Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Reacția MAIA la protestul agricultorilor: Ministerul rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii

07 Iun. 2023, 17:24
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
07 Iun. 2023, 17:24 // Actualitate //  Realitatea.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare „rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Este reacția ministerului la protestul fermierilor de azi.

Într-un comunicat de presă emis de MAIA, se menționează că „în a doua jumătate a lunii iunie, vicepremierul Vladimir Bolea va întreprinde o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și cu președintele DG AGRI, pentru a solicita suport sectorului agricol național”.

„Guvernul a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor. Pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți. Din fondul de subvenționare, de la începutul anului și până acum, pe conturile agricultorilor au fost debursate peste 600 milioane lei, ceea ce constituie cca. 40% din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În prezent, AIPA lucrează la capacitate maximă, iar pentru a accelera viteza de plată a subvențiilor, instituția a fost restructurată și anume prin dublarea numărului de angajați și crearea de subdiviziuni noi. Curând vor fi deschise concursurile pentru angajarea noilor colaboratori. Totodată, pentru că obiectivul ministerului este să acționeze în interesul tuturor agricultorilor, au fost elaborate și va începe implementarea mecanismelor de subvenționare a accizei la motorină, a kilogramului de lapte și plățile per cap de animal”, se arată în nota informativă a MAIA.

De asemenea, în această săptămână, a fost semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Acordul de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii, mai reiterează responsabilii ministerului de profil.

Amintim că astăzi, 7 iunie, fermierii moldoveni au ieșit la protest. Agricultorii sunt nemulțumiți de activitatea guvernului Recean și spun că la întrevederea pe care au avut-o marți, 6 iunie, cu premierul, au auzit „doar promisiuni generale”. În aceste condiții, majoritatea agricultorilor mici și mijlocii riscă să falimenteze în câteva luni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Agricultorii și-au scos tractoarele pe marginea traseelor din mai multe regiuni ale țării, precum Briceni, Edineț, Ocnița, Bălți, Soroca, Fălești. Au ieșit să protesteze și fermierii din Sîngerei, Căușeni, Leova, Hîncești, Cimișlia, Basarabeasca și Cahul. Aceștia, periodic, claxonează fără oprire. Lista revendicărilor fermierilor.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală