Angajații din sistemul educațional din Republica Moldova, ar putea ieși la proteste în luna octombrie curent, dacă Cabinetul de miniștri nu va răspunde pozitiv la principală revendicare a acestora, și anume: „Majorarea salariului mediu din Educație și Cercetare la nivelul salariului mediu din economie”.
Într-un comunicat de presă, sindicatele fac apel public către conducerea țării, președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și premierul Dorin Recean, în care solicită să fie auziți.
„Biroul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei, a examinat întrebarea ”Cu privire la reactualizarea revendicărilor FSEȘ”. S-a precizat și s-a votat principala revendicare: Majorarea salariului mediu din Educație și Cercetare la nivelul salariului mediu din economie.
S-a propus: Pentru calcularea, începând cu 01.01.2024 a salariilor angajaților din sectorul bugetar, în conformitate cu prevederile Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se propune stabilirea mărimii valorii de referință generală de 2600 de lei, iar pentru cadrele didactice, ştiinţifico-didactice, de cercetare şi de conducere – de 2700 de lei.
Argumentare: Stabilirea de la 1 ianuarie 2024 a valorii de referință generală şi a celei pentru cadrele didactice, ştiinţifico-didactice şi de conducere din sectorul educației respectiv 2600; 2700 de lei, va garanta majorarea salariilor cu 20% – și prin urmare va fi realizată sintagma – salariul mediu în educație – egal cu salariul mediu în economie. Datele statistice al BNSM, în trimestrul doi salariul mediu în economie a constituit-12175 de lei, respectiv în educație-9950 de lei, fiind în coraport de 80%”, se arată în comunicatul sindicatelor.
De asemenea, potrivit sindicatelor, „Anunțarea pachetului „Spor pentru Moldova” care prevede o plată unică de 5000 lei pentru cadrele didactice (66 000 persoane) și o plată unică de 3000 lei pentru cadrele non-didactice (35 000 persoane) a stârnit reacții negative în rândul cadrelor didactice și a personalului nondidactic”.
„Angajații din Educație și Cercetare au văzut o nouă inechitate în aprecierea eforturilor lor în raport cu alte domenii, or, dacă pentru unele categorii de salariați s-au propus sporuri salariale procentuale, pentru Educație s-a anunțat o plată unică, ceea ce aprofundează starea de incertitudine și îndepărtează perspectiva atractivității ramurii. Mesajul pe care l-am primit noi, cei de la Federaţia Sindicală a Educației și Științei de la angajații din domeniu este explicit: inițiativa este salutabilă, dar nu corespunde așteptărilor pedagogilor, angajaților din sistemul Educațional.
Salariații din Educație și Cercetare solicită ca în Legea Bugetului pentru 2024 să se opereze modificări la valoarea de referință. Acest indiciu valorează azi 1900 – 2000 lei și nu a fost majorat din 2022 – așa cum prevede Legea 270. Sporul în mărime fixă de 1300 lei, acordat în anul bugetar 2023, nu a rezolvat problema salariilor mici din sistem, cum nu o va rezolva nici plata unică de 5000/3000 lei anunțată.
Pentru ca profesia de cadru didactic să înceapă a fi atractivă, salariul mediu din educație trebuie să fie egal cu cel din economia națională, iar pentru asta, la moment, este nevoie ca valoarea de referință să atingă cel puțin cota de 2700 lei, – în caz contrar nu vom avea șanse să atragem tinerii în sistem, dar și riscăm să rămânem fără pedagogi în instituții”.
În context, sindicatele menționează următoarele: „Cerem un răspuns oficial până la data de 5 octombrie 2023. În caz dacă nu vom fi auziți, membrii de sindicat își rezervă dreptul la organizarea acțiunilor de protest”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că luni, 25 septembrie curent, premierul Dorin Recean a anunțat inițierea programului „Spor pentru Moldova”, care presupune alocarea unui fond total de peste un miliard de lei, pentru mai multe sectoare. De aceste sporuri urmează să beneficieze și angajații din sistemul educațional. Potrivit lui Dorin Recean, pedagogii urmează să beneficieze de un spor unic în valoare de 5000 de lei, iar cadrele non-didactice vor primi câte 3000 de lei.
La scurt timp, sindicatele au emis un comunicat de presă în care au precizat că angajații din sistemul educațional acceptă sporurile unice anunțate de premierul Dorin Recean, dar totuși ar prefera modificarea valorilor de referință în locul acestor sporuri.