Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, potrivit căreia, directorul adjunct suspendat al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco, a fost achitat.
Dosarul a fost pornit în februarie 2021. Potrivit actului de învinuire și rechizitoriului, a fost învinuit că a păstrat la locul de trai, situat în mun. Chişinău, o perioadă nedeterminată de timp şi fără autorizaţia corespunzătoare trei cartuşe neaferente armelor înscrise în permisul de armă, care au fost depistate şi ridicate în cadrul percheziţiei.
„Instanţa de judecată, audiind în cadrul cercetării judecătorești poziția inculpatului, audiind martorii acuzării, martorul apărării, precum şi cercetând nemijlocit materialele cauzei penale şi probatoriul administrat de părţi, apreciind fiecare probă din punct de vedere al pertinenţei, concludenţei, utilităţii şi veridicităţii ei, iar toate probele în ansamblu – din punct de vedere al coroborării lor, ajunge la concluzia că învinuirile aduse inculpatului Demcenco Serghei Mihail, în comiterea infracțiunilor prevăzute de art.290 alin.(1) și art.291 alin.(1) Cod penal, nu şi-au găsit confirmare în cadrul judecării cauzei, motiv pentru care acesta necesită a fi achitat”, scrie în hotărâre.
Amintim că la mijlocul lunii septembrie, directorul adjunct suspendat al ANP a fost achitat în dosarul în care era învinuit de purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor si munițiilor, sustragerea lor. El risca până la 7 ani de închisoare.
Serghei Demcenco a fost reținut în dimineața zilei de 15 februarie 2021 de către procurorii PCCOCS. La domiciliul, în automobilul și în biroul de serviciu al acestuia au fost efectuate un șir de percheziții. A fost acuzat, inclusiv, de escrocherii ce țin de însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor, pe parcursul anului trecut, în sumă de circa 800 de mii de lei. O parte din bani ar fi fost „investită” în complicii săi, adică i-au fost aduse învinuiri și în baza abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.
Deocamdată, pe site-ul oficial al instanțelor naționale, nu a fost stabilită o ședință la Curtea de Apel Chișinău privind examinarea demersului PCCOCS.