Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Privații, înlăturați de la paza instituțiilor statului. Până când vor putea să desfășoare activitatea?

07 Dec. 2021, 10:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
07 Dec. 2021, 10:16 // Politica //  Petru Beregoi

Companiile private de pază nu vor mai avea dreptul legal de a presta servicii de securitate la obiectivele de importanță strategică ale statului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală de către deputați, ieri, 6 decembrie, în cadrul ședinței plenare.

Potrivit proiectului de lege, totuși asigurarea cu pază a obiectivelor de importanță strategică va putea fi realizată doar de către întreprinderile de stat, cum ar fi ÎS „Servicii Pază”, fondată de Ministerul Afacerilor Interne, ÎS „Detașamentul Pază Paramilitară” și ÎS „Scutul Energetic”, ambele fondate de Agenția Proprietății Publice.

Deputatul PAS, președintele Comisiei securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a atras atenția asupra necesității ca instituțiile statului să fie păzite doar de agențiile de pază fondate de către autorități și nicidecum cele private.

„Proiectul de lege are drept scop ca instituțiile de stat de importanță națională să fie păzite de serviciul de pază și securitate. Avem situații când judecătoriile din Republica Moldova sunt protejate de o companie care aparține unei persoane certate cu legea. Asemenea situații nu trebuie să se întâmple”, a spus Carp.

Carp a precizat că, după intrarea în vigoare a legii, companiile private, care în prezent asigură paza instituțiilor statului vor continua activitatea până la expirarea contractului, fără posibilitatea de a mai putea fi prelungit.

Precizăm că, până în anul 2015, organizațiile particulare de detectivi și pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală