Curs valutar
 • EUR
  19.7138
  -1.4452%
 • USD
  19.1405
  0.0486%
 • RUB
  0.3134
  -9.7639%
 • RON
  3.9877
  -1.4319%
 • UAH
  0.6482
  0.0771%

Procurorii au cerut una, instanța a aplicat alta. Cenușă și alți trei învinuiți au primit măsuri preventive mai blânde

04 Mai 2022, 14:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
04 Mai 2022, 14:44 // Societate //  Petru Beregoi

Președintele Raionului Cahul, Marcel Cenușă, a fost plasat sub control judiciar, după ce ieri, 3 mai, Judecătoria Cahul, sediul Central a examinat demersul procurorului anticorupție, care au cerut prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, lucru care nu a fost satisfăcut de către magistrați și au schimbat măsura.

Prin urmare, în rezultatul examinării demersului vizat, instanța de judecată a decis aplicarea unei măsuri preventive mai blânde în privința președintelui raionului Cahul, plasându-l sub control judiciar, pe un termen de 60 zile.

Tot la 3 mai, Judecătoria Cahul, sediul Central a examinat demersurile procurorilor anticorupție de prelungire a măsurilor preventive în privința și la alți trei figuranți din cadrul aceluiași dosar penal. Astfel, în rezultatul examinării demersurilor, instanța de judecată a decis înlocuirea măsurilor preventive aplicate cu unele măsuri mai blânde, după cum urmează:

– în privința șefului Direcției regionale construcții din cadrul Consiliului Raional Cahul, măsura preventivă aplicată sub formă de arest preventiv a fost înlocuită cu arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile;

– în privința unui specialist din cadrul Direcției achiziții publice, măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu a fost înlocuită cu liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile;

– în privința administratorului unui agent economic s-a dispus eliberarea din arest la domiciliu, în lipsa aplicării unei alte măsuri preventive.

„Procurorii anticorupție consideră deciziile instanței de judecată ca fiind neîntemeiate, urmând să le conteste cu recurs, în termen de 3 zile la Curtea de Apel Cahul, insistând pe menținerea măsurilor anterioare, ca fiind necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a urmăririi penale pe caz. Mai mult ca atât, ținem să precizăm că, încă la 18 aprilie, procurorii anticorupție au înaintat demers privind suspendarea din funcție a președintelui raionului Cahul, adresat Consiliului raional Cahul. Cu toate acestea, deși la 19 aprilie, Consiliul Raional Cahul s-a convocat, până la acest moment nu există încă o decizie pe marginea demersului înaintat de către procurori privind suspendarea din funcție a lui Marcel Cenușă”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Totodată, procurorii anunță că, la ședința Consiliului Raional Cahul din 19 aprilie a fost prezentată o dispoziție semnată de Marcel Cenușă, care deși se afla în arest la domiciliu, a împuternicit o altă persoană să exercite atribuțiile sale.

Amintim că, luni, 4 aprilie, nouă persoane din Cahul au fost reținute de către procurorii anticorupție și ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA, inclusiv președintele Consiliului Raional Cahul, Marcel Cenușă, în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu, printre care se numără și Marcel Cenușă, dar și un primar dintr-o localitate a acestui raion.

Cei nouă reținuți sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.

Marți, 5 aprilie, șeful Direcției Construcții din cadrul Consiliului raional Cahul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar un administrator al unei companii, vizate în dosarul licitațiilor trucate de la Cahul, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Miercuri, 6 aprilie, încă un administrator al companiei implicate în dosarul licitațiilor trucate de la Cahul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar specialistul principal al Direcției achiziții a Consiliului Raional Cahul, reținut în aceleași dosar, a primit 30 de zile de arest la domiciliu. Tot ieri, deputații și simpatizanții PSRM au protestat în fața Judecătorii Cahul, unde s-a examinat cererea procurorilor în privința lui Cenușă, cerând eliberarea acestuia.

Anterior, socialiștii au calificat reținerea președintelui raionului Cahul drept „un abuz din partea guvernării, pentru că a îndrăznit să critice unele acțiuni”.

La data de 7 aprilie curent, președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, învinuit în dosarele licitațiilor trucate a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile de către judecători, pe când primarul comunei Moscovei și administratorul unei companii fictive au primit control judiciar, pentru o lună, iar unul dintre specialiștii Direcției construcții a Consiliului raional, vizat în aceeași cauză penală a fost eliberat de către instanța.

La data de 15 aprilie curent, Curtea de Apel Cahul a decis să mențină măsura preventivă aplicată de către instanța de fond și astfel, mandatul de arest la domiciliu a lui Marcel Cenușă, președintele raionului Cahul, a fost prelungit cu 30 de zile.

Vicepreședintele raionului Cahul a fost recunoscut miercuri, 20 aprilie, în calitate de bănuit pe în dosarul licitațiilor trucate, în urma cărora bugetul local ar fi fost prejudiciat cu 1 milion de lei. Mai exact, acesta este cercetat penal pentru abuz în serviciu, comis în interesul unei întreprinderi, care ar fi câștigat una din licitații prin eludarea legislației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Citește și:

Cenușa Marcel, președintele raionului Cahul, reținut de CNA. Este implicat în dosare de corupție

Socialiștii sar în apărarea tovarășului lor de la Cahul, reținut de CNA. Acuză guvernarea de „represiune politică”

Șeful Direcției Construcții din cadrul Consiliului raional Cahul – plasat în arest pentru 30 de zile

Socialiștii „își pun capul la mijloc” pentru Marcel Cenușă. Cer eliberarea acestuia sub garanția deputaților

Dosarul licitațiilor trucate de la Cahul! Administratorul unei companii – plasat în arest la domiciliu

Unul acasă, altul în izolator. Dosarul licitațiilor trucate de la Cahul: Încă doi suspecți au primit arest preventiv

Administratorul unei companii vizate în dosarul licitațiilor trucate de la Cahul a primit 30 de zile de arest

Unde-și va petrece următoarele 30 de zile președintele raionului Cahul, protejatul PSRM? Judecătorii s-au expus

Președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, învinuit în dosarele licitațiilor trucate, rămâne în arest la domiciliu

Dosarul licitațiilor trucate: Vicepreședintele raionului Cahul – recunoscut în calitate de bănuit

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
06 Iul. 2022, 09:07
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
06 Iul. 2022, 09:07 // Life //  Valentina Buză

Atacurile rechinilor sunt rare, însă astfel de tragedii se întâmplă, așa cum a fost cel mai recent caz, din Egipt, când două femei, una din România și una din Australia, și-au pierdut viața. De exemplu, în anul 2021, la nivel mondial s-au semnalat 137 de atacuri și 11 decese.

Există anumite locuri unde riscul de a fi atacat de rechini este mai mare, potrivit sursei citate, astfel că, dacă alegeți să vă faceți vacanța în aceste destinații, ar trebui să fiți precauți.

Top 10 destinații unde riști să fii atacat de rechini

1. Papa Noua Guinee

Papua Noua Guinee este jumătatea de est a insulei Noua Guinee, cea mai mare insulă tropicală din lume. Situată în Oceanul Pacific, Papua Noua Guinee a înregistrat 48 de atacuri de rechini din 1848.

În apele insulei trăiesc foarte multe specii marine, așa că scafandrii din toată lumea vin pentru a vedea varietatea vieții acvatice, scufundările cu rechini fiind una dintre opțiunile populare. Nu este clar dacă atacurile relativ frecvente sunt cauzate de scafandri și turiști, sau dacă este de vină obiceiul local de a pescui rechini.

Unii rezidenți din Papua Noua Guinee practică încă o artă străveche numită chemarea rechinilor. Cei care cheamă rechini pretind că comunică cu spiritele rechinilor, atrăgându-i prin cântece, rituale și rugăciuni.

2. Carolina de Sud

Din 1837, au fost raportate 107 atacuri ale rechinilor în Carolina de Sud. Cu cât sunt mai mulți oameni în apă, cu atât crește riscul de a exista astfel de tragedii.

Aproximativ 12 specii de rechini au fost detectate în apele din Carolina de Sud. Speciile sunt în general mai puțin agresive, dar au fost observați de-a lungul timpului și rechini tigru și taur.

3. Brazilia

Majoritatea atacurilor din America de Sud au loc în apele din largul Braziliei, unde au fost 107 cazuri raportate din 1931. Ce aduce toți acești rechini în Brazilia? Un oraș numit Recife, care atrage rechinii pe coasta sa.
Problema a început în anii 1980, când Porto Suape a fost construit la sud de Recife.Construcția a sigilat două estuare de apă dulce, unde s-au înmulțit rechinii taur. Când estuarele au fost închise, rechinii s-au dus la următorul estuar, care se revarsă chiar în apele Recife. Un canal din apropiere, folosit de surferi, a devenit noul loc preferat al acestor rechini. Este posibil ca rechinii să fie atrași și mai aproape de țărmul Recifei din cauza unui abator, care arunca sânge în afluenții din apropiere.

De la aceste evenimente, coasta de 20 de kilometri din Recife a devenit un loc extrem de periculos, cu o proporție mai mare de atacuri soldate cu moartea. Unul din trei atacuri care au loc în Recife sunt fatale.

4. California

Din 1926, în California au fost raportate 130 de atacuri ale rechinilor. Un caz deosebit de grav a fost în decembrie 2021, când un bărbat a fost ucis de un rechin alb. Problema în California este că apele găzduiesc foarte multe foci, care atrag rechinii albi. Pe de altă parte, valurile sunt perfecte pentru surf, astfel că sunt în permanență mulți amatori dornici să riște.

5. Brevard, Florida

Statul Florida a raportat 895 de atacuri ale rechinilor din 1882 până în 2021. Doar în Brevard au avut loc 155 dintre acestea. Există o mulțime de turiști dornici să intre în apă, iar Brevard este o destinație la îndemână pentru cei care vizitează Disney World, din Orlando, deoarece plaja este la numai o oră de mers cu mașina.

Rechinii nu sunt singurele pericole în Brevard. Plajele de acolo sunt recunoscute ca fiind cele mai periculoase din cauza curenților puternici, cu risc mare de înec. Între 1995 și 2017, 27 de oameni s-au înecat acolo. Mai mult, o parte din această coastă face parte din ”Aleea fulgerelor” din Florida, porțiunea cu cele mai multe descărcări electrice din SUA.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

6. Hawaii

Începând cu 1828, în Hawaii au existat 159 de atacuri ale rechinilor, iar două treimi din ele au fost pe insulele Oahu și Maui. Hawaii găzduiește circa 40 de specii de rechini, iar cele mai multe atacuri au fost ale rechinilor albi și celor tigru.

7. Queensland, Australia

În 2006, Sarah Kate Whiley era în apă, care nu îi depășea talia, când a fost atacată de trei rechini taur, care i-au smuls ambele brațe în timp ce i-au mușcat stomacul și picioarele. Moartea lui Whiley este doar unul dintre cele 199 de atacuri din Queensland din anul 1700 până în prezent.

Australia găzduiește 166 de specii de rechini, dar coasta de est a acestei țări este deosebit de predispusă la atacuri deoarece este atât de dens populată. Coasta de est a Australiei este formata din Queensland si New South Wales. Între 1917 și 2017, Queensland a raportat 52 de victime ale atacurilor de rechini.
Anumite plaje din Queensland au plase de protecție și cârlige menite să prindă rechinii. Plasele sunt concepute pentru a prinde rechini cu o lungime mai mare de 2 metri, astfel încât cei mai periculoși să nu ajungă aproape de țărm. Într-un singur an au fost prinși 630 de rechini. 298 dintre aceștia aveau o înălțime mai mare de 2 metri, inclusiv un rechin tigru de 5,2 metri.

8. New South Wales, Australia

New South Wales a înregistrat 267 de atacuri din 1700, iar 47 de oameni au murit ca urmare.

În 2015, un surfer a murit după ce ambele picioare i-au fost sfâșiate de un rechin.
Și în acest loc sunt, de asemenea, amplasate plase de protecție pe 51 de plaje. Acestea s-au dovedit controversate, mai ales printre ecologiști, deoarece au prins 98 de rechini în mare parte inofensivi în decursul unui an, dar și 279 de alte animale marine, inclusiv broaște țestoase.

9. Africa de Sud

Au fost raportate 259 de atacuri ale rechinilor din 1905 în Africa de Sud. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni se înghesuie în apele Africii de Sud pentru a se scufunda cu rechini.

Africa de Sud a fost una dintre primele țări care au protejat oficial marii rechini albi. Insula Dyer, situată lângă Capetown, este recunoscută drept „Shark Alley” pentru numeroasele specii de rechini, în special albi. Acești rechini albi își petrec timpul urmărind Geyser Rock, care găzduiește peste 50.000 de foci.

În timp ce scufundările cu rechini pot oferi senzații tari, industria este extrem de controversată. Unii dau vina pe scufundările cu rechini pentru atacuri deoarece încurajează rechinii să se apropie de țărm mai mult decât o fac în mod normal. Susținătorii spun că este sigur și oferă o modalitate de a afla mai multe despre rechini în mediul lor natural.

10. Volusia, Florida

În Volusia au fost raportate 337 de atacuri din anul 1882. Pe plaja New Smyrna sunt mai multe incidente pe metru pătrat decât pe orice altă plajă din lume. Dacă ați înotat la New Smyrna, probabil că ați fost la 3 metri de un rechin.

Județul Volusia se află pe primul loc de zeci de ani. Înotătorii și pescarii se adună în aceste ape, iar plajele din acest loc sunt unele dintre cele mai populare din stat pentru surfing. Pot fi până la 300 de surferi în apă în același timp.

Cu toate acestea, a fi cunoscut drept „capitala mondială a atacurilor cu rechini” nu pare să descurajeze surferii și înotătorii. Totuși, atacurile sunt destul de ușoare, fiind adesea doar mușcături minore. Mai exact, de multe ori victimele sunt capabile să se ducă singure la spital.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală