Transportatorii nu sunt de acord cu proiectul propus de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în care este menționat că, de la 1 martie ar putea fi stabilite prețuri aparte pentru transportul interraional şi cel raional. În cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a menționat că proiectul nu îi satisface pe transportatori, iar în acest sens, protestele vor continua.
Potrivit lui, Andrei Spînu încearcă să transfere responsabilitatea de creștere a tarifului de la ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale către autoritățile publice locale.
„Conform proiectului, transportatorul va putea aplica un tarif mai mare de 60 de bani cu condiția că va aduce acceptul consiliului localității pentru care a fost deschisă ruta. Această formulare are multe semne de întrebare. Această procedură este una absolut ilegală. Codul transportului rutier actual prevede clar că ministerul calculează și aplică tarifele pentru serviciile de transport și pentru serviciile de autogară. Se primește că acum transportatorii trebuie să alerge pe la fiecare primărie pentru a cere această majorare”, spune Oleg Alexa.
Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, spune că ministerul a exclus obligația transportatorilor de a achita impozite stabilite prin lege.
„Ministrul a pus că un șofer trebuie să activeze 365 de zile. EI iniția scriu că 22 de zile trebuie să fie de deservire a unității de transport. Probabil s-a avut în vedere că 22 de zile lucrătoare pe lună, însă în calcul au pus 365 de zile. Legea ne obligă să dăm șoferului concediu plătit 35 de zile. Legea ne obligă așa ca oricărui angajat din alt domeniu, 5 zile lucrătoare, 2 de odihnă. Respectiv o rută care se deservește 365 de zile nu poate fi deservită doar de un șofer. Evident că în zilele lui libere, lucrează alt șofer care trebuie de achitat salariu. Ministru a stabilit că o unitate de transport va activa 365 de zile. Asta e ireal, nu există nici într-o țară așa ceva”, a mai adăugat președintele Consiliului APOTA.
De menționat este că în conformitate cu proiectul, emis de MIDR, din 1 martie, tariful la transportul raional și interraional de pasageri va crește. Astfel, se propune creșterea tarifului la serviciile regulate în trafic interraional pentru categoria de confort II de la 60 până la 70 bani/km pentru un pasager. Pentru categoria de confort I tariful ca crește de la 70 până la 80 bani/km pentru un pasager.
La serviciile regulate în trafic raional, MIDR vine cu următoarele propuneri: pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km pentru un pasager, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km pentru un pasager.
De menționat este faptul că aceste tarife vor putea fi stabilite numai după ce operatorii de transport vor primi avizul pozitiv al consiliilor locale din cadrul autorităților administrației publice locale de nivelul I.
Potrivit ordinului, tariful pentru categoria de confort I va putea fi aplicat de către operatorii de transport numai după obținerea certificatului respectiv de clasificare a autobuzului sau autocarului.