Vicepremierul Nicu Popescu și cel ucrainean, Ihor Yaremenko, vor verifica Complexul Hidroenergetic Nistrean, unde vor efectua o vizită. Despre acest lucru oficialii au convenit în cadrul unei vizite în Ucraina a lui Nicu Popescu, informează Realitatea.md.
În cadrul vizitei s-a discutat despre modalitățile de dinamizare a contactelor bilaterale în domeniile comercial-economic, energetic, transport, infrastructură și pe dimensiunea umanitară.
De asemenea, oficialii au agreat efectuarea unei vizite comune în viitorul apropiat la Complexului Hidroenergetic Nistrean.
„Am pledat pentru organizarea în curând și a ședinței ordinare a Comisiei interguvernamentale de cooperare economică. Ne-am propus să întărim relațiile între oamenii de afaceri din ambele țări și să creștem numărul de turiști” – a declarat ministru Nicu Popescu.
Interlocutorii au remarcat importanța activizării dialogului sectorial, o serie de întâlniri ale grupurilor de lucru moldo-ucrainene fiind programate pentru perioada imediat următoare. În context, grupul de lucru privind construcția podului Cosăuţi – Yampil se va reuni în prima jumătate a lunii noiembrie pentru a avansa acest proiect strategic.
Totodată, în marja întrevederii a fost efectuat un schimb de opinii privind evoluțiile ce vizează securitatea regională, fiind reiterat sprijinul reciproc al suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și Ucrainei în hotarele recunoscute la nivel internațional.
Realitatea.md menționează că potrivit unui studiu al UNDP, Complexul Hidroenergetic Nistrean (CHN) din Ucraina a afectat în Republica Moldova atât calitatea apei, cât și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor. Printre efecte se numără reducerea debitelor maxime cu aproximativ 30% și apariția efectului pulsatoriu, cunoscut sub numele de hydropeaking (atunci când nivelul apei din râu crește sau scade în funcție de deversările hidroenergetice). De asemenea, s-au observat răcirea apei râului în perioada caldă și încălzirea în perioada rece a anului, reducerea nivelului de substanțe nutritive, fluctuații semnificative ale nivelului de oxigen și supraaglomerarea cu vegetație a râului.
Acestea sunt câteva dintre concluziile preliminare ale studiului privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru, comandat de PNUD Moldova și elaborat de o echipă de experți independenți, la inițiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu sprijinul Suediei.