Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Raportul anual despre Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, lansat de Promo-LEX

21 Mai 2021, 12:04
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Mai 2021, 12:04 // Societate //  Valentina Buză

Asociația Promo-LEX a lansat Raportul anual – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Documentul include constatări privind situația din stânga Nistrului în domeniul drepturilor omului, precum și analiza acțiunilor actorilor relevanți pe parcursul anului 2020.

Astfel, restricțiile privind libertatea de circulație, răpirile de persoane, lupta cu „extremiștii” sau situația sunt cele mai grave probleme privind drepturile omului în regiunea transnistreană în anul 2020.

Context. În anul 2020, teritoriul din stânga Nistrului a devenit și mai izolat decât în anii precedenți. Dacă rapoartele anterioare relevau lipsa accesului pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare ale drepturilor omului, în anul 2020, situația s-a înrăutățit ca urmare a aplicării unor restricții suplimentare. Pandemia de COVID-19 a fost utilizată de către administrația de facto a regiunii drept paravan pentru o serie de acțiuni de limitare a drepturilor și libertăților fundamentale.

Pandemia ca argument. Sub pretextul situației epidemiologice au fost instalate abuziv, cel puțin, 37 de posturi ilegale de control și a fost blocat accesul populației, dar și agenților economici în regiune. Chiar dacă numărul posturilor a fost redus la 11, situația cu privire la libertatea de circulație nu s-a îmbunătățit.

Răpiți pentru „trădare de patrie”.O altă problemă revenită la actualitate se referă la fenomenul răpirii de persoane, comis de către structurile de forță din regiunea transnistreană. Pe parcursul lunilor august-octombrie 2020 în Zona de Securitate au fost înregistrate cel puțin 7 cazuri când structurile de forță au răpit persoane invocând diverse motive, dar cel mai frecvent au fost invocate motive de colaborare cu structurile de drept ale Republicii Moldova. Două dintre acestea mai sunt deținute ilegal de către pretinsele organe din regiune.

Activiști extremiști? Aceste acțiuni au fost precedate de adoptarea unor acțiuni de limitare a libertăților politice cum ar fi adoptarea unei Strategii de combatere a extremismului în Transnistria pentru anii 2020–2026. Acest document a dat frâu liber acțiunilor de intimidare a activiștilor din regiune, iar pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate mai multe cazuri de limitare a dreptului la libera exprimare și întrunire.

În contextul acestor acțiuni abuzive ale administrației de facto a regiunii transnistrene, autoritățile Republicii Moldova, dar și partenerii externi implicați în procesul de negocieri s-au aflat în imposibilitate de a soluționa măcar parțial problemele identificate.

„Faptul că situația drepturilor omului s-a înrăutățit considerabil în regiunea transnistreană demonstrează odată în plus necesitatea imperativă de a identifica mecanisme de sancționare individuală a persoanelor responsabile de încălcarea gravă a drepturilor omului în acest teritoriu”, a conchis avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu.

Recomandări Promo-LEX:

 • Implicarea activă și reacționarea promptă în soluționarea cazurilor individuale de încălcare gravă a drepturilor omului;
 • Promovarea necesității accesului necondiționat pentru instituțiile internaționale de monitorizare a drepturilor omului pe teritoriul regiunii transnistrene;
 • Adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a proiectului de lege cu privire la mecanismului de sancționare a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului (Legea Magnitsky);
 • Coordonarea între instituțiile de stat a activităților strategice în domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a venit cu explicații privitor la necesitatea de adoptare a proiectului de lege cu privire la modificarea vârstei de pensionare. Demnitarul spune că era nevoie de acest lucru, pentru că avem mulți pensionari și puțini angajați, care să contribuie la fondul de asigurări sociale, informează Realitatea.md.

„Circumstanțele economice de pe piața muncii din Republica Moldova sunt de-a dreptul dezastruoase. Avem, practic, un angajat pentru fiecare pensionar. Nu putem vorbi despre sustenabilitatea sistemului de pensii într-o asemenea realitate cruntă. A fost nevoie să ajustăm situația în contextul acelor promisiuni deșarte, care au fost făcute de oponenții noștri, care nu prea le-au ajutat în alegeri…

Acum noi am venit cu un proiect deloc popular, dar noi nu ne putem permite să dinamităm acest sistem. Speranța de viață în R Moldova nu este cu mult diferită de cea din Ucraina sau Rusia, dar acolo vârsta de pensionare este mărită demult”, a declarat Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că recent Parlamentul a adoptat un proiect de lege, prin care se majorează vârsta de pensionare a femeilor, gradual, până la 63 de ani, la fel ca și în cazul bărbaților. Acest lucru se preconizează a fi împlinit până în iulie 2028.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală