Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Puteți preschimba permisul de conducere, chiar dacă vă aflați peste hotare! Iată care-i condiția

07 Iun. 2023, 10:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
07 Iun. 2023, 10:29 // Actualitate //  Valentina Buză

Dacă vă aflați peste hotarele țării și ați constat că v-a expirat permisul de conducere, îl puteți preschimba prin intermediul unei persoane împuternicite, în baza unei procuri autentificate sau în baza împuternicirii de reprezentare, pe care o puteți obține prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare” în baza semnăturii electronice (MPower).

Condiția obligatorie este, însă, să aveți actul de identitate valabil, anunță Agenția Servicii Publice.

Persoana împuternicită de dumneavostră urmează să se prezinte la Direcția documentare a conducători auto (mun. Chişinău, str. Salcâmilor, 28) sau la orice subdiviziune teritorială de calificare a conducătorilor auto, având asupra sa următorul set de documente:

 • cererea pentru preschimbarea permisului de conducere pentru cetățenii aflați în afara hotarelor Republicii Moldova. Cererea se completează direct la  subdiviziunile teritoriale ale ASP, ori o puteți descărca AICI (pag. 28):
 • procura autentificată (legalizată la misiunile diplomatice/ oficiile consulare ale RM sau apostilată);
 • actul de identitate al persoanei împuternicite;
 • permisul de conducere deținut (expirat);
 • adeverinţa medicală ce certifică starea de sănătate, calităţile fizice şi aptitudinile necesare unui conducător de autovehicul, eliberată de o autoritate de profil din țara de reședință sau domiciliu, legalizată conform modului de recunoaştere a actelor oficiale emise de către autorităţile altor state pentru a fi utilizate în Republica Moldova. În cazul în care solicitantul dispune de o adeverință medicală a conducătorului de vehicul și a candidatului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule (Formularul nr. 083/e) valabilă, eliberată de către autoritatea medicală abilitată, aceasta urmează să fie acceptat pentru restabilirea, preschimbarea permisului de conducere).

Costul serviciului de preschimbare a permisului de conducere constituie 340 lei (în termen de 20 zile lucrătoare), iar preschimbarea permisului de conducere o puteți realiza și online, accesând link-ul.

Comanda serviciului de preschimbare a permisului de conducere online este disponibilă și pentru persoanele aflate peste hotare. Prezentarea actelor și ridicarea permisului de conducere perfectat poate fi efectuată prin intermediul unei persoane împuternicite, în baza unei procuri autentificate sau în baza împuternicirii de reprezentare,  pe care o puteți obține prin intermediul MPower (Sistemul informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare”), se arată în nota informativă a ASP.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală