Parlamentul Estoniei (Riigikogu) a adoptat o lege care permite a doi cetățeni adulți să se căsătorească, indiferent de sex. Aceasta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Estonia astfel devine prima țară din fosta Uniune Sovietică (URSS) și prima țară din Europa Centrală care a legalizat uniunile oficiale între persoane de același sex. Cuplurile de același sex din Estonia vor putea să se căsătorească și să adopte copii din 2024; se va putea încheia şi un acord privind convieţuirea. Pe lângă Estonia, căsătoriile între persoane de același sex sunt legale în alte 34 de țări.
55 de parlamentari au votat pentru proiectul de lege, 34 împotrivă, unul s-a abținut. Potrivit documentului, cuplurile de același sex vor putea adopta copii de anul viitor; soțul va putea adopta copilul partenerului său cu acordul părinților biologici. Legea stabilește și principiul că un copil nu poate avea mai mult de doi părinți; drepturile și obligațiile în raport cu copilul aparțin în primul rând părinților săi biologici.
Legea păstrează și posibilitatea încheierii unui acord privind conviețuirea în loc de căsătorie. Acesta garantează cuplului dreptul de a lua decizii unul în privința celuilalt și, dacă este necesar, de a primi beneficii și compensații, clarifică ERR.
Proiectul a trecut în prima lectură la 22 mai, i-au fost depuse 711 amendamente.
În 2014, Estonia a adoptat Legea conviețuirii, care permitea cuplurilor de același sex să încheie parteneriate civile. Potrivit ministrului Protecției Sociale Signe Riisalo, acesta a fost un pas important în direcția asigurării egalității de șanse pentru toți cetățenii țării, în timp ce statul a lăsat în același timp o anumită parte a societății „în confuzie juridică, obligându-i adesea să se angajeze. în litigii inutile care pot dura ani de zile”. Noua lege este menită să pună capăt acestui lucru, a spus Riisalo.
Înainte de decizia Parlamentului Estoniei, căsătoriile între persoane de același sex erau permise în 34 de state, inclusiv Andorra, Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cuba, Franța, Germania, Mexic și Africa de Sud. În alte țări baltice – Lituania și Letonia – luarea în considerare a legilor relevante a stagnat, scrie Reuters.