Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

„Prostituată, idiot, îți bat botul”! Candidații care s-au înjurat unde vrei… Noul raport Promo-Lex îi deconspiră

02 Iul. 2021, 11:29
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
02 Iul. 2021, 11:29 // Politica //  Realitatea.md

Mediul online rămâne în continuare spațiul cel mai frecvent utilizat pentru transmiterea mesajelor intolerante. Promo-Lex în al 4-lea raport scrie că a înregistrat, în perioada 9-22 iunie curent, șapte cazuri pe rețele sociale; 10 – în presa online și două – pe site-ul unui partid politic. Alte opt cazuri au fost înregistrate la emisiuni TV, iar trei la un eveniment public. Printre grupurile afectate, se numără atât femeile, cât și bărbații, comunitatea LGBT, persoanele de diferite naționalități, vorbitorii de limba rusă, vârstinicii și alții.

Astfel, în perioada de raportare, cel puțin patru concurenți electorali au utilizat forme intolerante de exprimare: Igor Dodon (2 cazuri), Vladimir Voronin (2 cazuri) și Dorin Chirtoacă (1 caz).

În contextul protestelor organizate de către concurenții electorali, membrii și simpatizanții AUR, Vladimir Voronin, ex-președintele Republicii Moldova, candidat la funcția de deputat din partea BECS și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, a scris pe pagina web a partidului: „Așa-numitul partid „aur” are nu numai „унионизм головного мозга”, ci și probleme psihologice grave. Consider că aceasta nu este doar o provocare, ci o provocare stupidă, care dezvăluie nivelul de inteligență și lipsa completă de pregătire politică a liderilor de partid și a fraierilor de tipul lui Bilețchi”.

Asocierea membrilor și simpatizanților AUR cu boala psihică și incapacitatea mintală a fost utilizată de către Vladimir Voronin pentru a-i pune într-o lumină negativă pe cei dintâi, în special pe Vlad Bilețchi, liderul AUR.

În același context, și Igor Dodon, ex-președinte al Republicii Moldova, candidat la funcția de deputat din partea BECS și președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a afirmat la emisiunea „ИНТЕРВЬЮ НЕДЕЛИ” de la Primul în Moldova: „Soția mă sună, îmi trimite un videoclip unde acești idioți – „горе-политики” – au venit să protesteze la mine acasă. Am copii acasă, soția mea … Ascultă, dacă ești implicat în politică și vrei să protestezi, protestează la biroul socialiștilor”.

Pentru asta se bate botul. Îmi cer scuze pentru că am spus asta la emisiune. Noi nu o vom face așa, poate la această etapă, dar pentru asta nu vom ierta pe nimeni. … Acesta este bastonul lui PAS, acesta este bastonul președintei. Ei spun că vor face o campanie curată, dar găsesc așa niște idioți și îi folosesc ca baston politic. O spun din nou, ca un bărbat, pentru asta se bate botul”.

Pe de o parte, Igor Dodon a utilizat un mesaj de amenințare la adresa organizatorilor protestului, accentuând stereotipul de gen, iar, pe de altă parte, a etichetat participanții ca fiind bolnavi psihic.

Din cele 30 de cazuri de mesaje intolerante înregistrate de Promo-LEX, în 12 cazuri au fost vizați cel puțin șase concurenți electorali (Igor Dodon – BECS (4 cazuri), Vladimir Voronin – BECS (4 cazuri); Igor Grosu – PAS, Marina Tauber – PPȘ, Mark Tkaciuk – PPCC și Vlad Bilețchi – AUR – câte un caz). Alte două cazuri au afectat susținătorii PAS și BECS.

De cele mai multe ori, mesajele îndreptate împotriva concurenților electorali, a membrilor partidelor politice și a simpatizanților acestora au luat forma limbajului discriminatoriu, a denigrărilor, a dezumanizărilor, a sexismului, a asocierilor negative prin utilizarea stereotipurilor și prejudecăților cu privire la persoanele LGBT etc.

Un mesaj denigrator la adresa candidatului BECS Igor Dodon, bazat pe prejudecățile de gen și asocierea negativă cu lucrătoarele de sex comercial, a fost înregistrat la postul 10 TV. Redacția 10 TV a publicat articolul „O voce din diasporă: Cât de tâmpit trebuie să fii încât să îți creezi campania electorală pe șantaj și mituri?”. Conținutul acestui articol se bazează doar pe un presupus mesaj al unui cetățean al Republicii Moldova, aflat în afara țării, și publicat în rețelele de socializare. Articolul conține următorul mesaj: „blocul în care principala prostituată politică de la Chișinău s-a reunit cu proxenetul numărul 1 din Moldova”.

O altă formă de a denigra candidații la funcția de deputat, inclusiv de către jurnaliști, este cea în care sunt utilizate asocierile cu bolile psihice. Așa cum se poate vedea în articolul „Știre BOMBĂ! Mark Tkaciuk este foarte aproape să ajungă deputat în Parlamentul României”, publicat pe www.timpul.md, pe data de 14 iunie 2021, în care este vizat candidatul din partea PPCC Mark Tkaciuk:

„Bolșevicul a urlat ca un dement că vin „fasciștii” și că „socialiștii vor băga în Parlament un partid fascist”. De ce n-ar vrea Tkaciuk ca minoritatea rusă din RM să se bucure de drepturile și de protecție care ar apărea odată cu aderarea la România, adică la Uniunea Europeană? Ar trebui să vrea, dacă e cu adevărat un patriot și nu doar un dement care turbă prin platouri tv”.

Alte 12 cazuri au vizat persoanele LGBTI, femeile, migranții, romii și alte grupuri sociale.

Persoanele LGBT sunt printre grupurile cele mai afectate de discursul de ură, instigare la discriminare, dar și de alte forme de manifestare a intoleranței. În contextul Festivalului „Moldova Pride 2021”, organizat în perioada 15-20 iunie 2021 de Genderdoc-M și Friedrich Naumann Foundation România și Moldova, BECS a lansat Săptămâna Familiei, ca un contramanifest față de Festivalul Pride. În cadrul Marșului în susținerea familiei tradiționale, organizat pe data de 19 iunie 2021, în orașul Chișinău, consilierul PSRM din cadrul Consiliului Municipal Chișinău Alexandr Odințov a afirmat: „Unei persoane cu o orientare sexuală netradițională, care nu are familie, nu are valori, nu are nucleu moral, nu are concept de patrie, îi este indiferent. Da-ți-mi pâine și circ și luați ce vă trebuie. În cele mai vechi timpuri, nu li s-a permis niciodată să guverneze statul, regatul, imperiul și așa mai departe. De ce? Pentru că nu știe ce este o celulă socială, nu are dragoste pentru patria sa”.

Afirmația consilierului CMC are scopul de a prezenta persoanele LGBT ca fiind un „pericol social”, în special atunci când acestea sunt angajate în instituții publice. Intoleranța față de acest grup este justificată din punctul de vedere al valorilor morale care, consideră autorul, nu sunt proprii acestui grup, dar și prin prisma faptului că persoanele LGBTI nu au copii. De asemenea, mesajul vizează persoanele heterosexuale care nu sunt căsătorite și nu au copii și care, în opinia lui Alexandr Odințov, nu ar trebui să dețină funcții de conducere, întrucât doar starea civilă justifică/demonstrează abilitățile de lider și cele profesionale. În acest mod, Alexandr Odințov promovează ideea conform căreia doar persoanele heterosexuale căsătorite și cu copii pot fi capabile să dețină funcții publice sau să ia decizii din funcții-cheie.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate