Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Reguli de joc diferite la intrarea în Ucraina pentru cei care s-au vaccinat cu Sputnik V, inclusiv și pentru moldoveni

10 Iun. 2021, 15:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
10 Iun. 2021, 15:12 // În Lume //  Petru Cosoi

Certificatul de inoculare cu vaccinul rus Sputnik V nu dă dreptul străinilor să intre în Ucraina, deoarece acest medicament nu este confirmat de OMS. Acest lucru a fost anunțat astăzi de secretarul de presă al Serviciului de Frontieră de Stat din Ucraina, Andrei Demcenko.

Oficialul a precizat că la granița cu Ucraina, străinii trebuie prezinte rezultatul unui test pentru coronavirus sau un document de vaccinare. Nu există niciun vaccin rusesc pe lista OMS, a adăugat acesta.

În ultimele două zile, străinii au încercat să ajungă în Ucraina cu documente după imunizarea Sputnik V. Demcenko a precizat că au fost înregistrate 15 astfel de cazuri, toți fiind cetățeni ruși.

Ucraina a anunțat pe 8 iunie noi reguli de trecere a frontierei. Străinii, pe lângă o poliță de asigurare, li se va cere să prezinte un document care să confirme vaccinarea completă sau un test negativ al coronavirusului efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de trecere.

Aceleași reguli se aplică în mai multe țări europene. Pe 9 iunie, Parlamentul European a aprobat introducerea pașapoartelor COVID.

Un document electronic sau pe hârtie trebuie să certifice, printre altele, trecerea completă a vaccinării – în listă se regăsesc numai acele medicamente care au fost recomandate pentru utilizare de către autoritatea de reglementare europeană sau OMS.

Eficacitatea vaccinului rus nu a fost confirmată de organisme internaționale specializate, astfel încât cetățenii vaccinați cu acesta riscă din iulie, de la data intrării în vigoare a normelor de utilizare a certificatelor electronice în UE,  să nu aibă ocazia de a obține acces țările din bloc.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 10:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Ian. 2022, 10:08 // Societate //  Valentina Buză

Sunt determinați să câștige! Primăria municipiului Chișinău a decis să depună candidatura orașului Chișinău pentru obținerea titlului de Capitala Europeană a Tineretului 2025. Astfel, tinerii de la Centrul Municipal de Tineret Chișinău de comun cu Direcția generală educație, tineret și sport vor pregăti și înainta setul de documente în acest sens către Forumul European al Tineretului până la 21 februarie, curent.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că obținerea titlului „Chișinău – Capitala Europeană a Tineretului 2025” este o prioritate în anul 2022 pentru municipalitate.

De asemenea, edilul a reiterat despre angajamentul autorităților municipale în anul curent, prin care a fost majorat esențial bugetul pe componenta de tineret, iar în perioada următoare vor fi lansate mai multe programe care vin să ofere suport financiar pentru tineri, inclusiv prin crearea centrelor de tineret în toate sectoarele capitalei.

„Titlul de Capitala Europeană a Tineretului este oferit în cadrul concursului organizat de către Forumul European al Tineretului unui oraș câștigător pe parcursul unui an, iar în capitala europeană a tineretului urmează a fi organizate mai multe activități și programe pentru tineret care ar avea drept scop mobilizarea sectorului de tineret cât și a tuturor actorilor cheie implicați în domeniu”.

De menționat că, în 2021, în cadrul aceleiași competiții, municipiul Chișinău s-a clasat în topul celor 4 orașe finaliste alături de (Ghent, Lviv și Veszprem), pentru obținerea titlului de Capitala Europeană a Tineretului 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală