Curs valutar
  • EUR
    19.7571
    0.1265%
  • USD
    19.2885
    -0.0389%
  • RUB
    0.3179
    -0.0944%
  • RON
    4.0206
    -0.1119%
  • UAH
    0.5222
    -0.0766%

PSRM sare în apărarea propriilor posturi TV, după amenda aplicată de CA. Le învață cum să „scape” de sancțiune

18 Mart. 2022, 16:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
18 Mart. 2022, 16:14 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea privind presupusurile atacurile politice la adresa mass media din țara noastră, făcând trimitere la amenzile aplicate repetat de Consiliul Audiovizualului (CA) posturilor TV afiliate socialiștilor, pentru faptul că nu a asigurat imparțialitatea și echilibrul în prezentarea evenimentelor din Republica Moldova și Ucraina generate de războiul inițiat de Federația Rusă împotriva țării vecine.

Socialiștii califică decizia recentă a CA de a amenda cu 25 de mii de lei un post TV afiliat PSRM, inclusiv cu lansarea unei avertizări publice, drept „abuz și abatere de la norma legală”.

„Ultimele decizii ale Consiliului Audiovizualului, care a transformat în ținte clare doar unele posturi de televiziune. Calificăm deciziile penultime ale Consiliului Audiovizualului, precum și comportamentul partizan vădit al membrilor acestei instituții, drept abuz și abatere de la norma legală. Mai mult, acțiunea Consiliului în raport cu aceste posturi de televiziune seamănă mult instituirii unei cenzuri, fapt ce contravine statului de drept și Constituției Republicii Moldova. Analiza comportamentului unor membri ai autorității de reglementare a audiovizualului din țara noastră demonstrează servilismul politic al acestora în raport cu actualul regim de la guvernare. De asemenea, punem la îndoială capacitățile profesionale ale acestora prin prisma subiectivismului cu care ei analizează produsul media al unor echipe de jurnaliști”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

PSRM vine și cu un sfat către posturile TV propagandistice ale partidului cum ar putea să scape de amendă, deși sancțiunile au fost aplicate în limitele prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale.

„Îndemnăm redacțiile instituțiilor audiovizuale, care sunt pedepsite pe nedrept, să apeleze la instanța de judecată în speranța că vor găsi dreptatea. Orice abuz din partea Consiliului Audiovizualului subminează credibilitatea acestei instituții, dar și lovește puternic în temelia statului de drept și a democrației – mass media liberă. Atestăm faptul că, odată cu deciziile abuzive ale Consiliului Audiovizualului de a impune cenzură în raport cu unele televiziuni, în spațiul public sunt lansate materiale și comentarii, în care se spune despre „necesitatea” lichidării unor posturi de televiziune. În același sens, se lansează etichete urâte la adresa oamenilor din aceste colective de muncă, care sunt tratați cu dispreț. Este o acțiune periculoasă când jurnaliștii sunt împărțiți în „buni” sau „răi”, iar suprimarea libertății de exprimare este atac asupra unui drept suprem”, mai scrie PSRM.

În final, socialiștii au venit cu un apel către CA și cu o adresare către ambasadele străine acreditate la Chișinău.

„Facem apel repetat ca membrii Consiliului Audiovizualului să dea dovadă de echidistanță și să acționeze strict conform legii. De asemenea, ne adresăm ambasadelor străine acreditate la Chișinău, să îndemne instituțiile de stat din Republica Moldova, inclusiv Consiliul Audiovizualului, să revină în cadrul legal. Încurajarea prin tăcere a unei atitudini ilegale și abuzive va duce doar la discreditarea acestor instituții și la degradarea democrației în Republica Moldova”, conchide PSRM.

Amintim că, la 17 martie, Consiliul Audiovizualului a aplicat trei amenzi în valoare totală de 25 de mii de lei și o avertizare publică pentru postul TV afiliat PSRM-ului, pentru abateri de la prevederile Codului Serviciilor Media Audiovizuale. Astfel, postul de televiziune a fost sancționat pentru că nu a asigurat imparțialitatea și echilibrul în prezentarea evenimentelor din Republica Moldova și Ucraina.

Consiliul Audiovizualului a sancționat postul de televiziune NTV Moldova cu avertizare publică pentru încălcarea prevederilor din Codul Serviciilor Media Audiovizuale potrivit cărora titlurile şi textele afișate pe ecran să reflecte cât mai fidel esența faptelor şi datelor prezentate. De asemenea, NTV Moldova a fost sancționată cu amendă pentru prezentarea în buletinul de știri a informației eronate potrivit căreia în Ucraina s-ar afla laboratoare biologice americane.

Astfel, postul de televiziune NTV Moldova a fost sancționat cu două amenți a câte 10 mii de lei, o amendă de 5 mii de lei și o avertizare publică.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
10 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
10 Aug. 2022, 22:45 // Life //  Ursu Ana

Perseidele sau „ploaia de stele”, mai exact de meteori, reprezintă un fenomen cosmic uimitor, care are loc în fiecare an, la sfârșitul verii și ușor de observat de locuitorii emisferei nordice. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această „ploaie de stele” reprezintă un moment ce nu trebuie ratat.

 Pe ce data sunt Perseidele în 2022

Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie – 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui.

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop.

Ce este „ploaia de stele”

Perseide Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare în fiecare an, atunci când Pământul traversează orbita unei comete, iar resturile acesteia intră în atmosferă. Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele. În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, crează un fenomen aparte.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului.

Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip. Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit. Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori. Temperaturile acestor „particule stelare”, denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Perseidele Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică. Meteorologii sugerează evitarea poluării luminoase din jurul locului de observație. Este recomandat să se găsească zone mai puțin locuibile, în mediul rural, într-un parc, pe munte.

Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant.

Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus.

Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții. Pentru a putea observa Perseide nu aveți nevoie de un instrument astronomic, de tip telescop. Vă trebuie doar o pătură sau ceva pe care să stati întins. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviti cerul cel puțin o oră, conform Observatorului astronomic de la București.

Ce alte ploi de stele pot fi urmărite în 2022

  • Lyridele: 21-22 aprilie
  • Eta Aquariids: 4-5 mai
  • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
  • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
  • Perseidele: 11-12 august
  • Orionidele: 20-21 octombrie
  • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
  • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
  • Leonidele: 17-18 noiembrie
  • Geminidele: 13-14 decembrie
  • Ursidele: 21-22 decembrie.

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală