Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

Primele camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza. OMS a cerut coridoare pentru transportul răniților

22 Mai 2021, 13:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Mai 2021, 13:55 // În Lume //  Tatiana Rusnac

Primele convoaie cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza, la câteva ore după ce a intrat în vigoare încetarea focului între Israel și militanții palestinieni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat crearea de coridoare pentru transportul răniților. Peste 250 de persoane au fost ucise în conflictul de 11 zile, majoritatea din Gaza, transmite Digi24.ro cu referire la BBC.

Între timp, mii de palestinieni s-au întors la casele lor, oficialii spunând că reconstrucția zonei ar putea dura ani de zile.

Camioanele cu ajutoare, venite de la diferite organizații, inclusiv cele afiliate Organizației Națiunilor Unite, au început să aducă medicamente, alimente și combustibil atât de necesare în Gaza, după ce Israelul a redeschis trecerea Kerem Shalom.

Peste 100 000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pe teritoriul controlat de Hamas, iar aproape 800 000 de persoane nu au avut acces la apă potabilă, a declarat UNICEF.

Oficialii palestinieni spun că vor fi necesare zeci de milioane de dolari pentru a reconstrui zona deja săracă, afectată și de Covid-19.

Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS, a cerut accesul imediat la materiale și personal medical, spunând că unitățile sanitare riscă să fie copleșite de mii de răniți.

De ani de zile, Gaza a fost supusă restricțiilor israeliene și egiptene la trecerea persoanelor și a mărfurilor, ambele țări invocând îngrijorări cu privire la armele care ajung în Hamas.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (Unwra) a declarat că prioritatea sa este identificarea și acordarea de ajutor pentru zeci de mii de persoane strămutate și că solicită de urgență ajutor de 38 milioane dolari.

„Ne-am întors la casele noastre complet distruse”

Joi, ministerul locuințelor din Gaza a declarat că 1.800 de unități de locuit nu mai pot fi locuite, iar 1.000 au fost distruse complet.

„Recuperarea după daunele provocate în mai puțin de două săptămâni va dura ani, dacă nu decenii”, a declarat Fabrizio Carboni, reprezentant al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Samira Abdallah Nasser a povestit că locuința ei cu două etaje de lângă Beit Hanoun a fost lovită de o explozie în timpul luptelor și a ajuns o ruină.

„Ne-am întors acasă și nu avem unde să stăm, nu avem apă, nu avem electricitate, nu avem paturi, nu avem nimic. Ne-am întors la casele noastre complet distruse”, a spus ea pentru Reuters.

Luptele dintre militanții israelieni și palestinieni din Gaza au început în 10 mai. Cel puțin 248 de persoane, inclusiv peste 100 de femei și copii, au fost uciși în Gaza, potrivit ministerului său de sănătate. Israelul a declarat că a ucis cel puțin 225 de militanți în timpul luptelor. Hamas nu a făcut publice cifre despre numărul victimelor din rândul militanților. În Israel, 13 persoane, inclusiv doi copii și un soldat israelian, au fost uciși.

Oamenii ies din adăposturi, în Israel

În Israel, familiile au ieșit din adăposturile antiaeriene. Restricțiile de urgență au fost ridicate în timp ce toate școlile urmează să se redeschidă duminică.

Armata israeliană a declarat că militanții au tras peste 4.300 de rachete în timpul conflictului, dintre care 90% au fost interceptați de apărarea aeriană. Dar rachetele au lovit și case, sinagogi și alte clădiri.

Multe dintre aceste rachete au căzut asupra orașelor din sudul Israelului.

Joe Biden: Avem în continuare nevoie de o soluţie cu două state

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri, în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă, că soluţia cu două state este „singurul răspuns” posibil la conflictul israeliano-palestinian.

„Nu există nicio schimbare în angajamentul meu faţă de securitatea Israelului, punct. Niciun fel de schimbare. Schimbarea este că avem în continuare nevoie de o soluţie cu două state. Aceasta este singura soluţie”, a declarat Joe Biden.

Preşedintele american a anunţat intenţia sa de a pune în aplicare un ajutor financiar major, cu sprijinul comunităţii internaţionale pentru „reconstrucţia Fâşiei Gaza”, dar „fără a oferi Hamas posibilitatea de a-şi reface sistemul de armament”.

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 17:13
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 17:13 // Alegeri //  Petru Beregoi

Partidul Schimbării s-a lansat în campania electorală la Sângerei. Liderul formațiunii, Ștefan Gligor, a precizat că, pentru a obține dezvoltare în economie și alte sectoare, e nevoie de curățarea sistemului judecătoresc, astfel ca să plece judecătorii, procurorii și ofițerii de urmărire penală corupți, dar și să fie lichidate instituțiile statului care s-au dovedit a fi ineficiente în lupta cu corupția și „au acoperit comiterea marilor furturi”.

Ștefan Gligor a menționat că Republica Moldova se situează pe locul 130 din 136 de state ale lumii la capitolul independența justiției. O justiție funcțională și integră costă bani, altfel celelalte domenii nu au sorți de izbândă, a opinat  liderul formațiunii.

Președintele Partidului Schimbării a specificat că, dacă ținem cont de situația demografică actuală, peste 9-10 ani Republica Moldova nu va fi în stare să-și onoreze plățile sociale. Anual cetățenii moldoveni care se află peste hotare transferă acasă în jur de 1,5 miliarde de euro, dar acești bani nu rămân în țară, ci se cheltuiesc pentru bunuri și produse achiziționate de la firme care se află în zone offshore.

Ștefan Gligor a criticat și situația din alte domenii, spunând că actualul sistem de educație este unul învechit, care produce șomeri, iar serviciile medicale de calitate se acordă doar în capitală și pe bani mari. Mulți copiii din familii vulnerabile trăiesc în mizerie, îndură foame, nu merg la școală, sunt bătuți și violați. În ultimii 26 de ani, intenționat s-a tărăgănat descentralizarea administrației publice locale, a atenționat liderul Partidului Schimbării.

Ștefan Gligor a subliniat că formațiunea politică pe care o reprezintă studiază problemele în detaliu și vine cu soluții.

Formațiunea propune eliminarea contactului fizic dintre stat și mediul de afaceri, pentru a preveni corupția, facilități fiscale pentru moldovenii care revin acasă din străinătate și vor să-și întemeieze o afacere în mediul rural, dar și facilități pentru business de familie.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției