Pe teritoriul rezervației naturale Țîpova ar urma să fie ridicată o pensiune turistică. Jurnaliștii și activiștii de mediu trag semnal de alarmă, declarând că terenul a fost privatizat ilegal în anul 2020.
Conform Ecopresa, la autorizarea construcției complexului turistic ar fi fost încălcate mai multe prevederi. Încercarea de a construi complexul din 10 căsuțe a fost observată la sfârșitul lunii martie. Pentru a salva patrimoniul, mai mulți activiști de mediu au făcut diverse reportaje de la fața locului. De asemenea, arheologii au apelat la ajutorul autorităților – au fost aplicate amenzi, iar cercetările la fața locului continuă.
Pensiunea se construiește pe platoul de vedere dinspre satul Horodiște, parte componentă a rezervației Țîpova, care ocupă un teren de 12,29 hectare. Porțiunea este un sit arheologic cunoscut drept Horodiște II-La Cot, înscris în Repertoriul Arheologic Național al Republicii Moldova, cercetat în ultimii ani în cadrul unui proiect moldo-german, fiind confirmat potențialul cultural deosebit al locației. Acolo au fost descoperite ruinele unei cetăți geto-dacice, precum și urme ale culturii Cucuteni-Tripolie.
Experții au constatat deteriorarea unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri, la suprafață fiind scoase fragmente ceramice și de lut ars. Drept urmare, s-a întocmit un proces verbal și o prescripție, documentele fiind transmite autorităților locale.
După încheierea cercetărilor arheologice, însă, lucrările vor putea continua, conform Ecopresa. Se întâmplă deoarece teritoriul este privat, fiind privatizat în 2020, prin decizia autorităților publice locale, decizia fiind în contradicție directă cu legislația națională care menține astfel de terenuri în proprietatea publică și de protecție.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Un grup format din peste 40 de organizații neguvernamentale din Republica Moldova a inițiat o acțiune de salvare a patrimoniului național și a transmis o petiție către Ministrul Mediului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, Centrul Național Anticorupție, Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova, Președinție, Parlament și Guvern.
Drept urmare, organizațiile de mediu cer anularea deciziilor Consiliului Local Horodiște, reîntoarcerea terenului în fondul rezervației și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare. Se mai solicită restaurarea peisajului afectat de construcții, publicarea unei hărți oficiale a rezervației pentru evitarea unor astfel de incidente pe viitor, elaborarea Planurilor de management eficiente pentru Rezervația Țipova și Saharna, care să fie partea Planului de lucru ale Ministerului Mediului pentru 2024-2025, dar și elaborarea mecanismelor și procedurilor care să asigure respectarea legislației și să excludă pe viitor asemenea cazuri în alte arii protejate din Republica Moldova.
Redacția Realitatea va asigura dreptul la replică tuturor persoanelor, organizațiilor și instituțiilor vizate.