Autoritățile belgiene nu au suficiente crematorii pentru a distruge cocaina confiscată în portul Anvers. Bruxelles-ul caută soluții, menționând că dacă depozitează substanțele narcotice în spații speciale, acestea pot fi furate de grupurile criminale.
Conform oficialilor vamali, grupurile influente și puternice din lumea criminală încearcă să-și recupereze mărfurile ridicate. Anterior, și jurnaliștii belgieni au abordat problema.
Cocaina vine din America Latină, dar este reținută în Anvers, considerat principalul loc de tranzit al mărfurilor de contrabandă, transmite Libertatea. În 2022, circa 200 de tone de droguri au fost ridicate, cifra constituind record pentru regiune. Anul trecut, autoritățile au descoperit 89,5 de tone de cocaină.
Potrivit rapoartelor presei locale, presupuși membri ai grupărilor criminale folosesc drone pentru a survola zona depozitelor vamale unde se păstrează cocaina confiscată, în valoare de milioane de euro.
Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a declarat că toți organizatorii manifestațiilor care au avut loc la Chișinău la sfârșitul săptămânii trecute și care au încălcat legislația privind desfășurarea evenimentelor publice, vor fi sancționați, scrie Newsmaker.md. Totodată, a fost deschis un dosar penal în cazul incidentelor de ultragiere a forțelor de ordine în timpul altercațiilor dintre polițiști și participanții la protestul anti-LGBTQ+. Referitor la incidentul privind îmbrâncelile dintre un bărbat cu un copil în brațe și forțele de ordine, oficiala a menționat că oameni legii au acționat „în interesul suprem al copilului”.
Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 18 iunie.
„Duminică am avut un număr mare de provocări în cadrul manifestațiilor care au fost organizate. Aici vreau să menționez că poliția a acționat în conformitate cu legislația în vigoare, asigurând ordinea publică, dar și siguranța atât a cetățenilor participanți la manifestații și unele marșuri și evenimente publice, dar și s-a îngrijit de buna desfășurare a evenimentelor. Accentuez că absolut toți organizatorii care au încălcat legislația privind desfășurarea evenimentelor publice vor fi sancționați. Mai mult ca atât, am văzut duminică situații cum se exploatează diferite vulnerabilități. Și aici vorbim atât de atragerea persoanelor vulnerabile, dar și cazuri concrete cu implicarea minorilor. Pe aceste situații țin să menționez că au fost pornite fie cauze penale, fie cauze contravenționale, în dependență de gravitatea faptei”, a declarat Daniella Misail-Nichitin.
Ministra de Interne a mai menționat că și pe cazurile de ultragiere a forțelor de ordine a fost inițiată o anchetă internă, aflată în gestiunea procuraturii, dar și un dosar penal.
Întrebată dacă a fost luată vreo măsură în raport cu reprezentantul forțelor de ordine care ar fi bruscat un copil în timpul altercațiilor, Misail-Nichitin a spus: „După cum vă spuneam este în plină desfășurare o anchetă de serviciu, a fost depus și un raport la procuratură, ca să ne asigurăm de absoluta imparțialitate și examinare a acestor cazuri. Dar vreau să menționez că pe acest incident specific, poliția s-a îngrijit de interesul suprem al copilului în primul rând, pentru că era un copil de vârstă fragedă, pus în pericol și atunci angajații poliției s-au îngrijit ca acest bărbat cu copilul să fie separat de zona critică unde erau altercații, după care a fost liber să plece. Mai mult ca atât, pe acest caz a fost sesizat și asistența socială, și autoritatea tutelară. Dar, după cum ați văzut, a sesizat și Avocatul pentru drepturile copilului”.