Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Recomandarea specialiștilor: CETĂȚENI, fiți prudenți la utilizarea produselor chimice

01 Iul. 2021, 10:06
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
01 Iul. 2021, 10:06 // Societate //  Valentina Buză

Produsele chimice sunt extrem de periculoase și nocive pentru sănătate, iar în acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează repetat populația să conștientizeze pericolul utilizării produselor chimice.

Totodată, specialiștii îndeamnă cetățenii să fie prudenți la folosirea acestora, în special a produselor de uz fitosanitar, fertilizanților și produselor biocide/dezinfectaților în rândul populației, există îngrijorări cu privire la riscurile pentru sănătate care rezultă din expunerea utilizatorilor la manipularea acestora.

O problemă actuală constituie alfabetizarea populației în domeniul utilizării inofensive a produselor chimice, determinată de varietatea și diversitatea acestora, folosirea lor zilnică și necesitatea asigurării securității personale. Gestionarea incorectă a produselor chimice poate avea consecințe grave și chiar sfârșit letal.

De asemenea, încă o problemă semnificativă în acest sens, reprezintă produsele chimice contrafăcute sau ilegale, care sunt netestate și neautorizate, ambalate/reambalate și păstrate în recipiente ce pot fi ușor confundate cu produsele de larg consum, amenințând astfel sănătatea consumatorilor și a mediului înconjurător.

Produsele chimice contrafăcute/ilegale:

 • Pot conţine substanţe chimice care sunt fie interzise, fie restricţionate din cauza riscurilor potenţiale pe care le pot prezenta pentru sănătatea umană şi/sau pentru mediu;
 • Nu sunt autorizate pentru vânzare de către autorităţile competente în domeniile respective;
 • Conţin substanţe active netestate, care pot conduce la niveluri inacceptabile de reziduuri, făcând produsele de necomercializat.

În vederea prevenirii intoxicaţiilor acute cu produse chimice este indispensabil să:

 • Citiți cu atenție eticheta înainte de a utiliza un produs potențial toxic;
 • Păstrați produsele chimice în recipiente originale. Nu utilizați recipiente pentru alimente precum sticle, borcane pentru a depozita produse chimice, cum ar fi: soluții de curățare, dezinfectarea, pesticide sau produse de înfrumusețare;
 • Nu utilizați produse necunoscute (fără eticheta originală), în special pentru consum;
 • Nu amestecați niciodată produsele de uz casnic. De exemplu, amestecul de înălbitor și amoniac poate duce la gaze toxice, pe care le puteți inhala;
 • Purtați echipament de protecție (mănuși, mâneci lungi, pantaloni lungi, șosete, pantofi) dacă pulverizați pesticide sau alte substanțe chimice;
 • Porniți ventilatorul și deschideți ferestrele atunci când utilizați produse chimice, cum ar fi: produsele de curățat pentru uz casnic, insecticidele și fertilizanții;
 • În caz de suspecție a unei intoxicaţii, imediat adresaţi-vă la medic sau chemaţi ambulanţa.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate