Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Revoltător! Kremlinul „nu știe” dacă suspecții în cazul otrăvirii lui Skripal și al exploziei cehe, lucrau pentru el

07 Mai 2021, 14:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
07 Mai 2021, 14:23 // În Lume //  Daniel Hacina

Kremlinul a declarat ieri că „nu știe nimic” despre presupusa angajare a agenților ruși suspectați și urmăriți penal pentru otrăvirea din cazul Skripal din 2018 din Marea Britanie și a exploziei fatale din 2014 de la un depozit de arme din Republica Cehă.

Jurnalistul de investigație Christo Grozev a declarat astăzi că duo-ul format din agenți de informații ai GRU Anatoliy Chepiga și Alexandr Mișkin au fost „promovați” să lucreze pentru Kremlin. Autoritățile cehe și britanice îi suspectează pe cei doi, că ar fi operat pentru Kremlin, sub acoperirea identităților „Alexandr Petrov” și „Ruslan Boșirov”, provocând cele doua incidente mortale.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns la acuzații, după ce au fost republicate de mass-media cehă, spunând că nu știe nimic despre noile locuri de muncă ale lui Mișkin și Chepiga.

„Nu știu, dacă e să fiu sincer, pur și simplu nu dețin aceste informații. De asemenea, nu știu dacă lucrează în administrația prezidențială”, a zis Peskov.

Cei doi bărbați care s-au identificat ca Petrov și Boșirov au declarat în 2018 pentru un post rus de televiziune că, conduc o afacere de nutriție sportivă. Procurorii britanici i-a acuzat pe cei doi că ar fi încercat să otrăvească fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia la Salisbury.

Grozev a declarat în transmisia de pe YouTube că „nutriția sportivă” este o „glumă interioară” în rândul agenților GRU care denotă agentul nervos letal, conceput de sovietici, Novichok.

Marea Britanie a acuzat perechea de otrăvirea Skripalilor cu Novichok, același agent nervos stabilit de către cercetătorii europeni că ar fi fost folosit pentru a-l otrăvi și pe Alexei Navalnîi în Siberia în luna august al anului trecut.

Grozev a adăugat că grupul de anchetă open-source Bellingcat, unde este anchetator principal și site-ul de știri independente rus The Insider, pregătesc o nouă investigație cu privire la activitățile agenților GRU.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 15:37
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
12 Iun. 2021, 15:37 // Sci-tech //  Elena Putregai

Constructorul italian de automobile sportive Ferrari a decis să îl numească în postul de director general pe veteranul din industria tehnologiei Benedetto Vigna, în ideea de a duce un producător renumit pentru automobilele sale sportive cu motoare pe benzină în noua era a mobilității electrice.

În vârstă de 52 de ani, Benedetto Vigna este un absolvent de Fizică și în prezent conduce cea mai importantă divizie a producătorului de cipuri STMicroelectronics, unde a lucrat începând din 1995 și a ajutat la dezvoltarea unor tehnologii utilizate la ecranele telefoanelor iPhone.

„Experiența sa unică dobândită în cei 26 de ani în care a lucrat în centrul industriei semiconductorilor, care transformă rapid sectorul auto, va accelara capacitatea Ferrari de a introduce tehnologiile de ultimă generație”, a informat miercuri producătorul auto italian într-un comunicat de presă.

În condițiile în care mașinile sale au un preț de cost începând de la 200.000 de euro, investitorii consideră Ferrari mai mult un producător de articole de lux decât un constructor auto și în trecut au existat speculații că noul CEO ar urma să provină din industria produselor de lux. Numirea lui Vigna pune capăt unei perioade de șase lui în care postul de director general de la Ferrari a fost vacant, după ce Louis Camilleri și-a anunțat demisia anticipată în luna decembrie a anului trecut din motive personale.

Ferrari, care oferă deja unele modele hibride, a promis că primul său automobil complet electric va fi lansat până în 2025. Pietro Solidoro, analist la firma Bestinver, spune că numirea lui Benedetto Vigna în postul de CEO ar trebui să diminueze îngrijorările existente pe piață cu privire la viitorul Ferrari în era automobilelor electrice.

„Credem că va fi capabil să accelereze capacitatea Ferrari de a rămâne în fruntea plutonului în trecerea la următoarea generație de tehnologii”, a spus Solidoro.

În prezent, Benedetto Vigna este președinte la ST’s Analog, Micro-electromechanical Systems and Sensors group, cea mai mare și mai profitabilă divizie a STMicroelectronics. Vigna va pleca de la STMicroelectronics în data de 31 august și a doua zi va prelua postul de CEO al Ferrari.

În pofida pandemiei, Ferrari a înregistrat un profit net anul trecut și nu a anunțat întârzieri în lansare de noi modele. Cu toate acestea, Vigna se va confrunta cu o serie de provocări în tranziția unui producător de automobile sportive la mobilitatea electrică. Una dintre aceste provocări va fi îmbunătățirea performanțelor echipei Ferrari în cursele de Formula 1, după cel mai slab sezon din ultimii 40 de ani.

De asemenea, Vigna va superviza strategia de extindere a mărcii Ferrari, fără a afecta exclusivitatea care a stat la baza prețurilor și profiturilor înregistrate de producătorul italian.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău