Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Președinția ar lucra la un program de predare a limbii române în Găgăuzia. Autoritățile din regiune nu cunosc nimic

21 Apr. 2021, 12:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
21 Apr. 2021, 12:50 // Societate //  Petru Beregoi

Președinția ar lucra la un program ce se referă la studierea limbii române și găgăuze în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia. Declarația a fost făcută de președinta țării, Maia Sandu, la Strasbourg, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. De cealaltă parte, administrația din Găgăuzia spune că, până în prezent, în adresa acestora „nu a parvenit propuneri de la Președinție la acest subiect”.

Andrei Vedutenko, consilierul bașkanului Găgăuziei, Irina Vlah, pentru relații publice și mass-media a declarat pentru gagauzinfo.md că, Programul de extindere a sferei limbii găgăuze „a fost inițiat și implementat de autoritățile autonomiei cu sprijinul partenerilor europeni, iar Președinția nu ar avea tangențe cu acest program”.

Același lucru îl afirmă că Direcția principală educație din Găgăuzia, afirmând că, Direcția „se gândește la modelele de educație multilingvă din regiune datorită resurselor sale și cu sprijinul partenerilor și implementează diverse proiecte pentru studiul limbilor găgăuze și române”.

„Proiectul ANTEM este implementat cu succes în grădinițe. Acum studiem posibilitatea introducerii unui astfel de program în școala primară, a cărui prioritate va fi studiul limbilor materne și de stat ”, a declarat Natalia Kristeva, șefa Direcției educație din Găgăuzia, pentru sursa citată.

Potrivit acesteia, din partea structurilor de stat sau a președintelui, nu a primit nicio propunere cu privire la activitățile comune sau la dezvoltarea comună a vreo unui program.

„De mulți ani solicităm finanțare pentru studiul limbii române în grupuri și a altor limbi străine. Dar autoritățile centrale refuză să finanțeze divizarea limbii găgăuze. Anul acesta am decis că fondurile vor fi alocate de la bugetul regional”, a spus Kristeva.

Amintim că, președinta țării, Maia Sandu, a efectuat la începutul acestei săptămâni o vizită de lucru la Strasbourg, unde a rostit și un discurs la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă