Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Reparația drumurilor, paralizată de o lege. Partidul ȘOR și Platforma „Pentru Moldova” cer să fie deblocată situația

21 Apr. 2021, 17:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
21 Apr. 2021, 17:18 // Societate //  Realitatea.md

Partidul ȘOR și Platforma „Pentru Moldova” cer amânarea implementării unei legi, care prevede noi reglementări în domeniul construcțiilor. Este vorba despre o modificare legislativă, efectuată în 2017, care a intrat în vigoare în 1 ianurie 2021. Motivul acestei solicitări constă în faptul că, din cauza condițiilor stipulate în acest document, au fost blocate lucrările de reparație și construcție a drumurilor.

Într-un briefing de presă, deputatul Partidului ȘOR, Marina Tauber, a declarat că fracțiunea din care face parte i-a convocat la discuții pe reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, ca urmare a mai multor demersuri și solicitări din partea autorităților publice locale.

„Problema constă în faptul că noile reglementări impun alți parametri pentru asfalt, total diferiți de ceea ce am avut până acum. În plus, în urma discuțiilor cu reprezentanții întreprinderilor de resort, am constatat că reforma respectivă a fost efectuată doar pe jumătate. Adică a fost modificat cadrul normativ, dar nu au fost puse la punct mecanismele care ar permite adaptarea la noile condiții atât a furnizorilor de materie primă, cât și a autorităților care efectuează aceste lucrări”, a declarat Marina Tauber.

Ea a mai precizat că una dintre condițiile obligatorii impuse producătorilor de asfalt este obținerea unui certificat de conformitate, eliberat de un laborator specializat, care ar urma să verifice dacă se respectă parametrii prevăzuți de legislație. Doar că, până în ziua de azi, un asemenea laborator nu există în Republica Moldova.

„Chiar și dacă ar exista această autorizație, nu avem niciun studiu sau recomandare, care să explice lucrurile în detaliu, în cazul lucrărilor de plombare, de exemplu. Pentru că, aici vorbim despre două tipuri de asfalt, care nu știm în ce măsură sunt compatibile. Adică dacă repari o groapă în asfalt și torni alt material decât a fost folosit inițial, nu există nici o siguranță în privința calității acestor lucrări”, a menționat Marina Tauber.

În plus, potrivit ei, există o problemă mare și în cazul construcțiilor capitale, cu o durată mai mare de un an, unde lucrările au fost deja demarate.

„Legea impune condiționalități mai stricte, dar nu spune clar ce se întâmplă cu contractele deja încheiate, conform unor proiecte elaborate după parametrii vechi. Ce se întâmplă în acest caz? Se încep lucrările de la zero, în baza unor proiecte elaborate tot de la zero? Dar cu investițiile de până acum ce facem, pierdem acești bani? În plus, asta înseamnă alți termeni, respectiv alte noi mari întârzieri”, a precizat deputatul Partidului ȘOR, Marina Tauber.

În concluzie, ea a atras atenția că există multe întrebări și lacune, iar în lipsa unor soluții și răspunsuri clare, această lege riscă rămână doar pe hârtie, iar drumurile nereparate.

„Suntem aproape în luna mai, dar până acum nu am putut repara niciun un centimetru de drum, anume din cauza acestui blocaj legislativ. O soluție, în opinia noastră, ar fi să amânăm pentru cel puțin jumătate de an, aplicarea noilor reglementări legislative, astfel încât să deblocăm lucrările de reparație a drumurilor. Iar între timp să ne preocupăm de detaliile tehnice, astfel încât să avem o reformă nu doar frumos formulată, dar și practică”, a conchis Marina Tauber.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile