Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Rușii vor Bayraktaruri! Putin îi va cere lui Erdoğan celebrele drone

27 Iul. 2022, 16:44
 // Categoria: În Lume // Autor:  Romaniuc Victoria
27 Iul. 2022, 16:44 // În Lume //  Romaniuc Victoria

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan se vor întâlni pe 5 august la Soci – stațiunea preferată a liderului rus, pentru a discuta relațiile bilaterale dintre cele două țări. Printre subiectele pe care partea rusă ar vrea să le pună pe masa de discuție este și posibilitatea de cumpărare de către ruși a dronelor Bayraktar, devenite unul dintre simbolurile rezistenței ucrainene, scrie Digi 24

Informația a fost făcută publică de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declarație pentru presa rusă.

„Colaborarea tehnico-militară între cel două părți se află mereu pe agenda discuțiilor. Și însuși faptul că și în acest domeniu, atât de sensibil pentru ambele părți, colaborarea capătă dimensiuni noi, vorbește despre faptul că relațiile noastre bilaterale, în întreaga lor dimensiune, se află la un nivel înalt”, a declarat purtătorul de cuvânt a lui Putin.

Întrebat direct dacă în timpul întâlnirii dintre Putin și Erdoğan cei doi vor vorbi și despre achiziționării dronelor Bayraktar, Peskov a confirmat că tema colaborării tehnico-militare va fi abordată la Soci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Declarațiile celor doi președinți, după întâlnirea de la Teheran, din 19 iulie au fost sumare, iar cabinetele lor au declarat că mai multe detalii vor fi făcute publice după vizita liderului de la Ankara.

Anterior, compania Baykar, care aparține familiei ginerului lui Erdoğan, a declarat că susține independența și integritatea Ucrainei și nu va vinde drone armatei ruse.

După lunga perioadă de autoizolare a președintelui rus, din cauza primelor valuri de COVID-19, unul dintre primii lideri cu care s-a întâlnit Putin a fost Recep Tayyip Erdoğan. Atunci, cel din urmă i s-a adresat lui cu Putin cu sintagma „Dragul meu prieten”.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală