Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Rolul și expertiza EUBAM, abordate în cadrul unei discuții dintre Olga Cebotari și șeful Misiunii Slawomir Pichor

12 Mart. 2021, 15:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maxim Pulber
12 Mart. 2021, 15:19 // Actualitate //  Maxim Pulber

Viceprim-ministra pentru reintegrare Olga Cebotari a avut azi o întrevedere cu șeful Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) Slawomir Pichor. Pe agenda discuției au figurat aspecte referitoare la dinamica procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, temele actuale de pe ordinea de zi, poziția Chișinăului pe marginea acestora și măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova în promovarea politicilor de reintegrare a țării și de asigurare a realizării drepturilor fundamentale ale omului în raioanele de est ale țării.

Potrivit Biroului pentru Reintegrare, Olga Cebotari a specificat despre campania de informare desfășurată de către autoritățile naționale de frontieră în privința locuitorilor din regiune și care se referă la notificarea despre regulile ce se impun a fi respectate în vederea participării autovehiculelor în traficul rutier internațional, cu reflectarea acțiunilor de eficientizare a activității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița și de sporire a procesului de documentare cu plăci de model neutru.

În cadrul discuției a fost remarcat rolul EUBAM și mandatul atribuit misiunii pe elemente ce vizează  dimensiunea transnistreană, fiind evidențiat interesul autorităților Republicii Moldova în obținerea asistenței și expertizei tehnice în vederea sprijinirii eforturilor de identificare a unor soluții viabile la problemele actuale de pe agendă.

O atenție aparte a fost acordată și aspectelor referitoare la managementul integrat al frontierei de stat din perspectiva organizării controlului în comun (moldo-ucrainean) pe segmentul central (transnistrean) al acesteia, precum și operațiunilor de import-export efectuate de către agenții economici din regiunea transnistreană, cu enunțarea facilităților oferite în prezent de către autoritățile naționale, dar și a măsurilor luate în vederea aducerii activității lor în câmpul legal al Republicii Moldova.

Șeful Misiunii EUBAM a reiterat deschiderea instituției de a oferi orice formă de asistență ce prezintă interes, inclusiv în organizarea unor trening-uri de dezvoltare a capacităților în diverse sfere tematice, cu antrenarea specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Oficialii au exprimat disponibilitatea aprofundării dialogului pe diferite aspecte de interes reciproc, precum și a fortificării interacțiunii în vederea determinării unor opțiuni de rezolvare durabilă a problemelor conexe tematicii transnistrene.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 08:38
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
24 Sept. 2021, 08:38 // Economie //  Realitatea.md

Chiar dacă directorul MoldovaGaz a spus că prețul gazului ar putea crește cu 35 la sută, ANRE încă nu a primit nicio solicitare de majorare a acetuia, iar în cazul în care vor fi solicitări de majorare a prețului, atunci ANRE ar trebui în termen de 6 luni să vină cu o decizie finală. O astfel de precizare a fost făcută de directorul ANRE, Eugen Carpov.

„Noi nu avem încă vreo solicitare de la MoldovaGaz, decât declarațiile domnului Ceban. Noi nu știm, pentru că în primul rând, MoldovaGaz trebuie să finalizeze negocierele cu Gazprom. (…) Prețul trebuie să fie unul rezonabil, unul pe potriva posibilităților de achitare a societății. Sigur că depinde și de realitățile sau conjunctura regională care există astăzi în Europa, pe de altă parte există și relația dintre R.Moldova și Federația Rusă pe linia Gazprom – MoldovaGaz, urmare a căreia prețurile pot fi ajustate în așa fel ca ele să corespundă așteptărilor noastre. Cele 30-35 procente de potențială majorare au fost vociferate doar de directorul MoldovaGaz, Vadim Ceban, care presupun că ia în calcul anumite cifre ale finalizării negocierelor. Care vor fi acestea noi vom vedea și vom reacționa corespunzător. Dacă MoldovaGaz va solicita majorări de tarif, ANRE are perioada de 6 luni în care trebuie să analizeze subiectul, să facă calculele necesare, să verifice toate datele pe care le va prezenta ca și argument MoldovaGaz, după care va lua o decizie, a spus Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV.

Directorul ANRE a comentat și declarațiile lui Igor Dodon care a spus că dacă guvernarea de la Chișinău nu va merge la Moscova pentru negocieri, atunci prețul va crește de la 1 octombrie. Directorul ANRE a explicat că, de fapt, legislația Republicii Moldova nu prevede ca președintele țării sau prim-ministrul să negocieze prețurile la gaz.

„În legislația Republicii Moldova nu scrie despre asemenea prerogative. Din propria experiență văd că indiferent de faptul că la Guvernare au fost partide de stânga, pro-ruse, sau pro-occidentale, lucrurile la capitolul prețul gazului nu s-a schimbat prea mult, atunci când cei care se declarau mari adepți ai Federației Ruse, cetățeanul moldovean plătea gazul la prețuri europene, cam aceasta a fost tendița pe parcursul tuturor anilor noștri de independență, așa că aici e prea multă speculație a partidelor care încearcă să vină cu idei de a convinge proprii adepți. Eu cred că componenta aceasta politică generează mai multe probleme și confuzii în rândul societății decât să ajute, pentru că eu înțeleg perfect de ce face un partid declarații care fac probleme altui partid și viceversa, doar că nicio declarație, nici alta nu ajută la soluționarea problemei. Problemele se soluționează altfel, e vorba de negocieri, e vorba de persoanele cu anumite atribuții și responsabilități, cu competențe, care trebuie să aibă întâlniri și să convină un preț”, a mai adăugat Carpov.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române