Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Proiectul amplu de construire a terenurilor de joacă continuă în raionul Orhei

21 Iul. 2021, 14:02
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
21 Iul. 2021, 14:02 // Societate //  Realitatea.md

Noi promisiuni îndeplinite. Echipa Partidului „ȘOR”, din raionul Orhei, a construit și inaugurat alte patru terenuri de joacă. Vorbim despre comuna Ghetlova, din care face parte satul cu același nume, precum și localitățile Hulboaca și Noroceni, dar și satul Cișmea.

Într-un mesaj transmis localnicilor localităților din raionul Orhei, Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, a reiterat că investițiile în copii și în educația lor reprezintă o prioritate a formațiunii pe care o conduce.

„Indiferent de țară și cultură, copiii sunt viitorul țării și noi, adulții, avem obligația morală să le oferim tot ce este necesar pentru dezvoltarea lor. Echipa Partidului „ȘOR” continuă să amenajeze spații de joacă, astfel încât cei mici să petreacă timp liber de calitate și în siguranță. Proiectul amplu al raionului Orhei, care prevede construirea a peste 60 de terenuri de joacă, se apropie de final, dar noi nu ne vom opri aici. Vom continua să aducem bucurie copiilor și prin intermediul altor proiecte”, a dat asigurări Ilan Șor.

Inaugurarea terenurilor de joacă a fost așteptată cu nerăbdare de copii, care abia își stăpâneau emoțiile și bucuria că vor avea un teren de joacă numai al lor.

„E foarte frumos, colorat. Niciodată nu am avut un teren de joacă!”, a spus unul dintre copii.

„Este foarte, foarte frumos, distractiv. Nu am mai avut așa ceva”, a afirmat o fetiță.

Și părinții, și bunicii sunt mulțumiți de noile spații de joacă.

„Copiii se vor juca în spațiul de joacă amenajat special pentru ei, nu vor umbla pe drumuri, vor fi în siguranță și le va fi mai vesel”, a spus o mămică din Noroceni.

„Le mulțumesc din suflet tuturor celor care au decis să construiască acest teren. Eu cresc doi copii fără părinți și pentru mine este o bucurie enorm de mare”, a spus o bătrână din Ghetlova.

Iar o bunică din satul Hulboaca a menționat că terenurile de joacă pot contribui la creșterea natalității. „Acum sunt puțini copii în sate, terenurile îi va atrage pe tineri. Și nepoții vor fi mai dornici să vină la bunici, în vacanță”.

Oleg Stavila, primarul comunei Ghetlova, în componența căreia intră satul-reședință cu același nume, precum și localitățile Hulboaca și Noroceni, a declarat că reprezentanții primăriei au avut obligația de a selecta terenurile, de a le pregăti pentru amenajarea spațiilor de joacă, iar ulterior, vor trebui să le mențină curate și îngrijite. Acest fapt la va aduce plăcere, spune primarul Oleg Stavila.

„Terenurile de joacă amenajate sunt un refugiu și pentru copii, și pentru mămicile lor. E o realizare mare, care aduce beneficii. Aceste terenuri sunt foarte importante pentru educația și odihna copiilor, mai ales a celor de la sate, care sunt oarecum mai dezavantajați față de cei din centrele raionale. Aceste terenuri sunt și un sprijin pentru părinți, care vor fi mai liniștiți că ai lor copiii au unde să se joace în siguranță. Îi mulțumim Consiliului raional și tuturor celor care au sprijinit acest proiect, pentru întreg raionul Orhei”, a menționat primarul comunei Ghetlova.

Totodată, Veaceslav Zaporojan, primarul Partidului „ȘOR” din comuna Pelivan, din care face parte satul Cișmea, a declarat că aproximativ 180 de copii se vor bucura de terenul de joacă modern.

„Vrem ca acest teren să fie unul care le aduce bucurie copiilor, mai ales în vacanța de vară. Și copiii, și părinții, și bunicii salută acest proiect, vor sta fără grijă și vor ști că ai lor copii se joacă la acest teren și nu în alte locuri nesigure”, a accentuat primarul Veaceslav Zaporojan.

Iar un tătic, locuitor al satului Cișmea, a declarat următoarele: „Acest teren de joacă este foarte important pentru copiii mei, care nu se vor mai juca pe drumuri, ci cu toții aici, la un loc.”

La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că terenurile de joacă, dar și alte proiecte de infrastructură le oferă localităților un aspect civilizat, le asigură confort cetățenilor și o perspectivă de viitor.

„Ne bucurăm foarte mult că toate proiectele de investiții pe care le face Consiliul Raional Orhei sunt duse la bun sfârșit. În scurt timp, comuna Ghetlova va avea și un sistem de iluminare stradală. Toate aceste proiecte vin să ofere o perspectivă de viitor locuitorilor de la sate, astfel încât aceștia să rămână acasă, iar localitățile rurale și orașele noastre să se dezvolte”, a declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

Consiliului Raional Orhei și-a propus să amenajeze peste 60 de terenuri de joacă în satele din raion, pentru care s-a alocat aproximativ cinci milioane de lei.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 12:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Iul. 2021, 12:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Afacere ilegală cu țigări, destructurată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu Serviciul de Informații și Securitate, și Serviciul Vamal. S-a întâmplat în noaptea de 26 spre 27 iulie într-o localitate din raionul Cahul.

Potrivit Procuraturii Generale, din grupa criminală specializată în contrabanda cu țigarete fac parte șase membri, iar aceștia intenționau să treacă frontieră nestingherit cu un microbuz în care se aflau 179 cutii de țigări de marca Ashima, fără timbru de acciz.

„Conform informațiilor operative, ar rezulta că acest tip de țigarete este preluat din regiunea transnistreană, la un preț de aproximativ 360 euro pentru o cutie, iar în România poate fi comercializat la un preț de 800 euro pentru o cutie. În cadrul operațiunii, a fost posibil de identificat și stabilit șase persoane, care erau implicate nemijlocit în transportarea mărfurilor de contrabandă. Acestea au fost reținute”, anunță PG.

De asemenea, în compartimentul marfar au fost depistate două bărci gonflabile, motoare pentru acestea și dispozitive de umflare rapidă a bărcilor, fapt ce confirmă intenția infracțiunii de contrabandă, mai anunță responsabilii de la instituție.

Marfa urma să fie transportată prin contrabandă, prin eludarea posturilor vamale, în România.

Procurorii urmează să ceară arest preventiv pe un termen de 30 de zile pentru toți cei vizați. Dacă vor fi găsiți vinovați, făptașii riscă închisoare de la 4 la 10 ani.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid