Indicele global al preţurilor produselor alimentare a coborât în luna octombrie la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate datorită scăderilor înregistrate la prețul zahărului, cerealelor, uleiurilor vegetale şi cărnii, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, arată Reuters, potrivit Bani.md.
În luna octombrie 2023, indicele s-a situat la o medie de 120,6 puncte, în scădere cu 0,5% faţă de nivelul de 121,3 puncte înregistrat în luna septembrie. Valoarea din luna octombrie 2023 este cu 10,9% sub cea din urmă cu 12 luni şi totodată cel mai redus nivel înregistrat după luna martie 2021.
Conform FAO, preţurile mondiale la cereale au scăzut cu 1% în luna octombrie comparativ cu septembrie, în principal ca urmare a scăderii cotaţiilor la orez şi grâu. Scăderi de preţuri au fost înregistrate şi la uleiuri vegetale (minus 0,7%), zahăr (minus 2,2%) şi carne (minus 0,6%).
Singurul produs alimentar la care preţurile internaţionale au crescut de la o lună la alta sunt lactatele, care s-au scumpit cu 2,2% în luna octombrie.