Curs valutar
 • EUR
  18.9695
  -1.1055%
 • USD
  19.4460
  0.1491%
 • RUB
  0.3340
  3.0838%
 • RON
  3.8385
  -1.1202%
 • UAH
  0.5265
  0.1519%

Rusia vrea să înfometeze întreaga lume! Ucraina, SUA și ONU condamnă bombardarea portului Odesa: „A scuipat pe acord”

24 Iul. 2022, 09:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2022, 09:25 // Actualitate //  Realitatea.md

Mai multe explozii s-au auzit în portul maritim Odesa sâmbătă dimineață, 23 iulie curent, la mai puțin de o zi de la semnarea unui acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene. Autoritățile ucrainene au raportat despre lovitura cu rachete făcută de Rusia.

Potrivit comandamentului operațional „Sud” al forțelor armate ale Ucrainei, atacul asupra portului comercial Odesa a fost efectuat cu rachete de croazieră de tip „Caliber”.

„Două rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, două au lovit infrastructura portuară”, a spus comandamentul.

Secretarul de presă al Comandamentului Militar de Sud al Ucrainei, Natalia Gumenyuk, a declarat că impactul a afectat stația de pompare, iar un mic incendiu a ajuns la casele din jurul portului. Ea a adăugat că grânarul nu a avut de suferit.

Șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Maxim Marchenko, a anunțat că sunt răniți în urma atacului din portul Odesa, dar nu a menționat numărul lor. Potrivit lui Marchenko, infrastructura portuară a fost deteriorată.

Poziția Rusiei

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că oficialii ruși au explicat că Moscova nu are „nimic de-a face” cu atacurile cu rachete asupra portului Odessa.

„În cursul discuțiilor noastre cu Rusia, ei ne-au spus că nu au absolut nimic de-a face cu acest atac și că studiază această problemă foarte atent și în detaliu”, a declarat Akar reporterilor.

Între timp, sâmbătă seara, jurnalistul rus proguvernamental și deputatul Dumei de Stat Evgheni Popov a recunoscut în programul Newshour al BBC că atacul asupra portului Odesa a fost efectuat de rachete rusești. El susține că ținta au fost sistemele de rachete.

„Am atacat infrastructura militară din portul Odesa. Și știți bine numele rachetelor. Acestea sunt rachete Harpoon. Aveau sediul în Odesa și le-am distrus. Ca urmare a acestui atac, nimeni nu a fost ucis sau rănit. Nu am încălcat acordul de la Istanbul. Pur şi simplu am distrus infrastructura militară a Ucrainei – şi o vom face din nou”, a adăugat Popov.

Consecințe pentru acord

Potrivit presei ucrainene, citând serviciul de presă al Ministerului Politicii Agrare, în port erau cereale destinate exportului.

„Nu voi spune cifra, pentru că Ministerul Infrastructurii este ocupat cu volumul de muncă, așa că depinde de ei. Ne așteptam deja la primele plecări mâine sau poimâine”.

Ministerul de Externe ucrainean a spus că aceste lovituri cu rachete pun la îndoială acordurile și promisiunile făcute de Rusia către ONU și Turcia într-un document semnat cu o zi înainte la Istanbul.

„Racheta rusă este scuipatul lui Vladimir Putin pe fața secretarului general al ONU, António Guterres, și a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care au făcut eforturi mari pentru a ajunge la un acord și cărora Ucraina le este recunoscătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

Într-o declarație a Ministerului ucrainean de Externe mai scrie că „a fost nevoie de mai puțin de 24 de ore pentru ca Federația Rusă să lanseze un atac cu rachete pe teritoriul orașului Odessa pentru a pune la îndoială acordul și promisiunile ONU și Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul”.

Kiev a făcut apel la ONU și Turcia să se asigure că Rusia își îndeplinește obligațiile în cadrul funcționării în siguranță a coridorului cerealelor.

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat că, în cazul neîndeplinirii acordurilor încheiate, Rusia va avea întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale.

„Rușii creează sistematic o criză alimentară pentru a-i face pe oameni să sufere. Teroarea foametei continuă. Lumea trebuie să acționeze. Cele mai bune garanții ale securității alimentare constau în două puncte: sancțiuni eficiente împotriva Rusiei și mai multe arme pentru Ucraina”.

Deputatul local Aleksey Goncharenko a scris pe Telegram că, după lovirea unei rachete, portul orașului a luat foc. Potrivit acestuia, rușii semnează contracte cu o mână și dau drumul cu cealaltă la rachete.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a răspuns la știrea bombardamentului pe Twitter – în engleză și ucraineană.

„Inacceptabil. Rusia a atacat orașul-port Odessa la mai puțin de 24 de ore de la semnarea unui acord care să permită exporturile agricole. Kremlinul continuă să folosească alimentele ca armă. Rusia trebuie trasă la răspundere”.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Secretarului General al ONU, Farhan Haq, a lansat sâmbătă o declarație în numele lui António Guterres: „Secretarul general condamnă fără rezerve atacurile raportate împotriva portului ucrainean Odessa. Toate părțile și-au luat angajamente clare pentru a asigura circulația în siguranță a cerealelor ucrainene și a produselor conexe pe piețele mondiale. Aceste produse sunt extrem de necesare pentru depășirea crizei alimentare globale și să atenueze suferința a milioane de oameni care au nevoie de ele. Implementarea completă [a acordului] de către Federația Rusă, Ucraina și Turcia este imperativă”.

Reluarea exportului

Ucraina, Rusia și Turcia la discuțiile de la Istanbul mediate de ONU au convenit să reia exportul de cereale ucrainene.

Conform termenilor acordului, Rusia a fost de acord să nu atace navele și porturile în timp ce cerealele sunt în tranzit.

Partea ucraineană consideră că, în condiții favorabile, exporturile de cereale ar putea începe în zilele următoare.

Acordul, care a fost negociat două luni, era de așteptat să dureze 120 de zile.

Partea turcă va crea un centru de coordonare și monitorizare în care vor lucra reprezentanți ai ONU, Turciei, Rusiei și ai Ucrainei.

Realitatea Live

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
25 Sept. 2022, 20:30
 // Categoria: Opinii // Autor: 
25 Sept. 2022, 20:30 // Opinii // 
Costi Rogozanu
pentru Libertatea.ro

Am privit și eu, împreună cu sute milioane de oameni, cuvintele de rămas bun, fotografiile extraordinare, ultimele schimburi de mingi. Roger Federer a fost acoperit de o dragoste mediatică extraordinară, globală, cum n-am mai văzut de foarte mult timp.

Nicio umbră, niciun cuvânt despre vreun moment controversat. Perfecțiunea s-a retras din tenis. S-a ținut de mână și a plâns împreună cu Nadal. O ploaie de poezie proastă, dramatizări fără sens pe lângă imagini care spuneau oricum totul. Dar ăsta e comentariul sportiv, regatul pleonasmului, al clișeului explodat, de aia ne și place.

De fapt, totul ne-a amintit importanța clișeului bine servit la momentul potrivit. Ne-a amintit cum reușesc unii regizori, cu efecte ieftine și ingenuitatea jucată a camerei, să ne facă să plângem. Trăirea autentică e un clișeu perfect executat, e varianta măreață a stereotipului. Federer nu s-a abătut nicio clipă la ce ne-așteptam de la el, de la constructul mediatic pe care ni l-a afișat inuman de constant atât de mult timp.

Sunt sportivi care te lasă mut, indiferent dacă îți place respectivul sport sau nu. Nu urmăresc de obicei tenis. Nu știu subtilități. Dar Federer e unul dintre acei sportivi care își transcend disciplina. Nu trebuie să-ți placă baschetul ca să vezi că, atunci când intră pe teren Michael Jordan, Kevin Durand sau LeBron James, se întâmplă ceva. Nu trebuia să-ți placă atletismul pentru ca acel ceva să nu te înghețe puțin când intra Bolt pe pistă. Sunt multe exemplele.

În celebrul său articol despre elvețian, ”Federer, as religious experience”, New York Times, 2006, marele scriitor american David Foster Wallace, amintește de o stare mistică pe care ți-o dă un astfel de sportiv care revoluționează un sport în timp ce-l joacă. În fond, de aia ne uităm și la Olimpiadă, căutăm o astfel de trăire mistică prin sporturi la care de obicei nu ne uităm.

Frumusețea mișcării

Ce căutăm, de fapt? Ce e acel ceva? Ce a fost Federer? Foster Wallace dă răspunsul perfect, în stilul lui monstruos de meticulos: frumusețea cinetică.

David Foster Wallace: Frumusețea despre care vorbim e una de un fel aparte; ar putea fi numită frumusețe cinetică. Puterea și atracția sa sunt universale. Nu are nimic de-a face cu sexul sau cu normele culturale. Are mai mult de-a face cu împăcarea ființelor umane cu ideea de a avea un corp.

Mai bine de atât nu putea fi spus, frumusețea cinetică e prezentă și în sport, și în multe alte momente, de fapt anti-mistice dar pline de grație, momentele în care realizezi că ai un corp. Această conștientizare vine, de obicei cu boala: când te doare ceva e momentul dramatic când știi sigur că ai un corp. Mișcarea fluidă, perfecta, inovatoare a unui mare sportiv îți oferă această revelație fără suferință.

Apolo nordic și Dionis sudic

De altfel, scriitorul american, el însuși jucător de tenis intensiv în adolescență combate mistica sportului cu observații despre un Federer exact cum îl știm. Acel băiat perfect, fără pată, care își așează bluza frumos pe scaun ca să nu se șifoneze, este încarnarea execuției perfecte a oricărei mișcări, de la șters transpirația, la lovit mingea. Însăși bogăția, succesul financiar, este la el însoțită de figura aia de văr mai în vârstă care vizitează familia plin de cadouri și cu un zâmbet de unde a șters orice urmă de aroganță a averii. Zeii ăștia umanoizi sunt clișee, sunt super-exemplare care îți oferă exact ce aștepți, ce vrei, te fac să uiți că ai așteptări complet nerealiste de la mediul în care trăiești.

Și, da, ca orice fanatic după literatură, mă agasează baia de poezie leneșă, de dulcegării fără sens. Nici Foster Wallace nu s-a putut abține. Îi descrie forehandul ca un ”bici lichid” sau îi prezintă pe Federer și Nadal ca pe un Apolo nordic și Dionis sudic.

Mie întreaga retragere mi s-a părut că ar putea fi la fel de bine petrecerea de rămas bun a unui inginer exemplar care iese la pensie sau a unui profesor bun pe care-l sărbătoresc elevii. Clișeul ambulant al perfecțiunii s-a retras perfect. Și trebuie să știi să te bucuri când astfel de lucruri se întâmplă.

În plus, în noianul de știri cu adevărat dramatice, figurile lui Federer și Nadal, infantilizate, strâmbate simpatic de scâncete, chiar au dat omenirii câteva secunde de pauză de serenitate.

David Foster Wallace, ros de depresie mai toată viața, s-a sinucis la 46 de ani. El era imperfectul.

Federer, la 41 de ani, la retragerea din tenis, ne face să uităm suferința de tip DFW, suferința în general, inclusiv cea din sportul de performanță. A spus de altfel ceva definitoriu pentru el, pe când își strângea familia în brațe: ”Să știți că nu sunt trist”. El e dintre aceia care plânge fără tristețe, plânge cum transpiră. Băiatul model al Terrei pe care toți îl aplaudăm, fără nicio treabă cu modelul exhibiționist-comercial de vedetă, dar care, mai ales, care nu seamănă cu niciunul dintre noi.

FOTO Plâns în hohote! Tenismanul Federer s-a pensionat. A doua zi, Nadal s-a retras de la Laver Cup

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală