetul de investiții, al cărui președinte a fost ales Papcsák în cadrul reuniunii, a decis că „tranzacția propusă se potrivește cu strategia de investiții a Fondului de capital privat pentru dezvoltare economică”, iar apoi consiliul de administrație al SZTA a adoptat, de asemenea, o rezoluție de susținere a tranzacției.

Înainte de luarea deciziei, cele două organisme au primit o prezentare de 64 de pagini, marcată „strict confidențial”, în care erau prezentate detaliile investiției. Documentul, redactat de personalul SZTA, precizează că EFMIF este gestionat de Alpac Capital, condus de Pedro Vargas Santos David și un partener, și că finanțarea de 45 de milioane de euro din partea statului maghiar prin intermediul SZTA va fi folosită pentru a cumpăra Euronews, „unul dintre cele mai importante 4 canale de știri din lume”.

Documentele scurse nu arată cu exactitate cine a inițiat această investiție, dar, potrivit unei surse familiare cu detaliile tranzacției, era clar că era un ordin de top pentru efectuarea acestei investiții.

Alpac ar fi planificat să cheltuiască în total 170 de milioane de euro pentru această achiziție. Din această sumă, 150 de milioane reprezentau prețul de achiziție, iar restul de 20 de milioane erau destinate finanțării Euronews și acoperirii restructurării planificate a acesteia. Potrivit documentelor care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, finanțarea din partea statului maghiar a jucat un rol esențial în acest sens. Jumătate din sumă a reprezentat capitaluri proprii, iar restul urma să fie obținut prin împrumuturi. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din capitalul propriu de 85 de milioane de euro a fost asigurat de cele 45 de milioane de euro obținute prin intermediul SZTA.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

VIDEO Victoriabank susține baschetbaliștii din Moldova și în 2024
VIDEO Victoriabank susține baschetbaliștii din Moldova și în 2024
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
29 Mai 2024, 20:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
29 Mai 2024, 20:51 // Actualitate //  Ursu Ana

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău (DGETS) condamnă ferm colectările ilicite de bani în instituțiile de învățământ general și subliniază importanța respectării stricte a legislației care interzice aceste practici. Precizarea a fost făcută după ce șefa grădiniței nr. 32 din sectorul Ciocana al Capitalei a fost reținută pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) într-un dosar de corupție.

„În lumina situației actuale, organele de anchetă urmează să examineze cazul și să ia decizii în raport cu directorul vizat în anchetă. DGETS subliniază necesitatea eliminării tuturor colectărilor ilicite, fie prin fondurile clasei sau grupei, inclusiv la înscrierea copiilor la grădiniță sau în clasa I . Este crucial ca toate plățile formale și informale în școli să fie stopate”, a precizat într-un comunicat de presă Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău.

Totodată, DGETS a precizat că încurajează toți participanții din sistemul educațional – părinți, profesori, elevi – să se abțină de la orice tip de colectare neformală. Prin diverse mijloace, se va asigura respectarea actelor normative și se vor întreprinde acțiuni pentru prevenirea și combaterea actelor de corupție, referind cazurile atestate organelor de drept.

Amintim că, directoarea unei grădinițe din Capitală ar fi luat mită. Reprezentanții CNA spun că potrivit denunțului, bănuita ar fi perceput în total 6000 de lei)în schimbul ocolirii procedurilor legale de înmatriculare a copiilor în instituție.

AUDIO Directoarea unei grădinițe din Chișinău, reținută de CNA, după denunțul părinților. Cine este

VIDEO Victoriabank susține baschetbaliștii din Moldova și în 2024
VIDEO Victoriabank susține baschetbaliștii din Moldova și în 2024
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Burgerul – vedeta acestei săptămâni în aplicația Glovo!
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală