Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Reguli de joc diferite la intrarea în Ucraina pentru cei care s-au vaccinat cu Sputnik V, inclusiv și pentru moldoveni

10 Iun. 2021, 15:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
10 Iun. 2021, 15:12 // În Lume //  Petru Cosoi

Certificatul de inoculare cu vaccinul rus Sputnik V nu dă dreptul străinilor să intre în Ucraina, deoarece acest medicament nu este confirmat de OMS. Acest lucru a fost anunțat astăzi de secretarul de presă al Serviciului de Frontieră de Stat din Ucraina, Andrei Demcenko.

Oficialul a precizat că la granița cu Ucraina, străinii trebuie prezinte rezultatul unui test pentru coronavirus sau un document de vaccinare. Nu există niciun vaccin rusesc pe lista OMS, a adăugat acesta.

În ultimele două zile, străinii au încercat să ajungă în Ucraina cu documente după imunizarea Sputnik V. Demcenko a precizat că au fost înregistrate 15 astfel de cazuri, toți fiind cetățeni ruși.

Ucraina a anunțat pe 8 iunie noi reguli de trecere a frontierei. Străinii, pe lângă o poliță de asigurare, li se va cere să prezinte un document care să confirme vaccinarea completă sau un test negativ al coronavirusului efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de trecere.

Aceleași reguli se aplică în mai multe țări europene. Pe 9 iunie, Parlamentul European a aprobat introducerea pașapoartelor COVID.

Un document electronic sau pe hârtie trebuie să certifice, printre altele, trecerea completă a vaccinării – în listă se regăsesc numai acele medicamente care au fost recomandate pentru utilizare de către autoritatea de reglementare europeană sau OMS.

Eficacitatea vaccinului rus nu a fost confirmată de organisme internaționale specializate, astfel încât cetățenii vaccinați cu acesta riscă din iulie, de la data intrării în vigoare a normelor de utilizare a certificatelor electronice în UE,  să nu aibă ocazia de a obține acces țările din bloc.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 12:32
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
25 Iun. 2021, 12:32 // Economie //  Petru Beregoi

Platforma Demnitate și Adevăr a fost obligată de Comisia Electorală Centrală (CEC) ca în termen de 24 de ore, să verse la bugetul de stat o donație încasată de la un agent economic. Decizia a fost luată astăzi de către membrii CEC, în cadrul ședinței, unde au fost examinate rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, la situația din 11 iunie, inclusiv de informațiile din rapoartele prezentate în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”.

Încălcarea Platformei DA reiese din faptul că, potrivit prevederilor legale ce se referă la interzicerea unui concurent să fie finanțat de către persoane juridice ce în ultimii trei ani înainte de începerea perioadei electorale au încheiat contracte de achiziții publice de lucrări, bunuri sau servicii în sensul Legii privind achizițiile publice.

Potrivit CEC, SA „Lactis” a făcut o donație pentru Platforma DA în sumă totală de 5 mii de lei.

Totodată, în urma examinării rapoartelor financiare și a altor 14 partide politice, CEC a depistat că unii donatori, care au jertfit pentru formațiunile date nu au declarat venituri la Serviciul Fiscal de Stat, iar în alte cazuri au fost completate eronat de către concurenții electorali datele personale a donatorilor, lucru care la fel reprezintă o încălcare legislativă.

CEC a luat act și de demersul Partidului „Democrația Acasă” și de raportul corectat privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, la situația din 4 iunie și a avertizat acest concurent electoral pentru completarea eronată a raportului respectiv.

Amintim că, în conformitate cu prevederile cadrului legal, concurenții electorali prezintă, săptămânal, în ziua de vineri, rapoartele privind finanțarea campaniei electorale.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!