Peste 800 de agenți publici au fost instruiți de Direcția Educație Anticorupție a CNA la Glodeni, Sîngerei și Hîncești în această săptămână, în cadrul a 15 sesiuni de instruire. Acestea au fost desfășurate în contextul campaniilor de informare și sensibilizare și formărilor, scopul cărora este asigurarea integrității instituționale și profesionale, responsabilitățile managerilor în vederea aplicării rigorilor de integritate și răspunderea pentru lipsa integrității.
În cadrul campaniei naționale „Decid cu Integritate – Aleg cu Responsabilitate” – inițiativă menită să promoveze transparența și responsabilitatea în procesul electoral din Republica Moldova, ofițerii anticorupție au vorbit despre noțiunea de corupere electorală, fiind prezentate statistici recente privind combaterea fraudei electorale, tipologia infracțiunilor electorale, mecanismele de semnalare a cazurilor de corupție.
Potrivit CNA, agenții publici au fost informați și despre sancțiunile aplicate pentru acțiuni ilegale precum cumpărarea de voturi, influența ilegală asupra alegătorilor și abuzul de resurse administrative în scopuri electorale. De menționat că articolul 47/1 a fost introdus prin Legea nr.230 din 31.07.2024 și a intrat în vigoare pe 15.08.2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.
„Astfel, potrivit Codului Contravențional, „coruperea electorală pasivă” prevede amenzi de la 25 de mii de lei până la 37,5 mii de lei per caz, iar până în prezent, CNA a aplicat amenzi de peste 11 milioane de lei în dosare contravenționale de corupere electorală pasivă. Campania este implementată cu sprijinul Cancelariei de Stat la nivel central, dar și oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, aparatului președinților de raioane, primăriilor localităților din raioane, consiliilor raionale și locale, instituțiilor de învățământ, instituțiilor media locale”, se menționează într-un comunicat de presă emis de CNA.
În plus, ofițerii anticorupție au desfășurat mai multe instruiri în cadrul campaniei de informare și sensibilizare „Integritate pentru Sănătate”, realizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății (MS)-CNAS-AO HOMECARE. Activitățile de instruire au fost desfășurate pentru managerii instituțiilor medicale și cadrele medicale privind rigorile de integritate și desfășurate acțiuni de sensibilizare cu pacienții și publicul larg la IMSP Spitalul Raional Glodeni, IMSP Spitalul Raional Sîngerei, IMSP Spitalul Raional Hîncești.
Totodată, au fost instruiți și funcționarii publici din cadrul instituțiilor penitenciare, Inspectoratului de Stat pentru supravegherea produselor nealimentare și protecția consumatorului, Inspectoratelor fiscale din raioanele Sîngerei și Hîncești, Agenției de Guvernare Electronică, Institutului de Administrație Publică, USM, dar și elevi ai I.P. Centrului de excelență în economie și finanțe.
Scopul activităților realizate de către ofițerii CNA pe componenta de prevenire a corupției sunt orientate pe cultivarea și consolidarea climatului de integritate instituțională, prin promovarea politicilor anticorupție și integritate.