Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Prima sesiune plenară a Parlamentului European din toamnă. Ursula von der Leyen susține discursul anual în plen

13 Sept. 2021, 13:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
13 Sept. 2021, 13:11 // În Lume //  Realitatea.md

Deputații europeni se reunesc în prima sesiune plenară din această toamnă, desfâșurânde-se la sediul Parlamentului European din Strasbourg, aceasta va fi marcată de teme importante, dar în centrul atenției va fi discursul anual al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii Europene. Potrivit agendei de lucru, ziua de luni, 13 septembrie curent, se va deschide cu tema de dezbatere privind Uniunea Europeană a sănătății, consolidarea prevenirii bolilor și a cooperării transfrontaliere.

Parlamentul European va dezbate și vota două legi pentru consolidarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și pentru o mai bună abordare a amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății. La adoptarea poziției lor cu privire la cele două propuneri legislative înainte de vacanța de vară, deputații din Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) au propus o serie de modalități de consolidare a capacității UE de prevenire și control al bolilor.

Acest lucru ar putea fi asigurat printr-o extindere a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a acoperi și bolile netransmisibile majore – de exemplu bolile cardiovasculare, cancerul sau diabetul – precum și printr-o coordonare consolidată între organismele UE și omologii naționali și internaționali, precum și printr-o mai bună implicare a statelor membre.

Aceștia au prezentat, de asemenea, modul în care UE ar trebui să consolideze prevenirea, pregătirea și răspunsul în situații de criză atunci când va aborda viitoarele amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății, inclusiv prin proceduri clare și printr-o transparență sporită în ceea ce privește achizițiile publice comune și acordurile de achiziții ale UE.

Ca parte a procesului de construire a unei Uniuni Europene a sănătății, Comisia a propus, la 11 noiembrie 2020, un nou cadru de securitate sanitară, pe baza experienței acumulate în combaterea coronavirusului. Pachetul include o propunere de regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și o propunere de consolidare a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Marți se va dezbate situația din Afganisan

Eurodeputații vor discuta cu Joseph Borrell despre modalitățile de a reacționa la criza umanitară și migratorie, de a ajuta persoanele aflate în dificultate și de a-i proteja pe cei aflați în pericol din Afganistan, în special femeile și copiii. De asemenea, este probabil ca aceștia să examineze sprijinul pe care UE l-ar putea oferi refugiaților afgani, precum și persoanelor care încearcă încă să părăsească țara, precum și modalitățile de a colabora cu autoritățile talibane din Kabul.

Pe lângă preocupările umanitare, ultimele evoluții din Afganistan au declanșat, de asemenea, discuții cu privire la învățămintele imediate pe care UE ar trebui să le tragă din retragerea NATO. Este de așteptat ca și alte teme să fie abordate în cadrul dezbaterii, cum ar fi situația securității în Europa, politica europeană comună de apărare, autonomia strategică a UE și necesitatea de a consolida poziția militară a Europei.

Miercuri, președinta Comisiei Europene va susține discursul său anual în plenul Parlamentului European

În mod tradițional, discursul privind Starea Uniunii Europene, inaugurat în 2010 și consemnat în colaborarea instituțională Comisie – Parlament – Consiliu după Tratatul de la Lisabona, este momentul în care șeful executivului european prezintă bilanțul precedentului an de mandat și prefațează prioritățile strategice pentru anul următor. Cea de-a doua astfel de cuvântare din partea Ursulei von der Leyen va fi prima pe care șefa Comisiei o va rosti în hemiciclul de la Strasbourg. Organizat, conform cutumei, la Strasbourg, primul discurs SOTEU al lui von der Leyen a fost găzduit de sediul Parlamentului European de la Bruxelles, din cauza pandemiei.

Alte subiecte pe ordinea de zi

 • Polonia: eurodeputații vor evalua atacurile continue la adresa libertății mass-mediei și a statului de drept; dezbatere miercuri, rezultatele votului joi.
 • Cartea albastră a UE: vot final privind noul sistem de atragere a migranților cu înaltă calificare; fișă de procedură; dezbatere marți, rezultatele votului miercuri.
 • UE-Rusia: O strategie de combatere a politicii Kremlinului și de promovare a democrației; proiect de raport; fișă de procedură; dezbatere marți, rezultatele votului joi.
 • Încetarea utilizării animalelor în cercetare și testare; fișă de procedură; dezbatere 8 iulie; rezultatele votului joi.
 • Eurodeputații vor evalua răspunsul UE la dezastrele naturale recente; întrebare cu solicitare de răspuns oral; dezbatere marți.
 • Pachetul UE privind clima pentru 2030: Parlamentul evaluează propunerile Comisiei; dezbatere marți
 • Eurodeputații solicită ca violența bazată pe gen să fie clasificată drept infracțiune în temeiul legislației UE; proiect de raport; fișă de procedură; dezbatere miercuri, rezultatele votului joi.
 • Eurodeputații urmează să aprobe bugetul pe șapte ani pentru țările în curs de aderare; fișă de procedură.
 • Parlamentul urmează să își prezinte viziunea pentru o nouă strategie UE-China; fișă de procedură; dezbatere marți, rezultatele votului joi.
 • Dezvăluirile proiectului Pegasus: eurodeputații dezbat spionajul guvernamental; dezbatere miercuri.
 • Un fond în valoare de 5 miliarde EUR pentru a ajuta țările și regiunile UE să facă față Brexitului; comunicat de presă în urma acordului politic; fișă de procedură; dezbatere marți, rezultatele votului miercuri.
 • Impozitare: eurodeputații europeni vor evalua eficacitatea schimbului de informații fiscale; proiect de rezoluție; fișă de procedură; dezbatere miercuri, rezultatele votului joi.
 • Lucrătorii pe platforme online: Parlamentul solicită drepturi sociale egale; proiect de raport; dezbatere luni, rezultatele votului joi.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române