Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Promo-LEX raportează după alegeri: Mai multe încălcări depistate, printre care intimidarea unui observator de către PAS

23 Nov. 2021, 10:14
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
23 Nov. 2021, 10:14 // Alegeri //  Petru Beregoi

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi intimidat un observator al Misiunii de Observare a Promo-LEX, care monitoriza alegerile locale noi într-o secție de votare, deschisă în cadrul scrutinului de duminică, 21 noiembrie. Anunțul a fost făcut chiar de Promo-LEX, în cadrul unui raport privind modul de desfășurare a alegerilor.

Astfel, Misiunea de Observare a constatat că, per ansamblu, procesul de votare a fost organizat eficient și s-a desfășurat calm.

„Circa 18% din secțiile de votare monitorizate s-au deschis cu întârzieri nesemnificative. Potrivit observatorilor, procedurile de votare s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție COVID-19 în 89 % din totalul celor 88 de secții de votare deschise în cele 15 localități”, se arată în raportul Promo-LEX.

Încălcările constatate de către Promo-LEX sunt următoarele:

 • intimidarea observatorului Promo-LEX – 2 cazuri (SV 17/12, Fălești, Călinești (de către reprezentanți PAS (1); de persoană neidentificată (1));
 • prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 2 cazuri (SV 16/11 Edineț, Cupcini (PAS-1, BESC-1), SV 17/12, Fălești, Călinești (neidentificat-1));
 • încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz (SV 16/10, Edineț, Cupcini);
 • întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale -1 caz (SV 11/26, Cimișlia, Hârtop);
 • prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza de 100 m a secției de votare – 3 cazuri (SV 2/41, 2/57, SV 2/32 mun. Bălți – BECS);
 • urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 1 caz (SV 16/9, Edineț, Cupcini);
 • deficiențe în liste electorale – 1 caz (SV16/11 Edineț, Cupcini);
 • fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului– 2 cazuri (SV 16/11 Edineț, Cupcini, SV 11/26, Cimișlia, Hârtop).
 • deficiențe în numărarea buletinelor de vot – 1 caz (SV 17/12, Fălești, Călinești).

„Dat fiind faptul că, prezența la vot a depășit 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, constatăm că alegerile sunt valabile în toate cele 15 circumscripții. Închiderea SV observate s-a desfășurat regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă. Totuși, în cel puțin 7 SV (19 %) membrii birourilor electorale au ignorat norma cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot de către un singur membru al biroului tuturor participanților la procesul de numărare”, se mai precizează în raportul Promo-LEX.

Promo-LEX a efectuat și numărarea în paralel a voturilor. Din numărul total de 88 de procese verbale colectate, 36 de procese verbale au fost obținute direct de la Birourile Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV), iar alte 52 de procese verbale (circumscripția Bălți) au fost colectate în procesul depunerii proceselor verbale de către președinții BESV la Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală (CECE). Constatările

„Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare stabilite de Comisia Electorală Centrală. În primul tur au fost aleși primarii din 9 localități, urmând ca pe data de 5 decembrie 2021 să fie organizat turul doi de scrutin în alte 6 localități”, se menționează în raport.

Informațiile prezentate de Promo-LEX au fost colectate și raportate de către 28 de observatori pe termen scurt statici care au monitorizat procesul electoral în fiecare din secțiile de votare organizate în cele 14 unități administrative de nivelul unu. Desfășurarea alegerilor în municipiul Bălți a fost observată de patru echipe mobile a câte doi observatori, care au monitorizat toate cele 60 SV constituite.

Amintim că, în urma alegerilor locale noi din 21 noiembrie curent, din cele 15 localități, doar 9 și-au ales primarii din primul tur. În alte 6 localități urmează să se desfășoare turul doi de scrutin, care, potrivit legii urmează să se desfășoare după două săptămâni, adică la data de 5 decembrie.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Dec. 2021, 10:47 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Alertă cu bombă la sediul Președinției Republicii Moldova. Oamenii legii și geniștii sunt la fața locului și au încercuit zona. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către ofițera de presă a Poliției Capitalei, Natalia Stati.

Jurnalistul Realitatea.md se află la fața locului. Potrivit lui, la sediul instituției prezidențiale se află o ambulanță, două echipaje de pompieri și trei echipaje de poliție, iar toți angajații au fost evacuați.

Știrea e în curs de actualizare…

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală