Curs valutar
  • EUR
    19.5992
    0.2485%
  • USD
    17.8435
    -0.0605%
  • RUB
    0.2009
    -0.1991%
  • RON
    3.9421
    0.2461%
  • UAH
    0.4906
    -0.0611%

Reforma învățământului superior va duce la lichidarea unor universități importante din R.M, susține Corneliu Popovici

01 Iul. 2022, 07:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
01 Iul. 2022, 07:47 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Reforma învățământului superior, anunțată de guvernare, va duce la lichidarea unor universități importante din Republica Moldova și la distrugerea institutelor de cercetare. O spune ex-ministrul socialist al educației, Corneliu Popovici. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că reforma este necesară în contextul unui număr tot mai mic de studenți. Deputații PAS dau asigurări că programele de studii de la universitățile optimizate vor fi menținute, iar profesorii își vor continua activitatea.

Potrivit unui anunț al Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova va fi reorganizată prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a majorității Institutelor de cercetare din țară, potrivit ipn.md.

De asemenea, Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Universitățile de stat din Tiraspol și din Taraclia, vor fi absorbite de Universitatea Pedagogică din Chișinău. Ex-ministrul educației din Guvernul Chicu spune că reforma demarată de PAS va distruge sistemul de învățământ superior.

„Reforma nu trebuie să se reducă la distrugere, lichidare, închidere. Decizia de a transfera majoritatea institutelor de cercetare în subordinea Universității de Stat din Moldova, ținând cont de modalitatea de finanțare, va duce inevitabil la dispariția acestor institute. Inițial, au fost rupte de Academia de Științe și acum vor fi lichidate. Există o modalitate clară de apreciere a unei universități. Potrivit legii, orice instituție este supusă acreditării, în urma acestei acreditări, care vizează inclusiv numărul de studenți, se decide dacă se închide sau nu. Ministerul Educației s-a lansat într-o aventură care nu respectă principiul transparenței și care va duce la distrugerea Universității Agrare, cu o istorie de peste 80 de ani”, a spus ex-ministrul rducației, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „Tema” de la postul de televiziune Primul în Moldova.

De cealaltă parte, deputații PAS vin cu cifre în favoarea deciziei de optimizare a universităților. Potrivit guvernanților, fortificarea universităților este necesară pentru a le oferi studenților studii de calitate și pentru a moderniza infrastructura.

„De mulți ani se vorbește despre necesitatea acestei reforme, dar nimeni nu-și asuma această reformă. Studiile realizate de actori neutri, cum sunt partenerii internaționali, spuneau că sistemul universitar se apropie de colaps. Dacă acum 10 ani erau 100 de mii de studenți, acum avem 50 de mii. Dinamica este în descreștere, iar în anul 2030, potrivit prognozelor optimiste, riscăm că avem 12-15 mii de studenți. Evident că este necesar acest efort de modernizare și optimizare a sistemului de învățământ. În privința Universității Agrare, programele rămân, studenții rămân, profesorii rămân”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, reorganizarea instituțiilor de învățământ presupune transferul studenților, al personalului academic și auxiliar, transferul patrimoniului. Procesul de reorganizare este planificat între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
30 Nov. 2023, 06:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
30 Nov. 2023, 06:51 // În Lume //  Redacția Realitatea

Emiratele au făcut totul pentru a găzdui, începând de joi, cea de-a 28-a Conferinţă a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, care se aşteaptă să încurajeze ţările să treacă la o viteză superioară în ceea ce priveşte tranziţia energetică, scrie AFP.

În Dubai, locul unde a avut loc Expoziţia Mondială din 2020, devine timp de două săptămâni centrul diplomaţiei climatice, Emiratele şi ONU sperând la o conferinţă la fel de istorică precum cea de la Paris din 2015.

„Aceasta este cea mai importantă COP de la Paris încoace”, a declarat miercuri Simon Stiell, şeful ONU pentru climă, Simon Stiell. „Facem progrese astăzi cu paşi mici, în timp ce se aşteaptă paşi uriaşi”.

Aceasta este a doua oară când o ţară din Golf găzduieşte o COP, după Qatar în 2012. Conferinţele ONU privind clima schimbă în general continentul în fiecare an; în urmă cu doi ani, ţările din Asia-Pacific au ales Emiratele pentru această COP.

Însă preşedintele COP28, Sultan Al Jaber, care este şi directorul executiv al companiei naţionale de petrol Adnoc, a fost criticat după ce BBC şi Centre for Climate Reporting au publicat note interne de pregătire pentru reuniunile oficiale, în care sunt enumerate argumentele pentru promovarea proiectelor Adnoc în străinătate.

„Nu am văzut niciodată un astfel de limbaj”, s-a apărat el miercuri.

Deşi o serie de personalităţi şi ONG-uri strigă „fault”, un boicot al COP28 nu este pe ordinea de zi, deoarece miza este atât de mare şi atât de evidentă la sfârşitul unui an de vreme supraîncălzită.

Peste 97.000 de persoane (delegaţii, mass-media, ONG-uri, lobbyişti, organizatori, tehnicieni etc.) au fost acreditate, de două ori mai multe decât anul trecut, iar aproximativ 180 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi până la 12 decembrie, sfârşitul teoretic al conferinţei.

Papa Francisc, care este bolnav, şi-a anulat apariţia, dar peste 140 de lideri vor urca pe podium vineri şi sâmbătă, după ziua de deschidere ceremonială de joi, pentru discursuri de doar câteva minute menite să dea un impuls politic negocierilor bizantine care vor ţine ocupate delegaţiile timp de două săptămâni. Regele Charles al III-lea va deschide vineri acest summit al liderilor, fără Joe Biden, înlocuit de vicepreşedintele său, Kamala Harris, sau Xi Jinping.

În timp ce în fiecare seară, începând de vinerea trecută, ostatici israelieni au fost eliberaţi de Hamas şi deţinuţi palestinieni au fost eliberaţi de Israel, preşedintele israelian Isaac Herzog şi liderul Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas ar putea să se intersecteze, întrucât este prevăzut ca ei să vorbească la câteva minute unul de celălalt vineri.

Pentru acest weekend inaugural, emiratezii pregătesc o avalanşă de angajamente voluntare din partea guvernelor pentru, de exemplu, triplarea energiei regenerabile până în 2030 sau creşterea ajutorului financiar din partea ţărilor bogate către cei mai vulnerabili. Covorul roşu a fost întins şi pentru mediul de afaceri, care va face o serie de anunţuri.

Dar numai textele oficiale adoptate în timpul COP, în cadrul meticulosului proces ONU în care consensul este obligatoriu, vor avea o forţă comparabilă cu cea a acordului de la Paris. Un fiasco nu poate fi exclus, atât de puternică este rezistenţa unor ţări producătoare de a vorbi explicit despre combustibilii fosili.

„Pomul este judecat după fructele sale”, a declarat miercuri John Kerry, emisarul american pentru climă, întrebat despre şansele de succes ale COP28.

Aceste conferinţe sunt inutile?

Aceasta este o întrebare legitimă, având în vedere că, de la COP21 şi Acordul de la Paris, emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească. Cu toate acestea, în timp ce la momentul respectiv ne aşteptam la o creştere de 16 % până în 2030, Agenţia ONU pentru Mediu a redus acum creşterea la 2 %.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Această încetinire nu se poate atribui doar textului, dar tranziţia energetică este incontestabil în curs de desfăşurare, deşi continuă să plaseze lumea pe o traiectorie de încălzire insuportabilă.

Din 2015, aproximativ o sută de ţări s-au angajat să atingă neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon, energia solară a devenit cea mai ieftină modalitate de a genera electricitate, cererea maximă de combustibili fosili este aşteptată în acest deceniu, iar Agenţia Internaţională pentru Energie se aşteaptă ca mai mult de o treime din maşinile noi din lume să fie electrice până în 2030, un scenariu de neconceput înainte de 2015.

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală