Curs valutar
 • EUR
  19.7138
  -1.4452%
 • USD
  19.1405
  0.0486%
 • RUB
  0.3134
  -9.7639%
 • RON
  3.9877
  -1.4319%
 • UAH
  0.6482
  0.0771%

Procurorii au mâinile dezlegate. Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Pentru a votat chiar și Fracțiunea Șor

26 Mai 2022, 12:39
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
26 Mai 2022, 12:39 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară, după ce astăzi, 26 mai majoritatea parlamentară PAS, cu votul parlamentarilor din cadrul Partidului Șor au încuviințat ridicarea acesteia, fiind bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mare și escrocherie, cu participarea unui grup criminal organizat, după ce procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut acest lucru în cadrul ședinței penale de astăzi, 26 mai.

Deputații PCRM au anunțat la finalul primei dezbateri a solicitării ridicării imunității deputatului, Ilan Șor, că părăsesc ședința Parlamentului și nu vor participa la procedura de vot a cererii de ridicare a imunității, pentru că, cred ei că Dumitru Robu nu are împuterniciri de a putea solicita acest lucru.

Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, Ilan Șor și-a creat un grup criminal organizat, conectat la alte două grupe criminale ale lui Vladimir Andronachi și Veaceslav Platon au sustras din cele trei bănci vandalizate sume colosale de bani, sub pretextul reanimării financiare a acestora.

„Cauza penală în care este bănuit Ilan Șor, procurorii au finalizat investigarea cauzei, fiind anexată în dosarul denumit generic „frauda bancară”. În lunile august 2012-septembrie 2013, având un grup criminal organizat pentru a preluat controlul asupra băncilor BEM, Banca Socială și Unibank. Ilan Șor și-a organizat un grup criminal, în conlucrare cu Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi. În acest mod, membrii grupului criminal, condus de Ilan Șor, fiind asistați în activitatea lor infracțională de alte persoane au obținut, utilizat și integrat mijloace financiare obținute fraudulos pentru a-și spori proprietățile atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în alte state, iar povara responsabilității financiare a fost pusă pe seama bugetului public național. Sub falsa intenție de a redresa situația financiară a băncilor au sustras sume de bani colosale prin acordarea de credite neperformante unor companii nerezidente. Luând în considerare că urmează să fie efectuate unele acțiuni de urmărire penală în privința deputatului Ilan Șor solicit ridicarea imunității pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mare și escrocherie, condus de un grup criminal”, și-a argumentat solicitarea procurorul general interimar.

Robu a declarat de la tribuna Parlamentului au fost puse sechestre în proporții 53 % din suma totală furată din cele trei bănci, pe bunurile persoanelor ce se fac vinovate de sustragerea banilor din sistemul bancar. Procurorul general interimar a precizat că, sechestru a fost aplicat atât pe bunurile deținute de aceste persoane la noi în țară, cât și peste hotarele Republicii Moldova, iar procurorii continuă să investigheze acest aspect.

Deputatul PAS Lilian Carp l-a întrebat pe Robu dacă Procuratura Generală deține probe concludente și argumente bine întemeiate față de parlamentarii Marina Tauber și Ilan Șor, în condițiile în care, anterior imunitatea acestor deputați, în cadrul Parlamentului de legislatura a X-a a fost ridicată, iar ulterior, Procuratura a clasat dosarul.

Procurorul general interimar a dat asigurări că, „dosarele sunt temeinic argumentate”, motiv pentru care a venit cu solicitarea de a le fi ridicate imunitatea.

Vă asigur că dosarul în care sunt vizați Ilan Șor și Marina Tauber va avea finalitate și va fi diferit justiției. În cererile pe care le-am înaintat este menționat: ridicarea imunității, pentru a fi trimis în judecată. Iar circumstanțele care au stat la baza scoaterea doamnei Tauber de sub urmărire penală pe cauza în care i-a fost ridicată imunitatea în 2019, în curând, cetățenii vor afla care au fost circumstanțele și motivele – nu de drept, dar de fapt”, a spus Robu.

Amintim că, la ședința Parlamentului din săptămâna trecută, procurorul general interimar a venit cu patru cereri de ridicare a imunității parlamentare pentru deputații, Ilan Șor și Marina Tauber, care sunt vizți în dosarul „frauda bancară”, pentru a putea fi supuși unor acțiuni procesual-penale.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
06 Iul. 2022, 18:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
06 Iul. 2022, 18:05 // Actualitate //  Realitatea.md

Asociația Obștească Asociația Națională «Copyright»  a sesizat președinta Republicii Moldova, Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, dl Kent D. Logsdon și șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, dl Janis Mazeiks cu privire la noua lege a drepturilor de autor care potrivit asociației va slăbi și va pune în pericol drepturile autorilor și ale OGC-urilor care îi reprezintă pe aceștia în Moldova.

În urma expertizei CISAC – the International Confederation of Societies of Authors and Composers, a criticat dur proiectul legii, din punct de vedere al specificului domeniului dreptului de autor din întreaga lume, menționând următoarele:

– „Din păcate însă, și folosind pretextul Directivei UE din 2014 (2014/26), noul proiect de lege se îndepărtează radical de regimul bine elaborat de mai sus (care era deja în conformitate cu Directiva UE) și deschide calea unui potențial sistem de management colectiv disfuncțional, care încurajează proliferarea OGC-urilor nereprezentative și posibila administrare paralelă a aceleiași categorii de drepturi de către mai mult de un OGC.

– Remunerația compensatorie pentru copia privată („RC-CP”) este o sursă esențială de venit pentru toți autorii, interpreții și alți titulari de drepturi, așa cum a demonstrat și Studiul global privind copierea privată publicat de CISAC în 20201 . Atunci când este implementat corespunzător, reprezintă singurul mecanism eficient care le permite titularilor de drepturi să fie despăgubiți pentru prejudiciul cauzat prin copierea la scară largă a operelor lor pentru uz personal.

– … CISAC consideră că proiectul de lege, contrar obiectivului său declarat de modernizare și consolidare a protecției drepturilor de autor și a sistemului de gestiune colectivă prin continuarea armonizării cu legislația UE, va slăbi și va pune în pericol drepturile autorilor și ale OGC-urilor care îi reprezintă pe aceștia în Moldova, dacă va fi adoptat de Parlament în forma sa actuală, așa cum s-a aprobat în primă lectură.

– Vă îndemn să interveniți pentru a vă asigura că propunerea legislativă care este în curs de adoptare va fi retrasă și returnată pentru reexaminare ulterioară, cu asistența unor experți internaționali și ai UE renumiți în domeniu, pentru a se asigura respectarea normelor UE și internaționale, precum și a se proteja drepturile creatorilor naționali și străini.

– Vă stau la dispoziție pentru orice informații suplimentare sau clarificări de care aveți nevoie”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit, Raportului de Expertiză Anticorupție emis de Centrul Național Anticorupție la proiectul de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe, s-a constatat, că proiectul „…denotă multiple riscuri de corupție…”. Totodată, CNA a evidențiat „insuficiența justificării reformatării inițiate, riscurile aferente corupției regulatorii și deficiențele redacției propuse a proiectului, a accentuat riscul prejudicierii intereselor titularilor de drepturi de autor și drepturi conexe, fapt care nu corespunde interesului public”. CNA a constatat necesitatea revizuirii proiectului legii sub aspect conceptual https://www.cna.md/report_view.php?l=ro&id=8074..

Pe marginea proiectului noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe, s-a expus și Centrul de Analiza și Prevenire a Corupției (CAPC), implementat cu suportul Freedom House. În opinia CAPC, mai multe reglementări ale proiectului urmează a fi revăzute pentru a corespunde celor trei criterii de calitate – accesibilitate, previzibilitate şi claritate, precum și excluderea normelor care generează diferite interpretări și soluții în cazul aplicării normelor de drept https://www.zdg.md/…/expertiza-capc-ce-presupune-noua….

În proiectul de Lege propus de AGEPI, de către Republica Moldova nu vor mai fi respectate Tratatele Internaționale la care Republica Moldova este parte și Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, deoarece proiectul exclude și limitează drepturile fundamentale ale autorilor și anume: exclude integral dreptul la orice protecție în Republica Moldova a operelor, autorii cărora nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, exclude dreptul autorului să efectueze valorificarea propriei opere, limitează drepturile patrimoniale exclusive ale autorului, exclude dreptul autorului de a solicita instanței de judecată recunoașterea drepturilor de autor și dreptul la constatarea încălcării drepturilor patrimoniale exclusive ale autorului și multe altele.

Despre mai multe riscuri legate de exercitarea atribuțiilor în situație de conflict de interese, de caracter corupțional al proiectului de Lege, Asociația Națională «COPYRIGHT» și „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți” au sesizat Autoritatea Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție.

Proiectul de lege care vizează armonizarea legislației din domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe la reglementările acquis-ului comunitar european este făcut prin fals și este împotriva autorilor. O spun reprezentanții Asociației Naționale „Copyright” și ai Asociației Naționale a Producătorilor de Fonograme și Interpreți (ANPFI). Potrivit lor, prevederile Directivelor Uniunii Europene au fost copiate fără a se ține cont de prevederile existente ale legislației naționale și de realitățile Republicii Moldova, în lipsa unei expertize specializate din partea organizațiilor internaționale din domeniu.

 

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală