Curs valutar
  • EUR
    19.1542
    -0.4944%
  • USD
    18.1471
    -0.1146%
  • RUB
    0.1876
    -0.6397%
  • RON
    3.8502
    -0.6026%
  • UAH
    0.4914
    -0.1018%

Regele Charles al III-lea și-a început vizita de 3 zile în Germania. Când se va vedea cu Scholz, dar și ce va mânca?

29 Mart. 2023, 17:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
29 Mart. 2023, 17:50 // În Lume //  Elena Putregai

Regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, a sosit miercuri, 29 martie curent, într-o vizită de stat de trei zile în Germania. Este prima destinație externă a noului monarh britanic, înainte de încoronarea sa, de pe 6 mai, relatează Bild.

Vizita de stat a regelui Charles al III-lea și soție sale, Camilla, în Germania este specială, deoarece are loc după Brexit și moartea Reginei Elisabeta a II-a (8 septembrie). Odată cu această vizită, se transmite un semnal pentru viitorul relaţiilor germano-britanice.

Their Majesties The King and The Queen Consort have arrived in Berlin to begin the first State Visit of the new reign.

Ihre Majestäten der König und die Königin-Gemahlin sind in Berlin angekommen. Der erste Staatsbesuch während der neuen Regentschaft beginnt! #RoyalVisitGermany pic.twitter.com/mPscaC6RP2

— The Royal Family (@RoyalFamily) March 29, 2023

Președintele federal Frank-Walter Steinmeier și soția sa, Elke Büdenbender, au primit cuplul regal cu onoruri militare, în fața Porții Brandenburg. Cei doi vor semna apoi în cartea de oaspeți, la Palatul Bellevue.

Pentru seară sunt planificate o discuție pe tema „tranziție energetică și sustenabilitate” și un banchet de stat în cinstea monarhului. Printre invitații la acest banchet sunt vicecancelarul și ministrul economiei Robert Habeck, Christian Lindner, ninistrul finanțelor, fostul președinte federal Joachim Gauck și partenera sa, Daniela Schadt, fostul cancelar Angela Merkel, Andreas „Campino” Frege, liderul trupei punk Die Toten Hosen, starul „Let’s Dance” Motsi Mabuse, arhitectul David Chipperfield, sculptorul Tony Cragg și șeful Biontech, Özlem Türeci.

În mod surprinzător, scrie Bild, cancelarul Olaf Scholz nu se află pe lista invitaților.

Tabloidul german a anunțat și meniul de care vor avea partea oaspeții.

Starter: crap murat cu creson, bulion de vită;

Fel principal: pui de fermă cu ciuperci, tartă cu spanac.

Desert: Ceai negru din prune de Frisia și biscuiți Schorbread.

Acompaniament de vin: selecție de vinuri germane, vinuri spumante regionale, fără șampanie.

Primul discurs al unui monarh în Bundestag

În a doua zi a vizitei de stat, cuplul regal britanic va fi întâmpinat, joi dimineață, de primarul interimar al Berlinului, Franziska Giffey, și de cancelarul federal, Olaf Scholz. Apoi Charles al III-lea va fi primul monarh care va ține un discurs în Bundestag.

În timpul unei vizite programate la centrul de sosiri din Ucraina, din fostul aeroport Tegel, el dorește să se întâlnească și cu refugiații care au venit recent în Germania.

Joi după-amiază se va merge în Brandenburg, unde premierul de land, Dietmar Woidke, îi primește pe Charles al III-lea și pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, la biroul de transport maritim din Finowfurt. Acolo se întâlnesc cu membri ai Batalionului 130 de poduri germano-britanice, Pioneer Bridge, care le vor arăta cum se construiesc poduri, cu vehicule speciale.

Ulterior, monarhul britanic, cunoscut pentru angajamentul său față de sustenabilitate, are în program o vizită la ferma ecologică Ökodorf Brodowin.

Vineri dimineața, cuplul regal, însoțit de Steinmeier și soția sa, se va deplasa cu trenul la Hamburg. Charles al III-lea și Camilla vor să depună flori la monumentul Kindertransport, din fața gării. Sculptura comemorează una dintre cele mai spectaculoase operațiuni de salvare dinainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial: din decembrie 1938, până în august 1939, peste 10.000 de copii, în mare parte evrei, au fost duși în Anglia, cu trenul și cu vaporul. Ulterior, perechea regală va depune coroane de flori și la memorialul Sf. Nikolai.

Biserica a fost distrusă de raidurile aeriene ale aliaților, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar acum este dedicată victimelor războiului și ale tiraniei naziste dintre 1933-1945. Oaspeții vor semna apoi, la Primărie, în cartea de aur a orașului hanseatic. Vizita de stat, de trei zile, se va încheia cu o recepție găzduită de Ambasada Marii Britanii.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:30 // Societate //  Elena Putregai

Biserica în care activează preotul Anatol Spătaru la Bălți, soțul Arinei Spătaru, nu ar fi fost deconectată de la servicii și nici nu ar fi fost îndemnat să părăsească instituția spitalicească, locație temporară de care a beneficiat până s-a construit biserica. Cel puțin asta susține directorul interimar al Spitalului clinic Bălți, Gheorghe Brînza, care a venit cu o reacție aseară-târziu, 27 septembrie curent, pe rețelele sociale. „Nu manipulați opinia publică și nu faceți păcate de sărbători”.

VIDEO O biserică din Bălți, în întuneric. Preotul Anatol Spătaru se plânge că au început presiunile politice

„Biserica din adresa Decebal, colț cu strada Conev, nu are nici o tangență cu acea omisiune. Eu aici nu am închis nici apa, nici lumina, nici gazul. Aici creștinii din spital pot oricând să vină la biserică. Și da, am trimis o scrisoare preotului prin care l-am informat că în locația temporară de care el a beneficiat până și-a construit această biserică, și într-adevăr unde nu au achitat facturi de ani de zile, intenționăm să amplasăm un aparat de rezonanță magnetică nucleară. Este o locație foarte comodă și pentru pacienții din exteriorul spitalului, dar și pentru pacienții care sunt spitalizați, sunt țintiți la pat și împreună cu patul pot fi coborâți cu ascensorul și direct în RMN”, a declarat Gheorghe Brînza.

„De aceea ei au spațiu, au lumină, au apă, au tot necesarul în lăcașul sfânt care este biserica de pe teritoriul spitalului, doar că lor le este comod acolo, ca să nu achite pentru nimic: nici apă, nici canalizare, nici lumină, să coacă plăcinte și să fie bine-merci. Și n-are nici o treabă politicul sau Arina Spătaru cu decizia de a amplasa tomografie computerizată, RMN, pe care niciun spital din nordul Moldovei n-o are. Nu manipulați opinia publică, nu dezinformați oamenii, nu faceți păcate de sărbători. Mii de scuze pentru ora târzie”, a continuat el.

Tocmai ieri creștinii ortodocși au sărbătorit Ziua Crucii.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală