Curs valutar
  • EUR
    19.2155
    -0.7624%
  • USD
    18.2328
    -0.0784%
  • RUB
    0.1847
    -0.9746%
  • RON
    3.8624
    -0.7819%
  • UAH
    0.4937
    -0.081%

Remunerări pentru sportivii care vor aduce medalii de la Jocurile Europene. Câți bani le promite Guvernul?

07 Iun. 2023, 15:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
07 Iun. 2023, 15:04 // Actualitate //  Victoria Laur

Sportivii moldoveni care vor aduce medalii de la cea de-a III-a ediție a Jocurilor Europene din Cracovia-Malopolska vor fi remunerați. Competiția se va desfășura în perioada 21 iunie – 2 iulie 2023.

Deținătorii medaliilor de aur vor obține 220.000 de lei, cei ai medaliei de argint – 160.000 de lei, iar sportivii care vor obține medalia de bronz – 120.000 de lei. De asemenea, sportivii care obțin locurile patru și cinci vor fi premiați cu 50.000 de lei și 30.000 de lei. La fel, antrenorii, medicii și maseurii sportivilor vor fi și recompensați pentru contribuția adusă la succesul echipelor.

„Participarea țării noastre la diverse competiții demonstrează angajamentul nostru ferm în susținerea sportului și dezvoltarea performanței sportive în Republica Moldova. Decizia de a acorda aceste premii reflectă recunoașterea eforturilor și a meritelor sportivilor noștri, precum și a echipei de profesioniști din spatele lor”, a declarat ministrul Educației, Anatolie Topală.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Jocurile Europene din Cracovia-Malopolska sunt organizate sub egida Comitetului Olimpic European (COE) și reprezintă o competiție sportivă regională, destinată sportivilor de performanță din țările europene. Ediția din acest an va aduna peste 4000 de sportivi din 50 de țări, care vor concura în 26 de ramuri de sport și 29 de discipline sportive.

Republica Moldova urmează să fie reprezentată de o delegație formată din 126 de persoane. Sportivii moldoveni vor concura la diverse discipline, printre care atletism, badminton, box, ciclism, fotbal pe plajă, judo, kaiac-canoe, karate, pentatlon modern, scrimă, tir, tir cu arcul, tenis de masă, taekwondo WT și teqball.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:38
 // Categoria: Life // Autor:  Stela Trifan
03 Oct. 2023, 17:38 // Life //  Stela Trifan

În această toamnă, Castel Mimi a lansat o amplă campanie prin care îndeamnă moldovenii de acasă, dar şi pe cei din diaspora, să-şi susţină ţara şi să aleagă vinurile din soiurile noastre autohtone – Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Feteasca Regală şi Rara Neagră. Astfel, ne dorim ca despre Moldova, strugurii şi vinurile noastre, să afle cât mai multă lume din afară. Suntem convinşi că soiurile noastre  locale pot concura uşor cu cele de pe plantaţiile din Spania, Franţa sau Italia.

Am creat monosoiuri tradiționale, dar am produs şi cupaje,  pentru ca aceste combinaţii să le trezească iubitorilor de vin din întreaga lume plăcere gustativă şi dorinţă de a ne cunoaşte şi mai bine ţara în care cresc plantaţii scăldate de soarele darnic al Moldovei. Avem cinci vinuri cu care ne mândrim şi despre care vrem să ştie o lume întreagă.

Vinurile noastre sunt promovate la nivel local şi mondial fiind însoţite de etichete tematice, pe care am inclus simbouri tradiţionale. Fiecare din cele cinci vinuri are istoria şi simbolul său, care se pliază cel mai bine cu tradiţia locului.

Spre exemplu spirala reprezentată pe sticla de vin alb „Sânzienele” nu e nimic altceva decât hora dansată în noaptea de Sânziene, sărbătoare religioasă care descrie mişcarea soarelui şi trecerea timpului. Acest vin cupajat din soiurile Feteasca Albă, Feteasca Regală şi Viorica, emană arome florale şi deschide paleta de caise verzui, pomelo şi agriş.

Pe când pieptenele imprimat pe sticla de „Rose Rară Neagră” semnifică gândurile rele ale unei femei, care sunt date uitării prin pieptănatul părului. Este un rose deosebit şi senzual, care emană feminitate, creat din strugurii atent selecţionaţi care deschid paleta de zmeură şi grapefruit.

„Rara Neagră” pe sticla Castel Mimi merge în tandem cu simbolul „mâini în şold”, întâlnit pe iile tradiţionale din spaţiul românesc, care semnifică autoritatea, puterea maternă şi feminină. Asocierea cu „Rara Neagră” vine de la denumirea populară a soiului, căruia i se mai spune „Băbeasca”. Este un vin creat cu atenţie din strugurii crescuţi pe podgoriile din Speia.

 „Soarele” îl întâlniţi pe cupajul din trei soiuri reunite sub numele de „Fetească Neagră”. Simbolul se regăseşte frecvent pe cămăşile şi covoarele tradiţionale şi reprezintă puterea, bogăţia şi viaţa. Această Fetească Neagră o numim un adevărat dar al soarelui, care a copt cu căldura şi lumina sa strugurii de soi care s-au transformat într-un vin roşu sec, cu gust de mure, afine şi vişină.

Feteasca Neagră şi Rara Neagră s-au întâlnit într-un cupaj care părea imposibil de creat, din acest motiv, simbolul care însoţeşte acest vin roşu este „Sfăditele”. Spiralele întoarse care nu pot exista una fără alta reprezintă vecinele mereu certate, dar care altfel nu-şi imaginează existenţa. Aşa e şi vinul nostru, imposibil de astâmpărat decât în sticla de la Castel Mimi.

Acestea sunt cele cinci vinuri ale noastre din soiuri autohtone, iar pe viitor, atunci când sunteţi indecişi şi nu ştiţi ce vin să alegeţi, optaţi pentru cele create şi crescute pe podgoriile Moldovei. Alegeţi vinurile cu istorie, alegeţi vinuri care promovează tradiţiile, simbolurile şi cultura ţării în care v-aţi născut, astfel, sunteţi părtaşi la promovarea acestor lucruri sfinte pentru fiecare popor.

#Alegeţi vinuri din soiuri autohtone! Deveniţi ambasadori ai Moldovei în lumea mare!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală