Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Reacții dure, după decizia CEC. PAS: Vor răspunde pentru aceasta; PPDA: E un sabotaj!

23 Iun. 2021, 21:21
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 21:21 // Alegeri //  Cristina Vlah

După decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale, au și început să apară primele reacții și critici la adresa autorității electorale. Asta pentru că mai mulți politicieni și formațiuni politice sunt în dezacord cu numărul actual de secții de vot deschise în Diasporă, informează Realitatea.md.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu o declarație publică, prin care susțin că CEC a călcat în picioare dreptul la vot al cetățenilor și a mers împotriva legii, a deciziilor judecătorești și a bunului-simț.

„ Oricâte bețe în roate ar pune Comisia Electorală Centrală, diaspora va ieși la vot! Oricât de tare s-ar chinui regimul corupt să rămână la putere împotriva voinței poporului, cetățenii vor învinge. Maxim Lebedinschi și gruparea sa socialistă din CEC vor răspunde pentru acest abuz – fiecare oră stată în ploaie sau arșiță, cu copii în brațe, la zeci și sute de kilometri distanță, fiecare buletin de vot care nu va ajunge vor fi pe responsabilitatea CEC. Instituția care a întors spatele cetățenilor.

Pe 11 iulie diaspora va ieși în număr și mai mare la vot ca să repare abuzul dodoniștilor de la CEC. Împreună cu cetățenii din diasporă vom porni vremurile bune pentru Moldova!”, se menționează în declarația PAS.

De asemenea, reacții dure au venit și din partea membrilor Platformei Demnitate și Adevăr. Vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, afirmă că decizia de astăzi este un sabotaj cras din partea CEC-ului. „Ceea ce vedem e continuarea unui sabotaj cras din partea CEC-ului care, cu părere de rău, putem să constatăm acest lucru, nu că este influențabil, dar că este controlat de doi agenți economici ai lui Igor Dodon: Lebedinschi și Filipov”, a spus Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul Jurnal TV.

Colegul său, Vitalie Vovc, de asemenea a acuzat CEC-ul de faptul că „s-ar juca cu focul”.

Amintim, că CEC a decis astăzi să mărească numărul de secții de vot deschise peste hotare. Astfel în total vor fi 150 de secții, unde cetățenii noștri din Diasporă își vor putea exercita dreptul constituțional.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 15:28 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Prim-ministra, Natalia Gavrilița a mers astăzi în satul Ustia, raionul Dubăsari. Gavrilița a vizitat gimnaziul din localitate, instituție care beneficiază de suport financiar în mărime de 640 mii de lei, în cadrul programului Guvernului pentru activități de reintegrare a țării.

Finanțarea este utilizată pentru reparația capitală a acoperișului blocului de studii, care nu a mai fost renovat de 32 de ani, anunță reprezentanții Guvernului.

„Directoarea gimnaziului, Valentina Tomaș, a informat premierul despre mersul lucrărilor de reparație, care urmează să se încheie la 1 noiembrie, curent. Premierul a cerut companiei de construcții să îndeplinească lucrările la cel mai înalt nivel, astfel ca banii publici să fie utilizați cu maximă eficiență. În cadrul gimnaziului, Natalia Gavrilița a vizitat și centrul de resurse pentru educație incluzivă, de serviciile căruia beneficiază în prezent 10 copii cu dizabilități din Ustia. Datorită implicării cadrului didactic de sprijin și activităților organizate de centru toți copiii sunt integrați cu succes în procesul educațional”, se arată în comunicatul Guvernului.

În discuția cu membrii colectivului didactic al instituției, a fost abordată și problema finanțării instituțiilor de învățământ.

„În context, Natalia Gavrilița a spus ca Ministerul Educației analizează eventuale modificări la formula de finanțare per elev, astfel ca aceasta să fie ajustată la necesitățile actuale. Administrația instituției a mai menționat că toți angajații gimnaziului – atât cadrele didactice cât și personalul auxiliar, sunt vaccinați. Potrivit directoarei instituției, în cazul în care unele clase ar fi plasate în carantină toți elevii au asigurat acces la studii online, iar celor din familii vulnerabile le sunt oferite calculatoare, achiziționate anterior cu sprijinul unor structuri internaționale”, mai precizează responsabilii.

În prezent în cadrul gimnaziului din Ustia studiază 273 de elevi.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române