Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Rusia. Cum sunt persecutați membrii organizației religioase Martorii lui Iehova

28 Oct. 2021, 06:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
28 Oct. 2021, 06:00 // În Lume //  Cristina Vlah

În Rusia, un grup de patru persoane a fost condamnat la închisoare, cei patru fiind de confesie Martori ai lui Iehova, informează Realitatea.md cu referire la Europa Liberă România.

Potrivit sursei, un tribunal din orașul Astrahan, aflat în sud-vestul Rusiei, a condamnat patru adepți ai organizației Martorii lui Iehova la închisoare. Motivele reprimării grupului religios coincid cu o intensificare a suprimării drepturilor, printre care și libertatea religioasă, din întreaga țară.

Potrivit Comitetului Investigativ, trei bărbați au fost condamnați la opt ani de închisoare fiecare, în timp ce o femeie a primit o sentință de trei ani și jumătate.

Cei trei bărbați au fost acuzați că ar fi creat o comunitate extremistă, iar femeia că lua parte la activitățile organizației. Cei patru au fost aduși în instanță în luna iunie.

Aleksandr Verkhovsky, președinte al organizației pentru drepturile omului Sova, a condamnat decizia instanței împotriva celor patru martori și a catalogat-o drept „dovadă a cruzimii crescânde” în campania ce are loc împotriva grupării religioase.

Decizia recentă a curții vine după ce, pe 11 octombrie, un alt tribunal din regiunea Krasnodar, Rusia, a condamnat un bărbat în vârstă de 59 de ani ce suferea de dizabilități la patru ani de închisoare.

Sentința primită de acesta a venit la 18 luni după ce agenții de securitate au organizat razii la nouă adrese din două sate din zonă. Bărbatul a fost arestat și acuzat oficial în iunie 2020.

„Sunt un Martor al lui Iehova și sunt persecutat în urma activităților mele religioase… Risc să înfrunt închisoarea doar pentru faptul că mi-am exersat dreptul de-a profesa o religie”, a declarat acesta în trecut în fața tribunalului.

Persecutarea grupării religioase s-a intensificat în ultimii patru ani. În 2017, organizația a fost declarată „extremistă” de către autoritățile ruse, iar de atunci, zeci de locuințe au fost supuse raziei de către poliție. Aproximativ 257 de dosare penale au fost deschise împotriva membrilor grupării, iar 559 de bărbați și femei au fost acuzați de extremism. În prezent 70 de practicanți ai religiei sunt în închisoare.

Sursa mai scrie că poliția rusă a folosit patru elicoptere într-o operațiune de arestare a trei lideri religioși ai Bisericii Ultimului Testament în ciuda faptului că membrii bisericii predică pacea, trăiesc într-un sat ecologic și nu există raportări cum că ar fi fost implicați în activități extremiste.

Legea anti-Misionară din Rusia a fost amendată în iulie 2016 de către președintele rus, Vladimir Putin, pentru a „combate terorismul și a asigura siguranța publică”.

Noile măsuri, cunoscute sub denumirea de „legile Yarovaya”, impun restricții severe asupra libertății religioase, interzicând predica, rugăciunea, prozelitismul și diseminarea materialelor religioase în afara locurilor desemnate ca fiind lăcașuri de cult.

Acest tip de aranjament legal favorizează ierarhic religiile mari din țară, precum Biserica Ortodoxă Rusă. Legislația interzice, de asemenea, „activitatea misionară” în casele oamenilor, cu excepția slujbelor și a ceremoniilor religioase. Deși legea este vagă, aceasta nu pare să includă studiul Bibliei.

Întâlnirile Martorilor lui Iehova sunt considerate „ilegale”. Practicile organizației religioase au fost interzise în temeiul legii ce combate extremismul, deși gruparea religioasă nu este cunoscută să fi avut antecedente violente în Rusia. În momentul de față, ea se află situată în același rând cu alte organizații de factură teroristă, precum ISIS sau cultul terorist japonez, Aum Shinrikyo.

Oamenii acuzați că ar participa la evenimente organizate de Martorii lui Iehova riscă să fie condamnați la șase ani de închisoare, în timp ce organizatorii riscă până la zece ani. Printre cei acuzați se numără și o persoană în vârstă de 89 de ani.

„Îmi amintește de inchiziție”, descrie Evgeny Kandaurov, un jurnalist și martor al lui Iehova a cărui locuință a fost ținta unei razii a autorităților în trecut.

Din acest motiv, Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională clasifică Rusia drept o țară „ce cauzează îngrijorări particulare” și recomandă sancțiuni specifice agențiilor guvernamentale și oficialilor responsabili de încălcarea drepturilor omului în Rusia. Printre aceștia se numără ministrul cecen al Informației și Presei, Akhmed Dudaev.

Raportul publicat în 2021 de Comisie anunța că în anul precedent au avut loc 477 de razii.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 11:34
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
30 Nov. 2021, 11:34 // Sport //  Valentina Buză

Căușeni a găzduit campionatul național la sambo printre juniori și tineret. Luptătorii Școlii Sportive „Mihai Viteazul” din orașul Călărași au reușit să cucerească 31 de medalii, dintre care 9 de aur.

„Vera Zorea (54 kg) și-a adjudecat două titluri naționale în doar câteva secunde. La juniori ea a învins-o pe Beatrice Roșca din Soroca în doar 8 secunde, iar la tineret Vera Zorea a dispus de Marlin Burca, tot din Călărași, în numai 10 secunde”.

De menționat că Campionatul național de sambo printre seniori va avea loc de asemenea la Căușeni, pe 10 decembrie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală