Curs valutar
  • EUR
    19.7371
    0.0745%
  • USD
    17.1270
    -0.3608%
  • RUB
    0.2187
    -0.1372%
  • RON
    3.9209
    0.0153%
  • UAH
    0.4088
    -0.7339%

România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Federaţia Rusă

27 Feb. 2024, 18:20
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
27 Feb. 2024, 18:20 // Economie //  Elena Putregai

România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Federaţia Rusă şi alte state partenere ale Republicii Moldova, dar şi primul investitor „străin” cu peste 400 de milioane de euro, a declarat, marţi, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, transmite Adevărul.

„Republica Moldova a semnat în 2014 acordul de asociere în Uniunea Europeană (UE). De asemenea, a semnat şi acordul de liber schimb comprehensiv şi aprofundat cu UE. Din acel moment, pe durata a 10 ani, comerţul nostru cu România s-a triplat, de la un miliard de euro la trei miliarde de euro. Aceste două acorduri, printre multiple sale prevederi, are şi una foarte importantă pentru statele noastre: aderarea Republicii Moldova la piaţa economică unică a Uniunii Europene. În termeni reali, acest lucru înseamnă integrarea economică cu România, cu piaţa economică României, respectiv crearea unei pieţe economice, unice, comune între Republica Moldova şi România. Şi acest lucru se întâmplă. Cifrele comerciale demonstrează acest lucru. România a devenit astăzi primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult, cu foarte mult, Federaţia Rusă şi alte state partenere ale Republicii Moldova”, a precizat Victor Chirilă, la Ziua Oportunităţilor de Afaceri dedicată colaborării comercial – economice dintre România şi Republica Moldova.

Acesta a afirmat că România a investit peste 400 de milioane de euro în Republica Moldova, în timp ce în ţara noastră investiţiile moldoveneşti au depăşit 80 de milioane de euro.

„România este şi primul investitor, în ghilimele, străin în Republica Moldova. Peste 400 de milioane de euro, companiile, investitori privaţi din România au investit în Republica Moldova, dar acest lucru se întâmplă şi invers din Republica Moldova în România. Până în prezent, investitorii din Republica Moldova au investit, conform datelor oficiale, peste 80 de milioane de euro. Dacă avem în vedere faptul că mulţi cetăţeni din Republica Moldova îşi înregistrează firmele şi activităţile lor aici, în România, în baza paşaportului românesc, putem spune că această sumă este mult mai mare”, a spus ambasadorul.

În opinia sa, această integrare a celor două state a accelerat foarte mult chiar şi în contextul războiului din Ucraina, „în aceste condiţii regionale deloc simple”, iar acest lucru se vede şi în sectorul energetic.

„România este astăzi prezentă cu Transgaz prin administrarea conductei Iaşi-Ungheni-Chişinău, dar şi prin administrarea reţelelor de gaze naturale care aprovizionează oraşe şi sate din Republica Moldova. Acest lucru s-a întâmplat în toamna anului trecut, până atunci, Moldova-Gaz, filiala Gazprom, administra aceste reţele. De azi înainte, Transgaz este cel care administrează. Acest lucru s-a întâmplat din nou datorită aşa-zisului pachet 3 energetic al Comunităţii Energetice Europene, la care noi am aderat”, a subliniat Chirilă.

El a menţionat şi memorandumul semnat anul trecut cu România pentru alte proiecte energetice, respectiv construirea unei centuri de gaze naturale în jurul Chişinăului şi linia de înaltă tensiune Bălţi-Suceava.

„Anul trecut, în decembrie 2023, am semnat un memorandum în care am agreat alte proiecte energetice, printre care să construim o centură de gaze naturale, o conductă care va înconjura Chişinău şi va fi o prelungire a conductei Iaşi-Ungheni-Chişinău. De asemenea, am convenit să construim linia de înaltă tensiune Bălţi-Suceava. Suntem în negocieri cu autorităţile din România, cu companii din România, să preia o parte din reţeaua electrică a Republicii Moldova în nordul statului nostru. Dacă se va întâmpla acest lucru, cred va fi cea mai importantă investiţie strategică în Republica Moldova”, a adăugat diplomatul moldovean.

De asemenea, ambasadorul Republicii Moldova în România a subliniat şi importanţa acordurilor semnate în domeniul modernizării infrastructurii rutiere.

„Am semnat o serie de acorduri foarte importante în domeniul modernizării infrastructurii noastre rutiere. Până în 2030 planificăm să renovăm sau să construim nouă poduri care vor uni statele noastre peste Prut. De asemenea, vom construi, vom conecta autostrăzile noastre şi vom moderniza liniile de cale ferată care ne unesc. Acest lucru se va întâmpla şi cu investiţiile din România, dar şi cu investiţiile din Uniunea Europeană, la care Republica Moldova împreună cu România vor avea un un acces tot mai mare”, a susţinut acesta.

Nu în ultimul rând, Victor Chirilă a transmis că această interconectare între România şi Moldova are nevoie de investiţii majore în sectoare cheie, precum infrastructura rutieră, infrastructura energetică şi construirea unei pieţe de capital comune.

„Ce vreau să spun? Suntem în momentul când această interconectare, interdependenţă, are nevoie de un nou impuls, de investiţii majore în sectoare cheie. Şi aceste sectoare cheie sunt infrastructura rutieră, infrastructura energetică şi de asemenea construirea unei pieţe de capital comune între statele noastre. Suntem la acest ultim capitol la început de cale, am demarat discuţiile, dar este important ca să mobilizăm capitalul nostru comun, pentru a realiza această reîntregire a economiei noastre. Doar astfel, Republica Moldova va deveni mai prosperă”, a concluzionat ambasadorul Republicii Moldova în România.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
23 Iun. 2025, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ana Panaguța
23 Iun. 2025, 22:03 // Actualitate //  Ana Panaguța

Dacă astăzi trăim într-o țară liberă, este datorită celor care, acum 35 de ani, nu au tăcut, nu s-au speriat, nu au dat înapoi. Și noi nu avem dreptul să dăm înapoi – a fost mesajul transmis de președinta țării, Maia Sandu, în curtea Președinției, locul în care, în anul 1990, a fost adoptată Declarația de Suveranitate și care a fost ales astăzi drept punct final al Marșului Solidarității, organizat pentru a marca acest moment istoric și a elogia oamenii care și-au pus umărul ca Moldova să ajungă liberă și independentă, transmite IPN.

Maia Sandu a remarcat că declararea suveranității a fost una dintre primele mari victorii ale Mișcării de Eliberare Națională – o decizie istorică ce a făcut posibilă declararea independenței un an mai târziu, un act de afirmare a identității naționale.

Cu recunoștință pentru înaintașii care au luptat pentru suveranitate și libertate, președinta a spus că avem datoria să protejăm aceste drepturi.

„Suveranitatea nu se strigă, ci se construiește în fiecare zi. Suveranitatea înseamnă apărare față de orice intervenție străină. Suveranitatea înseamnă ca moldovenii să decidă pentru Moldova, oriunde s-ar afla – acasă sau peste hotare”, a mai declarat Maia Sandu.

Potrivit președintei, „în acești ani am început să construim și să mergem spre lumină” – „am spus că limba noastră e română, am revenit la alfabetul latin, am adoptat Constituția, am spus clar că vrem să fim liberi și, pe 27 august 1991, am spus lumii că suntem independenți”.

Maia Sandu a făcut apel la unitate pentru „o suveranitate reală și protejată”, adăugând că „Moldova are puterea să își decidă soarta. Și asta trebuie să o facem”.

„Moldova în Uniunea Europeană înseamnă garantarea suveranității, pentru că UE ne respectă dreptul la destin și ne ajută să păstrăm pacea”, a subliniat șefa statului. „O Moldovă suverană, dreaptă și liberă este în Uniunea Europeană”, a încheiat Maia Sandu.

Președintele Asociației „Parlamentul ’90”, Ion Hadârcă, primul președinte al Frontului Popular, s-a adresat mulțimii cu apelul: „Pace în suflet și unire în țară, dragi compatrioți!”, la fel ca la Marea Adunare Națională, remarcând că are aceleași emoții și că „ceea ce se întâmplă aici” seamănă cu acel eveniment istoric.

Declarându-se onorat de invitație, Hadârcă a evocat acei oameni care au luptat pentru suveranitate, amintind de Doina și Ion Aldea-Teodorovici, dar și de persoane mai puțin cunoscute publicului larg, dar la fel de valoroase, remarcându-l pe luptătorul și poetul Grigore Vârtosu.

„Slavă Eroilor!”, a rostit Ion Hadârcă, îndemnând la unitate. „Să ne sporim vigilența, să fim uniți și fideli prietenilor: România și Uniunea Europeană”, a mai spus președintele Asociației „Parlamentul ’90”, încheind cu afirmația că „Moldova e Europa”.

Zeci de oameni, în frunte cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și alți oficiali, alături de cetățeni care au răspuns chemării autorităților, au pornit luni într-un Marș al Solidarității, de la monumentul artiștilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici de pe strada Mateevici, spre Președinție. Atmosfera a fost susținută prin recitaluri ale artiștilor Cristofor Aldea-Teodorovici, Vali Boghean, Simona și Radu Dolgan, împreună cu formația „Noroc”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE