O declarație de condamnare a invaziei ruse a fost semnată de 80 dintre cele 93 de țări participante la summitul din Elveția, dedicat Ucrainei.
Între timp, președinta Elveției l-a chemat la negocieri de pace pe Vladimir Putin, cu promisiunea că nu va fi arestat. Pe numele liderului de la Kremlin există un mandat emis de Curtea Penală Internaţională.
Însă declaraţia finală a summitului din Elveţia – privind pacea în Ucraina – a fost semnat doar de 80 de țări. Armenia, Brazilia, Mexic. Arabia Saudită, India – dar şi Vaticanul – nu au fost de acord cu documentul.
Printre altele, se cere eliberarea tuturor prizonierilor, de ambele părți, şi returnarea copiilor răpiţi de Rusia. Dar și restabilirea controlului ucrainean asupra centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată în prezent de Rusia.
„Conferința s-a numit, așa cum merita, de altfel, `Calea către pace`. Pentru că știm că pacea în Ucraina nu va fi atinsă într-un singur pas, va fi o cale lungă. Nu a fost o negociere de pace pentru că Putin nu este serios atunci când vorbește despre încetarea războiului”, declară președintele Comisiei Europene.
La finalul evenimentului, preşedinta Viola Amherd a anunțat că președintele rus Vladimir Putin poate veni în Elveţia, dacă vrea să participe la negocieri, fără a fi arestat. Deși Curtea Penală Internaţională a emis un mandat pe numele sau. Acesta prevede insă excepţii, în caz de negocieri, a explicat președinta Elveției.