Unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali din lume, aspartamul (Aspartam E951), care este, de asemenea, folosit în producerea Coca-Cola dietetică, ar putea fi declarat „posibil cancerigen” de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) luna viitoare, relatează Reuters citând două surse informate.
Agenția se pregătește să catalogheze îndulcitorul drept „posibil cancerigen”, a scris Reuters joi. Asta presupune că există dovezi care leagă aspartamul de cancer, dar ele sunt limitate. IARC mai are alte două categorii, mai severe, în care poate cataloga produsele: „probabil cancerigen” și „cancerigen”.
Decizia, cel mai probabil, se va dovedi controversată. Agenția a fost criticată în trecut pentru că a ridicat semne de alarmă asupra unor substanțe sau situații greu de evitat de către oameni. În trecut, a încadrat munca peste noapte sau consumul de carne roșie în clasa de activități „probabil cangerigene” și a încadrat folosirea telefoanelor mobile drept activitate „posibil cancerigenă”.
Cercetarea IARC a fost realizată pentru a stabili dacă aspartamul reprezintă sau nu un potențial pericol, în baza tuturor dovezilor cunoscute, a declarat o persoană care cunoaște situația. Cu toate acestea, cercetarea nu ia în calcul cantitatea care poate fi consumată în siguranță. Acest sfat vine de la un comitet separat al OMS, specializat în aditivi alimentari (Jecfa), care a evaluat, separat, anul acesta, folosirea aspartamului. Jefca urmează să își anunțe descoperirile în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – 14 iulie.
„IARC a evaluat potențialul efect cancerigen al aspartamului”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției pentru Guardian. „După această cercetare, comitatul OMS pentru aditivi alimentari își va actualiza exercițiul de evaluare a riscurilor aspartamului, inclusiv revizuirea dozei zilnice acceptabile și evaluarea expunerii nutriționale la aspartam. Rezultatul ambelor evaluări va fi publicat pe 14 iulie 2023″.
Aspartamul a fost folosit pe scară largă din anii ’80 ca îndulcitor artificial, dar și în băuturi acidulate fără zahăr, gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun și pastile de tuse. Jecfa a stabilit că aspartamul este sigur pentru consum în anumite limite zilnice din 1981. Aspartamul este autorizat spre folosire la nivel internațional de autorități care au evaluat toate dovezile disponibile, iar marile companii de băuturi și alimente îl folosesc de zeci de ani.
Reprezentanții asociațiilor din industria alimentară au îndoieli privind noile informații, spunând că cercetarea nu este destul de elaborată și se bazează pe alte studii discreditate sau că ar putea induce în eroare oamenii să consume mai mult zahăr în locul variantelor sigure și fără zahăr. Există dovezi care ridică semne de întrebare privind posibilul impact al aspartamului asupra riscului de cancer. O cercetare realizată în Franța în 2022, pe 100.000 de adulți, a concluzionat că cei care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificialul, inclusiv aspartam, au prezentat un risc de cancer mai ridicat.
Totodată, un studiu realizat de Institutul Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000 a concluzionat că anumite cancere la șoareci și șobolani erau legate de aspartam.
IARC a adunat 7.000 de referințe științifice la aspartam și a inclus 1.300 de studii în pachetul de materiale evaluate de experți.