Republica Moldova mai are trei luni până la prezidențialele și referendumul din această toamnă. Deschiderea Uniunii Europene către extindere și sprijinul pe care îl acordă țării noastre în acest demers este inedit, iar ceea ce trebuie conștientizat este că acesta a crescut în contextul geopolitic actual. Despre acest lucru menționează deputatul PAS, Radu Marian, informează jurnal.md.
„Este important să explicăm încă o dată de ce are loc acest referendum. Deci, lucrurile în regiunea noastră s-au schimbat radical după invazia rusă în Ucraina. Uniunea Europeană este deschisă acum, mai mult ca niciodată, să accepte Republica Moldova ca membră a Uniunii Europene. Deci, aveam această oportunitate istorică pe care trebuie să o folosim, care nu era, apropo, atât de deschisă până recent. Asta înseamnă că și noi ca și cetățeni trebuie să dăm un răspuns clar și răspicat că noi ca și țară vrem să aderăm la Uniunea Europeană. Acest referendum îl facem pentru a consemna în Constituție acest obiectiv, astfel încât oricine va fi la guvernare în următorii 10, 15 sau 20 de ani, acest obiectiv să fie acolo”, a declarat Marian.
Aderarea însă înseamnă o serie de beneficii pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova. Avantajele vor îmbunătăți substanțial condițiile și nivelul de trai și vor asigura dezvoltarea corectă a țării.
„Iar de ce este bine ca Republica Moldova să fie membră a Uniunii Europene noi am spus de multe ori. În primul rând, noi o să putem să asigurăm pacea și liniștea în țara noastră. Noi o să putem suport inclusiv financiar pentru școli, pentru drumuri. Noi o să putem să ne dezvoltăm economic, să avem venituri mai mari, așa cum țările membre ale Uniunii Europene s-au dezvoltat fulminant: Lituania, Polonia, România. Din aceste motive, e firesc ca acest obiectiv să fie consemnat în Constituție. Este dincolo de ceea ce își dorește PAS sau își dorește Maia Sandu. Acest referendum nu este despre PAS sau despre Maia Sandu, ci este despre obiectivul nostru de a ne uni în jurul aderării”, a subliniat parlamentarul.