Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Procuratura ar trebui să ancheteze datoria de 1,4 miliarde de lei de la Termoelectrica, expert

25 Nov. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
25 Nov. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că datoria acumulată de compania Termoelectrica ar trebui să fie subiectul unei anchete a Procuraturii. Este vorba despre o sumă de 1,4 miliarde de lei, bani pe care Guvernul vrea să-i aloce companiei Energocom, care îi va oferi către Termoelectrica, pentru ca ultima să-și acopere datoriile, informează Realitatea.md.

„Eu parcă am un deja-vu din 2014, când la fel s-a dorit scoaterea unor sume de bani din buget și se spunea despre interesul poporului.

Este nevoie de o anchetă să stabilim cum a fost posibil ca R Moldova să aibă un contract până în septembrie cu Gazprom, neprelungit. Să ne pomenim că achităm pentru gaz, chiar după formula nouă, mai mult cu 350 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în final să avem o datorie nejustificată, creată în baza unei înțelegeri lipsă cu Gazprom.  Tărăgănarea a fost intenționată sau neintenționată, dar e o eroare, care a adus cel putin 37 mln de dolari prejudiciu. Acum soluția, care s-a găsit este, după mine, una extrem de proastă.

Vă explic din ce cauză. Să dai la o întreprindere, care are atâtea probleme – cum e „Termoelectrica”, să dai banii fără a face anchetă de unde au apărut datoriile, cum s-au format, cine nu a achitat, cum s-a administrat. Noi mai mulți ani în urmă, de la IDIS Viitorul, am realizat un raport, prin care am demonstrat zeci de modalități prin care se scot banii din această companie. Și se face acest lucru. Iar apoi acești bani ajung la Moldovagaz și sunt cu datorii. Iar cetățenii vor trebui să achite acele datorii prin tarife”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

În context, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a dat asigurări că cei de la Termoelectrica vor fi obligați să întoarcă banii împrumutați.

„Energocom va oferi acești bani către Termoelectrica, iar ulterior acești bani vor fi întorși. Și nu va fi acoperire financiară din partea statului, ci un împrumut. În acest sens, vom veni în Parlament pentru a modifica Bugetul de Stat, astfel încât să fie achitată această sumă. De fapt, suma a fost alocată în perioada stării excepționale, iar acum noi venim cu modificarea Legii Bugetului de Stat pentru a aduce în legalitate deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale”, a explicat Budianschi.

Realitatea amintește, că recent concernul rus Gazprom a anunțat că oferă termen limită pentru achitarea plății pentru consumul gazului natural până la 26 octombrie. Între timp, s-a decis ca să fie acoperită datoria companiei Termoelectrica față de Moldovagaz, pentru gazul utilizat. Termoelectrica a mai apărut recent în vizorul public, după ce șeful acestei instituții a ajuns pe mâna justiției, fiind acuzat de îmbogățire ilicită.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 09:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 09:17 // Societate //  Realitatea.md

Vaccinul Spikevax produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Pe data de 27 noiembrie curent, Republica Moldova a recepționat primul lot de 50.400 de doze de vaccin donate prin intermediul Platformei COVAX. Ce spune Ministerul Sănătății despre acesta și unde poate să și-l facă doritorii?

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2, adică COVID-19 sau noul tip de coronavirus.

În urma studiilor clinice, a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență.

În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, adresați-vă la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate.

Amintim că imunizarea în țară a început pe data de 2 martie 2021. Până acum, 931.138 de persoane au încheiat schema de vaccinare, ceea ce înseamnă nici 30 la sută din populație.

Republica Moldova a fost prima din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin același mecanism, au fost recepționate 535.590 de doze de vaccin, printre care Astrazeneca – 108.000 de doze, Pfizer/BioNtech – 125.190 de doze,  Janssen/Johnson & Johnson – 302.400 de doze.

De ce este considerat un vaccin al bogătașilor?

Fondatorii Moderna – în topul miliardarilor. Compania e criticată pentru că nu distribuie vaccinul în țările sărace

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală