Curs valutar
  • EUR
    19.4461
    0.2561%
  • USD
    17.8486
    -0.0381%
  • RUB
    0.2092
    0.956%
  • RON
    3.9074
    0.2713%
  • UAH
    0.4301
    0%

RAPORT: Manualele vechi și puține influențează calitatea procesului educațional. Află detalii

08 Iul. 2024, 17:34
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
08 Iul. 2024, 17:34 // Societate //  Realitatea.md

În ultimii ani, în școli se atestă insuficiență de manuale școlare, iar o bună parte din cele oferite elevilor, sunt într-o stare fizică nesatisfăcătoare și cu conținuturi care nu corespund curricumului actualizat în anii 2018-2019. Unul din cele mai vechi manuale utilizate recent a fost cel de istorie pentru clasa a VI-a, editat în anul 2011, și care a fost utilizat în procesul educațional până la finele anului 2023, adică circa 12 ani, ceea ce a depășit de cel puțin două ori durata de utilizare a manualului respectiv. Aceste probleme au fost evidențiate în cadrul prezentării „Raportului de monitorizare a cheltuielilor pentru asigurarea cu manuale a elevilor din învățământul general” de către Asociația Obștească „Părinți Solidari”, care a avut loc pe 3 iulie 2024. Deficitul de manuale este recunoscut și de autorități, dar totodată, acestea susțin că responsabili finali de asigurarea elevilor cu manuale în școli sunt managerii instituțiilor de învățământ, iar în prezent se editează un număr suficient de manuale pentru a acoperi necesitățile tuturor celor implicați în procesul de educație.

Potrivit informațiilor prezentate în Raport, în perioada anilor 2021-2024, domeniul asigurării cu manuale s-a bucurat de o finanțare considerabilă și sistematică, valoarea aprobată a căreia a variat de la 44 802, 8 mii de lei la 64 872,8 mii de lei. Valorificarea resurselor financiare însă a fost la un nivel mult mai scăzut, în special în anii 2021 și 2022, când s-a  reușit să se cheltuie 6 160,4 mii de lei și 4 524,8 mii de lei. În anul 2023, au fost întreprinse măsuri active pentru asigurarea elevilor cu manuale pentru buna desfășurare a procesului educațional, respectiv și suma executată în acest scop a crescut până la 45 651, 3 mii de lei.

Tendința de valorificare a resurselor financiare pentru achiziționarea manualelor continuă și în acest an, fiind aprobate 60 832, 8 mii de lei. În anii 2025-2026, valoarea estimată  a resurselor financiare ce urmează a fi alocate din bugetul de stat este de 64 832, 8 mii  de lei pentru fiecare an.

Prețurile de editare la manuale s-a dublat

Costurile pentru asigurarea cu manuale ale elevilor sunt suportate de părinți și bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Educației și Cercetării (MEC), cea mai mare parte a cheltuielilor revenind bugetului de stat. Pentru perioada 2021-2024 a fost constată o tendință continuă de creștere a prețului unitar per manual, acesta practic dublându-se pe perioada de monitorizare, de la 20,11 lei/manual în anul 2021 la 49,40 lei/manual planificat pentru anul 2024. 

MEC deține principalul rol în procesul de asigurare cu manuale a instituțiilor de învățământ general, dar nu mai puțin responsabile sunt și atribuțiile Fondului special pentru manuale, a Comisiei Naționale pentru Aprobarea Manualelor, a direcțiilor de învățământ raionale, dar și a instituțiilor de învățământ. Și doar o activitate eficientă a fiecărui dintre autoritățile/organele vizate pot asigura elevii cu manuale de calitate și timp util. 

Fig.2. Autorități responsabile pentru procesul de asigurare cu manuale a elevilor din învățământul general

La finalul prezentării raportului, directoarea executivă a AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a venit cu mai multe concluzii. Potrivit ei, în perioada de monitorizare se atestă o planificare și realizare deficitară a procesului de achiziție a manualelor; utilizare ineficientă a resurselor; se atestă cheluieli excesive la editarea manualelor, condiționate de deficiențe a procesului de evaluare a necesarului de manuale; creșterea prețului unitar al manualelor, care s-a dublat, precum și scăderea eficienței procedurilor de achiziție a manualelor.

„În școlile unde nu se ajung manuale la copii responsabilitatea o poartă directorul instituției respective”

Vizavi de necesitățile de manuale pentru întregul sistem, secretara de stat, Valentina Olaru, a spus că dinamica demografică este în scădere și, apriori, tirajul manualelor care a existat, a fost mult mai mare decât copiii din sistemul educațional, de exemplu, în anii 2023-2024, ceea ce înseamnă că în stat manualele există. Am avut o migrație de la sat la oraș.

„Deficit de manuale nu era, pentru că întotdeauna țineam situația sub control. Chișinăul susținea că nu au deficit de manuale și totul se făcea prin împrumut intern. Există o altă variabilă: confortul echipei manageriale din fiecare instituție de învățământ. Sunt cazuri când instituția nu vrea să facă anumite acțiuni în plus. E mult mai ușor și o cale mai scurtă să le spună părinților să caute, să cumpere. Afirm încă o dată, inițiativa de a redistribui manualele din țară în municipiului Chișinău a existat, iar responsabilitatea o au managerii instituțiilor de învățământ”, a explicat Valentina Olaru.

De cealaltă parte, Ala Revenco, susține că au fost cazuri frecvente când în Chișinău, părinții se confruntă cu lipsa de manuale.

„Din păcate nu există un mecanism centralizat prin care părinții să se poată expună referitor la calitatea conținuturilor manualelor sau la calitatea fizică a acestora”, a mai spus Ala Revenco.

Părinții, obligați să cumpere caiete și manuale

Victoria Tuhari, părinte, prezentă în cadrul evenimentului, susține că s-a ciocnit cu problema lipsei manualelor pentru copiii săi. „Acum copilul meu merge în clasa a IV-a și am fost informată ce cărți și caiete trebuie să cumpăr în sumă de 188 de lei”.

„Caietele suplimentare sunt recomandate de către învățătorul clasei și rămâne la discreția părinților, care poartă discuții cu cadrul didactic. Nimeni nu poate obliga părinții să cumpere caietele. Iar școala care are deficit de manuale, pe tot parcursul verii, administrația școlii, împreună cu bibliotecara, caută manuale în școlile din republică, unde există surplus de manuale. În multe școli sunt manuale, pentru că se editează un număr suficient de manuale pentru a acoperi tot necesarul pe întreaga republică. În școlile unde nu se ajung manuale la copii responsabilitatea o poartă directorul instituției respective”, a spus Valentina Olaru, secretară de stat la MEC.

Și Irina Baran, părinte, mamă a trei copii, a mărturisit, în cadrul mesei rotunde, că întotdeauna s-a confruntat cu lipsa de manuale școlare, anume la istorie. Femeia a spus că de trei ani tipărește manuale de istorie, copiii săi mergând la un liceu din sectorul Ciocana al capitalei, unde învață 1800 de elevi.

În unele școli, manualele sunt cumpărate de părinți 

O altă participantă, Elena Triboi, a spus că în toți anii când ambii săi copii au fost la școală a cumpărat manuale și caiete. Tot ea a descris situația actuală a unei colege de serviciu:

„Am o colegă de lucru. Copilul ei merge la un liceu de la Ciocana. În fiecare an achită 700-800 de lei pentru manuale și caiete, deoarece matematica este rufoasă. Merg părinții și cumpără manuale noi. Trăim în două realități paralele”, a spus ea, referindu-se la explicația dată în cadrul mesei rotunde de către secretara de stat al MEC, Valentina Olaru, cu referire la asigurarea cu manualele a copiilor din școli.

„În prezent, liceul respectiv are câte cinci clase de fiecare. E vorba de ciclul primar. Se adună 500 de mii de lei. Eu vă întreb unde se duc banii?”, a întrebat părintele.

Valentina Olaru, secretara de stat la MEC, i-a recomandat părintelui să semnaleze problema la autorități, pentru că lucrurile care au loc, nu sunt legale.

Raportul de monitorizare a cheltuielilor pentru asigurarea cu manuale a elevilor din învățământul general a fost prezentat cu scopul de a contribui la îmbunătățirea și eficientizarea procesului de asigurare cu manuale a elevilor din învățământul general din Republica Moldova.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, numărul de beneficiari de manuale în învățământul general, în anul de studii 2023/2024 se ridică la peste 360 de mii de persoane, inclusiv 334.404 de elevi și 25.994 de profesori.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Fondului special pentru manuale, ai societății civile, jurnaliști și părinți.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Societatea Civilă pentru Integrare Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor din cadrul echipei AO „Părinți Solidari” și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Realitatea Live

Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
17 Mart. 2025, 19:22
 // Categoria: Opinii // Autor:  Larisa Turea
17 Mart. 2025, 19:22 // Opinii //  Larisa Turea

În anul bisect și olimpic, bântuit de catastrofe și barbarie, palmaresul celei de-a 77 ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes a decepționat profesioniștii ce plebiscitau activ pentru Semințele smochinului sacru (proiectat recent și la Chișinău în cadrul Lunii Filmului European, organizat de CNC și Legur. Films). Parabola polifonică, esenţială, în stare a schimba ceva în cel ce-o vede, s-a ales, totuși cu o distincție inventată ad-hoc, Premiul special al Juriului, apreciind, se pare, nu atât valoarea estetică, cât curajul și angajamentul politic al lui Mohammad Rasoulof, cineast declarat agent străin în Iran; și care a trecut ilegal frontiera – pe jos, pe poteci muntoase, – pentru a ajunge, în sfârșit, pe covorul roșu al Palatului Festivalului.

Jurații de sub bagheta Gretei Gerwig (autoarea filmului Barbie) au acordat Palmierul de Aur peliculei Anora, un gen de “fast movie” dedicat lucrătoarelor sexului. În această operă cu accente de Cenușăreasă girată de americanul teribilist Sean Becker se vorbește rusește mult mai mult decât la Kirill Serebrennikov, în Limonov. The Ballad of Eddie, turnat în englezește după cartea lui Emmanuel Carrère din 2011. E povestea romanțată a poetului radical, punk și underground, Jokerul rus Eduard Limonov, fondatorul Partidului Național Bolșevic; dizidentul regizor stabilit în Occident după ani grei în arest la domiciliu ne propune o călătorie – coloana sonoră incitantă, în special, – prin Rusia, America și Europa în a doua jumătate a secolului XX, pe urmele unui personaj radical și provocator la culme. Parcursul sinuos al unui  Homo  Sovieticus tipic ajuns antierou politic la Moscova și în Donbass, fost golan (a bum) la New York și cabotin senzațional la Paris… Britanicul Ben Whishaw e magistral în rolul principal, susținut de o baterie solidă de actori și figuranți, printre care Viktoria Miroshnichenko, Tomas Arana, Corrado Invernizzi, Evgeniy Mironov, Andrey Burkovskiy, Masha Mashkova și foarte mulți alții.

În aproape trei decenii ale aventurii mele critice, Festivalul International de Film dă tonul, ia temperatura evenimentelor ce mișcă lumea (nu neapărat înainte). S-a atestat și în 2024 o diversitate extraordinară de subiecte, violente și bizare, fanteziste, grotești sau excentrice; )leitmotivul, firul roșu – tema transformării, a metamorfozelor. Din 22 de filme din selecția oficială, 4 sunt realizate de femei: All We Imagine as Light de Payal Kapadia, Bird de Andrea Arnold, Diamant Brut de Agathe Riedinger, The Substance de Coralie Fargeat. Receptate cu interes de marele public, peliculele lansate la Cannes continuă să fie aplaudate de către profesioniști la festivaluri, cuceresc premii importante. Filmul Emilia Perez al regizorului francez Jacques Audiard, distins cu Palmierul de Aur pentru castingul feminin(Karla Sofia Gascon, Selena Gomez, Zoe Saldaña și Adriana Paz) a intrat cu forță în circuitul festivalier de prestigiu. E un film muzical, construit ingenios, pe diferite paliere, antrenant – deja are 10 nominalizări la Golden Globes, Gala de premiere urmând să se producă la 5 ianuarie 2025.

Am așteptat noul David Cronenberg, Lințoliile , supraîncărcat de efecte tehnologice și extrem de trist, foarte trist. Cronenberg nu și-a revenit după decesul soției lui, la fel ca și Coppola. Un film hard, dificil, ca și cel cu Emma Stone, Feluri de bunătate, al grecului Yorgos Lanthimos, despre transformări mistice, religioase.

Cannes 77: post-scriptum în zigzag

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Publicăm acest articol în contextul festivalului internațional de film de la Cannes, cunoscut și ca Festivalul de la Cannes, care se desfășoară în fiecare an, în luna mai, la Cannes, oraș situat în sudul Franței. Evenimentul este vizitat în fiecare an de numeroase staruri de cinema. Mulți producători aleg acest prilej pentru a lansa ultimele lor realizări și pentru a vinde drepturile de difuzare distribuitorilor veniți din întreaga lume.

Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
 
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI