Un nou vaccin, bazat pe ARNm, pentru cancerul pulmonar a început testarea globală în șapte țări, inclusiv în Regatul Unit. Studiul clinic de fază 1 vizează cel mai frecvent tip de cancer pulmonar. Vaccinul promite să îmbunătățească ratele de supraviețuire și să împiedice recidiva, iar asta oferă speranță pacienților.
În urmă cu câteva zile, primul pacient britanic a primit doza inițială a vaccinului. Este vorba de Janusz Racz, în vârstă de 67 de ani. Diagnosticat în luna mai, el a început chimioterapia și radioterapia la scurt timp după aceea.
Specialist în inteligență artificială, Racz a declarat că profesia sa l-a motivat să participe la studiu. „Și eu sunt om de știință și înțeleg că progresul științei – în special în medicină – constă în faptul că oamenii sunt de acord să fie implicați în astfel de investigații,” a spus el.
„Ar fi foarte benefic pentru mine, deoarece este o nouă metodologie care nu este disponibilă pentru alți pacienți și care mă poate ajuta să scap de cancer. Și, de asemenea, pot face parte din echipa care poate furniza dovada de concept pentru această nouă metodologie, iar cu cât ar fi implementată mai repede în întreaga lume, cu atât mai mulți oameni vor fi salvați.”
Janusz Racz a primit șase injecții succesive, fiecare administrată la interval de cinci minute, timp de 30 de minute, la Institutul Național pentru Cercetare în Domeniul Sănătății UCLH Clinical Research Facility. Fiecare injecție conținea secvențe diferite de ARN. El va continua tratamentul săptămânal timp de șase săptămâni și apoi va primi vaccinul la fiecare trei săptămâni timp de 54 de săptămâni.
Vaccinul utilizează ARN mesager (ARNm), asemănător cu vaccinurile COVID-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar a markerilor tumorali specifici pentru NSCLC. Acest lucru stimulează organismul să combată celulele canceroase care exprimă acești markeri, întărind răspunsul imun și protejând celulele sănătoase, spre deosebire de chimioterapie.
În Marea Britanie, studiul se desfășoară în șase locații din Anglia și Țara Galilor. Aproximativ 130 de pacienți, inclusiv cei cu stadii incipiente înainte de operație sau radioterapie, precum și cei cu stadii avansate sau recidive ale cancerului, vor participa la studiu, dintre care 20 vor fi din Regatul Unit.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Cancerul pulmonar face cele mai multe victime, în jur de 1,8 milioane de oameni mor în fiecare an din această cauză. Rata de supraviețuire în rândul acestei afecțiuni este scăzută, mai ales în cazul celor cu forme avansate ale bolii.