Curtea de Conturi a efectuat un audit asupra activitățile desfășurate de către autoritățile responsabile pentru asigurarea utilizării eficiente a produselor de uz fitosanitare și a fertilizanților (PUFF). Auditul a fost efectuat pentru a garanta securitatea produselor alimentare de origine vegetală. Prin urmare, comisia de audit a constatat că în ultima perioadă, PUFF sunt tot mai utilizate în Republica Moldova, iar utilizare a acestor produse a depășit limita admisibilă. Acest lucru se întâmplă din cauza numeroasor provocări prin care trece agricultura țării, printre care, condițiile climatice, economice și sociale.
Prin urmare, Comisia de audit a analizat activitatea instituțiilor implicate în procesul de gestrionare a produselor de uz fitosanitare și a fertilizanților. S-a constatat că autoritățile nu dețin informații comprehensive și totalizate privind cantitatea, tipul, producătorul, termenul de valabilitate a tuturor PUFF pasibili de a fi utilizați pe teritoriul țării.
Mai mult, auditul a constatat că normele în vigoare conțin ambiguități privind procedura de inspecție a PUFF la import, astfel încât pun în dificultate atât inspectorii ANSA cât și agenții economici importatori. La fel, nu sunt desfășurate proceduri de verificare calitativă a PUFF importate. Notificarea de import eliberată de ANSA nu are termen de valabilitate, ceea ce permite efectuarea importului PUFF nelimitat, iar volumul importurilor a acestor produse este lipsit de o planificare și supraveghere adecvată.
Importul de PUFF se efectuează pe parcursul întregului an. Produsele nu sunt utilizate imediat, dar sunt puse în depozite pentru păstrare, distribuire și comercializare. În acest sens, ecperții spun că depozitarea acestor produse sunt permise doar în spații special amenajate, înregistrate oficial de către ANSA. Prin urmare, echipa de audit a vizitat un depozit unde au identificat numeroase deficiențe care pun în pericol sănătatea oamenilor și a mediului ambiant. Depozitul este amplasat în imediată apropiere a râului Bâc, la doar 300 metri, și riscă să se surpe.
Numărul depozitelor cu PUFF a crescut semnificativ în perioada anilor 2018 – 2020, de la 193 până la 308 de unități. În același timp, cei de la ANSA nu au date privind numărul depozitelor funcționale, cât și a celor a căror activitate este sistată.
În comercializare, ANSA nu deține informații privind agenții economici care vînd PUFF. De asemenea vânzarea acestor produse este disponibilă pentru toată populația, comercializarea nefiind strict limitată.
De asemenea, potrivit raportului, ANSA nu deține informații privind stocurile de PUFF utilizate sau rămase, precum și stocurile confiscate de către serviciul vamal sau Fiscal.
În concluzie, șefa echipei de audit, Viorica Verdeș a menționat că monitorizarea și gestionarea întregului proces privind PUFF nu sunt suficiente pentru a face față condițiilor impuse de legislația națională, de obligațiile internaționale asumate și de tendințele în creșterea standardelor de calitate. Prin urmare, prin mecanismul de gestiune a PUFF care există la moment, autoritățile responsabile nu pot garanta pe deplin inofensivitatea acestora în produsele alimentare de origine vegetală.