Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Președintele Moldovagaz – speriat de propria factură pentru consumul de gaz natural

14 Ian. 2022, 04:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
14 Ian. 2022, 04:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de Administrație a SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, afirmă că a fost speriat de suma indicată în factură pentru consumul de gaz natural din luna trecută, informează Realitatea.md. El spune că a plătit peste 5200 de lei.

Fiind întrebat dacă l-au speriat facturile, președintele Moldovagaz a răspuns afirmativ.

„Da, evident. Sunt mai mari comparativ cu luna noiembrie. Ceea ce am plătit evident că sunt mai mari, din cauză că și consumul s-a majorat. A fost mai frig”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.   Despre suma achitată pentru luna decembrie, oficialul a spus că era de „5230 și ceva de lei”.

Referindu-se la consumatorii, care au primit facturi cu date eronate, unii fiind în situația să achite mai mult decât au consumat, iar alții mai puțin, președintele Moldovagaz spune că aceștia sunt îndemnați să se adreseze operatorilor de la serviciul de clientelă.

Realitatea.md amintește că din noiembrie 2021, tariful pentru un metru cub de gaz natural a fost majorat de la 4,29 lei – la 11,08 lei pentru un metru cub. Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noul tarif la gazul natural, de la 1 ianuarie 2022. Astfel, un metru cub de gaz cu TVA inclus este cu 8 bani mai mic, constituind suma de 11 lei.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală