„Credem că multe puncte ale planului de reglementare chinez pot fi luate ca bază a unui tratat de pace atunci când sunt pregătiți pentru acesta în Occident și în Ucraina. Șeful Republicii Populare Chineze a acordat multă atenție inițiativelor sale de pace. Dar abia astăzi am aflat că Marea Britanie va furniza Ucrainei obuze cu un element radioactiv. Aparent, Occidentul a decis să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean nu în cuvinte, ci în fapte. Rusia va fi obligată să reacționeze”. Declarațiile aparțin președintelui rus, Vladimir Putin, și au fost făcute marți, 21 martie curent, după discuția cu Xi Jinping.
Rusia va fi obligată să reacționeze dacă Regatul Unit va trimite într-adevăr obuze de uraniu sărăcit în Ucraina, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă comună la Moscova cu președintele chinez Xi Jinping.
„Se pare că Occidentul a decis cu adevărat să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean, nu în cuvinte, ci în fapte. Dar, în acest sens, aș dori să observ că, dacă toate acestea se vor întâmpla, atunci Rusia va fi obligată să reacționeze în consecință, adică Occidentul colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”, a spus el.
Pe 21 martie, ca răspuns la o anchetă parlamentară, adjunctul ministrului britanic al apărării Annabelle Goldie a declarat că Londra intenționează să aprovizioneze Ucrainei cu muniție cu uraniu sărăcit.
Uraniul natural conține aproximativ 0,0054% din izotopul U-234, 0,71% din U-235 și 99,28% din U-238, care este componenta principală a uraniului sărăcit.
Uraniul sărăcit este adesea folosit pentru fabricarea de muniție, precum și pentru obuze de încărcături nucleare. De exemplu, Statele Unite au folosit muniții cu uraniu în timpul războiului din 1991 împotriva Irakului. Apoi, armata SUA a făcut aproximativ 14 mii de focuri de tanc cu obuze care conțineau uraniu sărăcit.
Muniția cu uraniu sărăcit nu este recunoscută de organizațiile internaționale ca arme chimice, iar utilizarea lor nu este reglementată în niciun fel.
Înainte de asta, Vladimir Putin a declarat că propunerile Chinei de rezolvare a „conflictului” din Ucraina ar putea fi luate în viitor ca bază pentru elaborarea unui plan de reglementare pașnică, atunci când Kievul și Occidentul sunt pregătiți pentru aceasta. Până acum, potrivit lui, o astfel de pregătire nu a fost observată.
Președintele rus a mai menționat că multe dintre prevederile planului propus de Beijing „sunt în ton cu abordările rusești”.
La rândul său, președintele chinez a spus că țara sa aderă la o poziție obiectivă în ceea ce privește soluționarea situației din Ucraina, ghidată de scopurile și principiile Cartei ONU. După cum a menționat Xi Jinping, China este pentru pace și dialog.
Dmitri Peskov, la rândul său, a declarat reporterilor că Vladimir Putin și Xi Jinping și-au adus reciproc poziția cu privire la situația din Ucraina cu o zi înainte.
„S-au auzit”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui.
În ajun, Ministerul chinez de Externe a spus că în timpul unei conversații cu Putin, Xi Jinping a spus că majoritatea statelor sunt în favoarea dezamorsării situației și promovării reconcilierii și se opun tensiunilor în creștere. China este pregătită să-și continue rolul constructiv într-un acord politic.
La sfârșitul lunii februarie, autoritățile chineze au publicat versiunea lor a planului de pace pentru Ucraina. Se compune din 12 puncte, printre care – respectul pentru suveranitatea tuturor statelor, aderarea la principiul că securitatea unei țări nu trebuie asigurată în detrimentul alteia, încetarea ostilităților, reluarea negocierilor, încetarea sancțiuni unilaterale.
Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a spus că planul este nerealist, deoarece nu conține o clauză privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. Președintele american Joe Biden a declarat pe 25 februarie că planul de reglementare chinez este benefic doar Rusiei.