Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

„România rămâne cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova”. Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu

23 Nov. 2021, 13:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
23 Nov. 2021, 13:26 // Actualitate //  Realitatea.md

Mulțumiri reciproce au răsunat la Palatul Cotroceni, acolo unde șefa statului Maia Sandu se află într-o vizită de lucru la invitația președintelui român Klaus Iohannis. Vizita are loc în condițiile în care în 2021 se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale dintre cele două ţări.

În context, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a semnat, împreună cu ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre România și Republica Moldova.

Klaus Iohannis a declarat că România rămâne cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. „România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi”, a spus Iohannis.

„Cu un nou Guvern și un nou Parlament la Chișinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanță. Cooperare pe linie guvernamentală și parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate în care au discutat prioritățile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față. Toate acestea arată că fructificăm oportunitățile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale și a parcursului integrării europene a Republicii Moldova”, a declarat Iohannis.

De asemenea, președintele român a ținut să mulțumească autorităților de la Chișinău pentru ajutorul oferit în lupta cu pandemia de COVID-19.

„Am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei Președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19… Așa cum știți, echipe de medici și asistenți din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul și dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest”, a mai adăugat președintele.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că se bucură că a reușit să facă această vizită în primul an de mandat, o confirmare în plus a legăturii speciale dintre Republica Moldova și România.

„Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă dintre țările noastre și pentru a trasa noi obiective pentru cooperarea bilaterală. Vreau să salut, cu acest prilej, faptul că astăzi miniștrii de Externe ai țărilor noastre au semnat o nouă Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova și România. Asistăm, astfel, la o relansare a mai multor proiecte strategice. Salut și semnarea, de către miniștrii Educației, a Acordului privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Este un document mult-așteptat de absolvenții din Republica Moldova. Un aspect important, de care depinde viitorul Republicii Moldova, este securitatea energetică. În context, salutăm finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De la 1 octombrie, acesta a devenit funcțional și și-a dovedit utilitatea în criza energetică din octombrie. Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică – un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea-Vulcănești- Chișinău lucrările vor începe foarte curând”, a precizat șefa statului.

De asemenea, în discursul său, Maia Sandu a precizat că Moldova rămâne în continuare interesată în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălţi și că va susține intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova.

„Un alt proiect foarte important pentru noi este construcția podului rutier peste Prut la Ungheni. El ne va conecta mai ușor atât de Iași, cât și de autostrada ce va lega estul României de Uniunea Europeană. Proiectul de Acord a fost deja elaborat de partea română și sperăm că ne vom mișca rapid și în ceea ce privește construcția sau renovarea altor poduri peste Prut – este în beneficiul economiei, dar și al oamenilor de pe ambele maluri…. Contăm și de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar și pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București. Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri”, a mai adăugat Sandu.

Realitatea.md precizează că Maia Sandu se află într-o vizită de lucru în România, la invitația președintelui României, Klaus Iohannis.

la București, șefa statului este însoțită de Cristina Gherasimov, secretară generală al Președinției, și Sorina Ștefârță, consilieră pentru comunicare publică. Din delegația oficială mai fac parte vicepremierul, Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene; vicepremierul, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Sergiu Prodan, ministru al Culturii; Anatolie Topală, ministru al Educației; și Victor Chirilă, ambasadorul desemnat al Republicii Moldova în România.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală