„Rusia și Europa nu se pot ignora complet una pe cealaltă”, susține fost cancelară germană Angela Merkel. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Spiegel politiciana a precizat că a încercat să construiască relații comerciale cu Federația Rusă, deși era conștientă că acestea nu vor schimba planurile lui Vladimir Putin de a distruge Uniunea Europeană.
Merkel a mărturisit că în 2007, la Sochi, când președintele rus a declarat că prăbușirea URSS a fost cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea, ea l-a contrazis. Ex-lidera de la Berlin i-a răspuns că a fost cea mai mare fericire pentru ea, pentru că după aceea a avut libertatea de a face ceea ce îi plăcea.
În cadrul evenimentului din 2007, Putin ar fi încercat să o sfideze pe invitata sa. Acesta și-ar fi lăsat câinele să alerge în jurul ei, însă Merkel a rezistat și spus că „un cancelar curajos trebuie să se descurce”.
Fosta cancelară a precizat că relațiile cu Putin s-au deteriorat semnificativ după anexarea Crimeei în 2014. Ea a mai menționat că era conștientă de faptul că Putin nu își va schimba viziunile dacă va avea relațiile comerciale mai bune cu Germania, însă trebuia să găsească un mod de interacțiune între cele două state.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„El vrea să distrugă Uniunea Europeană pentru că o vede ca pe primul pas către NATO. Dar dacă Rusia și Europa nu pot avea relații strânse, atunci trebuie să aibă cel puțin relații comerciale, pentru că nu se pot ignora complet una pe cealaltă. Rusia este a doua putere nucleară ca mărime. Nu pot pretinde că nu există. Interesele țării pe care am condus-o au însemnat că era necesar să conviețuim cu Federația Rusă, să nu fim în război și să încercăm să coexistăm în ciuda tuturor diferențelor”, a punctat Merkel.
Recent, în cadrul unui eveniment desfășurat la Berlin, Angela Merkel a condamnat invazia rusă în Ucraina. „Solidaritatea mea se îndreaptă spre Ucraina, atacată și invadată de Rusia, și spre susținerea dreptului său la autoapărare”, afirma fost oficială germană.